Bernek Péter a világranglista harmadik helyére úszott

Ha az úszók debreceni országos bajnokságán azt nézzük, hogy ki lépett a világranglistán legelőkelőbb helyre, akkor az első két nap után, „félidőben” egyértelműen Bernek Péter viszi el a pálmát.

2012. 03. 30. 21:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi 200 háton jelenleg a vb-ezüstérmes japán Irie Rioszuke vezeti a világranglistát 1:54,02-vel, mögötte a francia Benjamin Stasiulis a második 1:56,39-cel, őket követi Bernek Péter a pénteken úszott 1:57,10-zel. Érdekesség, hogy a szám világbajnoki címvédője, az amerikai Ryan Lochte – aki tavaly 1:52,96-tal nyert Sanghajban – egyelőre csak a 25. helyet foglalja el 1:59,53-mal. S bár Bernek kitett magáért az ob-n, edzője, Turi György mégis rázta a fejét: „1:57 alatti időt terveztünk, a végével még nem vagyok elégedett. Ahogy a kajak-kenusok szoktak egy utolsó hoppot csinálni a hajrában, és egy utolsó nagy lökést adnak a hajónak, úgy kellene megnyomni az utolsó tíz métert” – nyilatkozta a tréner.

– Számított arra, hogy a világranglista harmadik helyére úszik? S egyáltalán hogyan kell értékelni ezt a pozíciót? – kérdeztük Bernek Pétert, aki a 200 hát ifjúsági olimpiai bajnoka és rövidpályás Eb-bronzérmese.

– Tulajdonképpen még az év elején járunk, igazából csak most kezdődnek a versenyek. Biztos vagyok benne, hogy sokan úsznak még nagyon jó időt, Ryan Lochte például egészen biztos. Természetesen örülök annak, hogy most én állok a harmadik helyen a rangsorban, de inkább magammal foglalkozom. Így az még jobb érzéssel tölt el, hogy javítottam az egyéni csúcsomon. Igaz, nem sokat, csak tizenhárom századot, ám ez mégis nagyon jó előjel az évre. Tavaly ilyenkor bő egy másodperccel gyengébbet úsztam.

– Mi a következő cél?

– Május végén ugyanitt Debrecenben, az Eb-n mindenképpen szeretnék 1:57-en belül úszni, de a fő verseny nyilvánvalóan az olimpia lesz. Londonban megpróbálom megdönteni Cseh Laci 1:56,69-es országos csúcsát. Sajnálom, hogy Lacit most az előfutamában kizárták, mert nagyon jó versenyt vívhattunk volna egymással.

– A nap végén összeállt a 4×200-as gyorsváltónk, Kis Gergő, Bernek Péter, Verrasztó Dávid, Cseh László összeállításban, és a 7:26,85-ös időredménye ebben a pillanatban olimpiai kvótát érne. De tekintettel arra, hogy Londonban csak tizenhat váltó indulhat, és tizenkét hely már elkelt a tavalyi vb-n, még nem nyugodhatnak meg.

– Biztos vagyok benne, hogy még javítunk a mostani időeredményünkön. A nap során mindegyikünk úszott más számban is, és nem volt sok pihenőnk. Reménykedünk, hogy mind a két váltóval, a 4×200-as gyorsváltó mellett a 4×100-as vegyessel is kijutunk az olimpiára.

– Hogy néz ki a versenyprogramja az ob második felére?

– Még jön a 100 hát és az említett 4×100-as vegyes váltó. De az még egyáltalán nem biztos, hogy ebben benne leszek. Több variáció is van a felállásunkra, és nem mindegy, hogyan alakul a 100 hát döntője. Ha a váltóban én megyek háton, akkor Cseh Laci pillangón, ha ő háton, akkor Biczó Bence pillangón. A gyorsúszónk Takács Krisztián vagy Kozma Dominik lesz, így egyelőre csak az biztos, hogy a mellúszás Gyurta Danié.

Az országos bajnokság második napjának győztesei:

Férfiak:

50 m gyors: Takács Krisztián (Dunaferr, 22,31)

400 m gyors: Kis Gergő (Rája 94, 3:50,93)

200 m hát: Bernek Péter (Kőbánya SC, 1:57,10)

100 m mell: Gyurta Dániel (Jövő SC Veolia, 1:01,22)

100 m pillangó: Cseh László (Kőbánya SC, 52,57)

4×200 m gyors: magyar válogatott (Kis Gergő, Bernek Péter, Verrasztó Dávid, Cseh László, 7:26,85); a klubok között: Dunaferr (Szabó Attila, Füzesy Dávid, Balog Gábor, Takács Krisztián, 7:40,74)

Nők:

100 m gyors: Verrasztó Evelyn (Jövő SC Veolia, 55,66)

800 m gyors: Risztov Éva (Debreceni Sportcentrum, 8:31,09)

100 m hát: Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs, 1:03,15)

200 m mell: Jakabos Zsuzsanna (2:33,27) – a verseny győztese a dél-afrikai Ronwyn Roper 2:29,04-gyel

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.