Indul a grappling-világbajnokság

Pénteken megkezdődik az ifjúsági, junior és veterán grappling-világbajnokság.

2011. 11. 03. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportág néhány évvel ezelőtt csatlakozott a Nemzetközi Birkózószövetséghez (FILA), és 2008 decemberében rendezték meg az első hivatalos világbajnokságát. A grappling az MMA (mixed martial arts, azaz vegyes harcművészetek) családjába tartozik. Az egyik őse a brazil dzsúdzsucu volt, de számos elemet vett át a szabadfogású birkózásból, a cselgáncsból és más küzdősportokból is. A lényege a földharc, amely a birkózásban a szőnyegre, a dzsúdóban pedig a tatamira érkező, zuhanó két test küzdelmét, pozícióharcát jelenti. Az egyik ágazata, a gi a cselgáncs-, a másik, a no gi a birkózó-földharc. A két név az öltözékre utal: a gi képviselői cselgáncsruhában, azaz dzsudogiban küzdenek, a no gi ágban ugyanakkor a versenyzők rövid sportnadrágot és pólót viselnek, de ők is mezítláb meccselnek, mint a dzsúdósok.

A Magyar Birkózó Szövetség tájékoztatása szerint Tamásiban pénteken a no gi küzdelmeire kerül sor a világbajnokságon, szombaton a gi következik. Vasárnap a pankráció versenyét rendezik meg, ami nem azonos az Amerikában népszerű „bohóckodásos” műfajjal, jelen esetben az ókori, görög pangration athlima felújított változatáról van szó. A világbajnokságon az ifjúsági és junior nők, valamint férfiak összesen 14-14, a veteránok 13 súlycsoportban küzdenek meg minden ágazatban.

Noha a felnőtt-világbajnokság már igazodott a birkózáshoz abban, hogy országonként csak egy versenyző indulhat minden súlycsoportban, Tamásiban, az utánpótlás korosztályaiban minden nemzet három főt indíthat. Ez egyrészt azt jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes magyar utánpótlásmezőny küzdőtérre léphet, másrészt arra utal, hogy a szakág még az úttörő korszakát éli: a részt vevő országok száma alighanem csak megközelíti majd a húszat. Még csak most alakul ki és erősödik a versenyrendszere, s kontinensbajnokságot is egyelőre csak Európa rendez. Az Egyesült Államokban viszont rendkívül népszerű a sportág.

A Magyar Birkózó Szövetség égisze alatt az idén megalakult, önálló Magyar Grappling és Pankráció Szakági Szövetség nagy fába vágta a fejszéjét: sokrétű versenyt rendez. A mintegy 300 szereplőt felvonultató világbajnoki küzdelmek mellett sor kerül ugyanis felnőtt Grand Prix-versenyre, valamint a diák és a serdülő korosztályban egyenként három súlycsoportos seregszemlére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.