Majoros István harcol az olimpiai életjáradékáért

A 2004-es athéni ötkarikás játékokon birkózásban aranyérmes Majoros István bízik benne, hogy a sporttörvény tervezetének társadalmi vitájában napirendre kerül az olimpiai életjáradékok kérdése is.

2011. 11. 02. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az 1992-es barcelonai olimpia birkózóbajnokát, Farkas Pétert 2009 decemberében drogtermesztésért jogerősen hét év fegyházra ítélték, módosították a 2004-es sporttörvény életjáradékokra vonatkozó passzusát. Eszerint az ötévesnél hosszabb letöltendő börtönbüntetést kapott sportolók még további tizenöt éven át elesnek a juttatástól, de a csak megrovásban és pénzbüntetésben részesültek számára sem folyósítják az életjáradékot három esztendőn keresztül. Ez utóbbi kategóriába esett bele az ugyancsak birkózó olimpiai bajnok Majoros István is. Az athéni olimpián a kötöttfogás 55 kg-os súlycsoportjában győztes versenyzőt 2009 decemberében egy közúti gépjármű-ellenőrzés során ittasnak találták.

„Nem vagyok rá büszke, hibáztam… A hatvani bíróságon kétszázezer forintra büntettek, a jogosítványomat azonban nem vették el. Nem okoztam balesetet, senki sem sérült meg, mégis olyan nagy árat kell fizetnem a ballépésemért, ami indokolatlan. Nekem éppen 2010 januárjától járna az olimpiai bajnokokat megillető havi kétszázezer forintos életjáradék, de csak az elsőt kaptam meg, és azt is vissza kellett utalnom. Azzal magam is egyetértek, hogy aki súlyosan megsérti a törvényt, mondjuk pisztollyal megy be a bankba, annak bűnhődnie kell, de esetemben még csak nem is arról van szó, hogy elloptam volna egy színes tévét. Mégis így kezel a törvény, a három év alatt mai értékén hét és félmillió forinttól esek el. S ez azért kicsit sok. Nagyon bízom benne, hogy az új sporttörvényben megszüntetik az aránytalan büntetéseket” – mondta el Majoros, akinek ezekre vonatkozóan más példái is vannak.

„Nem akarok nevet mondani, de tudomásom van olyan egykori sportolóról, aki nem írt alá valamilyen számlát, megbüntette az adóhivatal, és ezért vonták meg a járadékát. Másvalakinek, aki zenegépet üzemeltet, az alkalmazottjai rontottak el valamit a papírmunkák során, neki emiatt ugrott a járadéka. Ebben a formájában teljesen torz a törvény, és többen ennek isszuk a levét. Már próbálkoztunk megtámadni az Alkotmánybíróságon is, ahol jelezték, hogy foglalkoznak az ügyünkkel, de valahogy még nem került napirendre… Legalább tízen, tizenöten vagyunk érintettek, tartjuk a kapcsolatot egymással, próbáljuk hallatni a hangunkat, és reménykedünk, hogy a jelenlegi kormányzat változtat a törvényen” – fogalmazott Majoros István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.