Titkárnő úszóként akkreditálva

Ötkarikás érdekességekről szóló sorozatának harmadik kötetével jelentkezett Hencsei Pál, akinek Olimpiai kuriózumok című új könyvét szerdán mutatták be a sajtónak.

2011. 11. 30. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ebben a sorozatban ez a harmadik könyvem, ha viszont a teljes munkásságomat nézem, akkor a huszonegyedik, ami nyerő szám – fogalmazott egy félmosollyal Hencsei Pál bevezetőjében, és szólt az indíttatásáról is. – Vegyészmérnök voltam, egyetemen oktattam kémiát negyven éven át, s a ’90-es évek második felétől kerültem közelebbi kapcsolatba az olimpiai mozgalommal, a sporttörténelemmel. Egy ilyen irányú, közel egy éven át tartó vetélkedőn többedmagammal nyertem egy utat a lausanne-i olimpiai múzeumba, és ezután úgy gondoltam, hogy behatóbban is érdemes lenne foglalkoznom a sporttörténelemmel. Az első ilyen témájú könyvem 1998-ban jelent meg Olimpiai érdekességek címmel, 2005-ben írtam meg az Ötkarikás érdekességeket, és most megint összegyűlt annyi anyag, hogy elkészülhessen az Olimpiai kuriózumok. A tartalom az előző kiadványokhoz képest teljesen új, és abban is különbözik tőlük, hogy csak magyar vonatkozású.

Hencsei Pál külön fejezetet szentel az olimpia és a politika, továbbá az olimpia és a vallás viszonyának, de nagy érdeklődésre tarthat számot a csalások és tévedések elnevezésű, vagy éppen az országot váltó olimpikonokról szóló rész is. A könyvben a statisztikai adatok és érdekességek mellett számtalan sztori olvasható, s konkrétan most csak arra a részre térünk ki, amely azt taglalja, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság számos esetben sportolóként nevezett be edzőket, sporthivatali munkatársakat, így juttatva akkreditációkhoz őket. Így többek között 1968-ban, Mexikóvárosban a kalapácsvetésben győztes Zsivótzky Gyula edzőjeként kiutazó Csermák Józsefet – a szám 1952-es olimpiai bajnokát – papíron az 50 km-es gyaloglásra nevezték be. A közvetítés során a helyi televízió világszenzációként tálalta Csermák szereplését, összekeverve az élbolyban gyalogló, s végül ezüstérmes Kiss Antallal…

Mexikóvárosban a sporthivatal titkárnőjét a 800 méteres gyorsúszásra, négy évvel később Münchenben a hivatal jogászát a 4x100 m-es gyorsváltóra nevezték, egy technikai munkatársat pedig mindkét olimpiára ökölvívóként akkreditáltak. S Hencsei Pál leszögezi, bizony kínos olvasni az ötkarikás játékok hivatalos kiadványait, amelyekben ezek a magyar „sportolók” mellett a „dns”, azaz nem állt rajthoz jelzés szerepel. Mert a technikai munkatárs a saját érdekében a ringbe természetesen nem merészkedett be…

A szombathelyi Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület kiadásában megjelent sportkönyv kétezer forintért kapható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.