Budapesti olimpiához vezető Világjátékok?

Január közepén dől el, hogy Budapest megrendezheti-e a nem olimpiai sportágak csúcseseményének számító Világjátékokat.

2011. 11. 09. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világjátékoknak először 1981-ben az Egyesült Államokban Santa Clara adott otthont, és ugyanúgy négyévente rendezik meg, mint az olimpiákat. A kaliforniai várost London, Karlsruhe, Hága, Lahti (Finnország), Akita (Japán) és Duisburg követte, legutóbb, két éve pedig Tajvanon, Kaohsiungban rendezték meg a nem olimpiai sportágak csúcseseményét. Ami annyiban korrekcióra szorul, hogy az ötkarikás műsoron levő ritmikus gimnasztika és a gumiasztal is a program része, továbbá nem olimpiai számban az íjászok is megméretik magukat. 2013-ban a kolumbiai Cali lesz a házigazda, a 2017-es rendező pedig Budapest, a lengyelországi Wroclaw és a dél-afrikai Fokváros közül kerül ki. A magyar főváros Gödöllővel együtt kandidál. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) 2012. január közepén dönt a helyszínről.

Tajvanon Magyarország 74 versenyzővel, 12 sportágban képviseltette magát: karatéban, aerobikban, ritmikus gimnasztikában, sárkányhajóban, szumóban, uszonyos úszásban, versenytáncban, strandkézilabdában, fallabdában, íjászatban, ejtőernyőzésben és testépítésben. Műsoron van azonban többek között az erőemelés, a bowling, a biliárd, az amerikai foci, a görkorcsolya, a korfball, a petanque, a sportakrobatika, a tájfutás és a vízisí is. Magyarország először 2005-ben, Duisburgban indult a Világjátékokon, és az ejtőernyősök célbaugróversenyét Asztalos István nyerte. De nem maradtunk arany nélkül két éve Tajvanon sem, ahol S. Kovács Ádám karateversenyző állhatott a dobogó legfelső fokára.

A 2017-es budapesti pályázat konferenciával egybekötött szerdai sajtótájékoztatóján Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke elárulta, éppen a tajvani Világjátékok előtt gondolt arra, hogy Magyarország is otthont adhatna az eseménynek: „Amikor 2009 augusztusában a magyar csapatot búcsúztattuk Gödöllőn, az eskütétel után mondtam ki először, hogy ezekre a játékokra nekünk is pályáznunk kell, de azért várjuk meg a tajvani versenyeket. Előzőleg ugyanis nem voltak erre vonatkozó tapasztalataim. Tajvanon aztán fantasztikus élményekkel gazdagodtunk, eredményesen szerepeltünk, és rögtön megfogalmazódott bennem, hogy szövetségeseket keresek, akik segítenek a pályázatban. S nyitott fülekre találtam, azzal együtt, hogy sokan nem ismerték a sportnak azt a világát, ami az olimpián kívül van. Holott ez is hihetetlenül gazdag és színes, s számunkra magyaroknak az eredményesség és maga a sportélmény szempontjából is ad olyan élményeket, mint a természetesen jóval nagyobb reflektorfényben levő olimpia. S szó nincs arról, hogy az ötkarikás játékok és a Világjátékok között ellentét húzódna, hiszen az új sporttörvény egyébként is a Magyar Olimpiai Bizottság alá integrálja a hazai sportélet szereplőit.”

Csomós Miklós, Budapest sportért is felelős főpolgármester-helyettese szerint Magyarország számára felbecsülhetetlen értéket jelentene, ha 2017-ben megrendezhetné a Világjátékokat: „Forintban kifejezhetetlen az értéke, amit mindenki átérez a mai zaklatott politikai életben is. Ezt jól példázza, hogy a Fővárosi közgyűlés április 27-én egyhangúlag fogadta el Budapest pályázatát, még tartózkodás sem volt. A több száz oldalas pályázati anyaggal kapcsolatban a képviselőknek semmiféle kifogásuk nem merült fel. Ez az összhang előrevetítheti a Világjátékok megrendezésének a sikerét. S ha jól vizsgázunk, akkor az nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy ha egyszer odajutunk, akkor olimpiát is rendezhessünk. Ehhez a 2017-es Világjátékokon keresztül vezethet az út” – szögezte le Csomós Miklós.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.