Összekovácsolják a nemzeti váltókat

Úszóink szövetségi kapitánya, Kiss László szerint az utóbbi évek legszínvonalasabb magyar bajnoksága kezdődik csütörtök délelőtt a Debreceni Sportuszodában.

2012. 03. 28. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mivel az év fő versenye az olimpia, május végén pedig Eb-t rendezünk, a magyar bajnokságon is jó formában lehetnek úszóink? – kérdeztük a szövetségi kapitányt.
– Igen, mert ez a megméretés a felkészülésben a második makrociklus záróversenye. Emellett az ob-nek mindig megvan a maga varázsa, most még előjátéka az Eb-nek is, az ifi-Európa-bajnokságra pedig válogató a mieinknek. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek legszínvonalasabb magyar bajnokságának nézünk elébe, már csak azért is, mert hajtóerő, hogy olimpiai szintet is lehet teljesíteni. A nemzeti váltóinkkal ezt meg is kíséreljük. A női 4×200-as gyorsváltónknak már megvan a kvótája, s bízom benne, hogy a férfi 4×200-as gyors- és a 4×100-as vegyes, valamint a női 4×100-as gyors- és a 4×100-as vegyes váltónk is indulhat majd az olimpián. A szintidőt egyébként még a Budapest-bajnokságon és az Eb-n is meg lehet úszni, de már most szeretnénk úgymond összekovácsolni a nemzeti váltókat.

– Országos csúcsokra is számíthatunk?
– E tekintetben most óvatos vagyok. A rekordok nagy része még a szuperdresszes korszakban született. No persze Cseh Laci a 100 pillangó magyar csúcsát éppen a tavalyi, debreceni ob-n javította meg. Amúgy érdekesség, hogy amióta betiltották azokat a bizonyos „csodadresszeket”, ötvenméteres medencében még csak két világcsúcsot úsztak.

– A magyar bajnokság idén nyílt verseny. Volt már példa ilyenre korábban?
– Amikor például Sarah Poewe, aki dél-afrikai színekben Kovács Ági nagy ellenfele volt, Magyarországon készült, elindult az itthoni versenyeken. De ennyi külföldi úszót ob-n még nem köszöntöttünk, mint amennyit most fogunk. Az indonéz vagy kuvaiti versenyzők éppenséggel nem emelik a színvonalat, ám a dél-afrikai Chad le Clos, aki tavaly megnyerte az összetett világkupa-sorozatot, annál inkább. S persze a mi legjobbjaink is, hiszen az ezen a hét végén Indianapolisban versenyző Hosszú Katinka kivételével valamennyi klasszisunk elindul. Cseh Laci tizenegy számban is megméreti magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.