Harcban a ciprusi sportminiszter lányával

Ritmikus gimnasztikában olimpián legutóbb 2000-ben, Sydneyben indulhatott magyar versenyző, tizenkét esztendővel később azonban véget érhet a hosszú böjtölésünk.

2011. 10. 29. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi világbajnokságon az egyéni verseny döntőjében az első tizenöt helyezett szerzett kvótát, az olimpián azonban huszonnégyen szerepelhetnek. Négyen szabad kártyával, akik borítékolhatóan a részvétel bebiztosítására önerőből esélytelen amerikai, afrikai és ausztrál versenyzők közül kerülnek ki; vagyis a kvalifikációt záró londoni tesztversenyen még öt hely lesz kiadó. A földkerekség húsz legjobbja – nemzetenként maximum két fővel számolva – tehát kijut az olimpiára, s mivel Vass Dóra a világbajnokságon 20. lett, kétségkívül jók az esélyei. Együttes kéziszercsapatunk ugyanakkor a vb-n a 14. helyet szerezte meg, és ezzel még a pótkvalifikációs versenyről is lemaradt. Az olimpián tizenkét együttes léphet fel, ebből kettő szabad kártyával.

– Nagyon gyászos volt a hangulat a vb zárásakor a magyar csapat háza táján? – kérdeztük Vass Dórát, az Óbuda-Kalász RG 20 éves versenyzőjét.
– Én előbb hazajöttem, de SMS-ben tartottam a kapcsolatot a lányokkal. Rettenetesen sajnálom, hogy nekik már nem jöhet össze az olimpiai kvóta, és megértem az elkeseredésüket, hiszen mindkét gyakorlatuk hibátlanul sikerült. A baj az, hogy a vb előtti versenyeiken nem voltak meggyőzőek, és ez megmaradt a pontozókban. Kívülálló nehezen értheti, hogy nálunk nem feltétlenül az dönt, az adott pillanatban ki hogyan teljesít. Valójában már most is előre leosztották a lapokat, így fordulhatott elő, hogy azok a spanyolok is megelőztek bennünket, akiknek teljesen összegabalyodott a szalagjuk… Velem is megesett már Eb-n, hogy a jól sikerült gyakorlataimra nyilvánvalóan azért kaptam alacsony pontszámokat, mert az előző versenyeken „szétdobáltam magam”. Azaz akkor sok ejtésem volt.

– A vb-n szerencsére nem hibázott, és ez a huszadik hely, ami kvótát érhet, remélhetőleg ugyancsak rögzült a pontozókban.
– Érdekes ez a helyzet, mert ha a pekingi játékok előtt lennénk, már meglenne a kvótám. Az előző olimpiára ugyanis automatikusan kijutott az előző évi vb legjobb húsz versenyzője. Ám van egy olyan érzésem, hogy ha most is ugyanaz a rendszer, akkor Montpellier-ben csak huszonegyedik lettem volna. Tudniillik közvetlenül mögöttem az a ciprusi lány végzett, akinek az apukája Cipruson a sportminiszter, az anyukája pedig pontozóbíró. Mondanom sem kell, mekkora hátszele van, és ha nagyon fontos lett volna, biztosan megoldják, hogy ő legyen a huszadik… A selejtezőhöz képest amúgy a döntőben hiába sikerült jobban a gyakorlatom szalaggal és a karikával is, buzogánnyal és a labdával pedig semmivel sem voltam rosszabb, mégis mind a négy pontszámom alacsonyabb lett. A fináléba a tizenkilencedik helyen kerültem be, de csak huszadik lettem. A magyarázat annyi, hogy a döntőben számomra sokkal kedvezőtlenebb volt a zsűri összetétele. Nincs mit tenni, ez a pontozásos sportág velejárója.

– Miként lehet mindezt kezelni?
– Igyekszem kizárni minden külső körülményt, s hogy biztosan ne bosszankodjak, nem is várom meg a pontszámaimat. Csak a verseny után nézem meg, hogy miket kaptam. Nekem végig arra kell koncentrálnom, hogy hibátlanok legyenek a gyakorlataim, s ha közben azon járna az agyam, hogy na, vajon most milyen pontszámot kapok, akkor esélytelen vagyok. A döntő előtt éreztem, hogy a vesztes oldalon leszek, ám ezt nem akartam még erősíteni is magamban.

– Hogy számol, a januári versenyen a még kiadó öt kvótára reálisan hányan pályáznak?
– Úgy gondolom, hogy azok közül, akik a vb-n ott voltak a huszonnégyes döntőben, senkit sem lehet leírni, így kilenc versenyzőnek van esélye. Nagyon bízom benne, hogy én azért ott maradok a legjobb ötben, ezért továbbra is napi nyolc órát edzek itthon Némethné Érfalvy Nóra irányításával, decemberben pedig két hetet Moszkvában készülhetek. Mindennek meg kell, hogy legyen az eredménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.