Türelmet kér a vívók vezetősége

Megvárják az olimpiai kvalifikációs sorozat zárását, csak utána értékelik a válogatott szereplését.

2012. 03. 21. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női tőrben a hét végi budapesti egyéni és az ezúttal sokkal fontosabb csapat Világkupa-verseny zárja a szakág olimpiai kvalifikációs sorozatát. Ahhoz, hogy együttesünk (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kriess Fanny) kvótához jusson, az Angyalföldi Sportközpontban mindenképpen meg kell előznie a vele azonos pontszámmal álló franciákat, de a mögötte lévő németekre is figyelnie kell. A kvótaszerzéshez az is szükséges feltétel, hogy az Egyesült Államok nem kerülhet vissza a ranglistán a legjobb négybe – ekkor elvenné Európától azt a helyet, amelyre az említett három csapat pályázik –, de mivel a jóval erősebb lengyelek mögött nagyobb a hátránya, és Amerika legjobbjaként már egyébként is kijutott Londonba, ezzel a lehetőséggel nem igazán kell számolni.

A sorsolás viszont számunkra bizonyosan kedvezőtlenebb lesz, mint a franciáknak. Együttesünk a nyolc közé jutásért is megszenvedhet a japánokkal vagy a kanadaiakkal, az ázsiaiaktól legutóbb kikapott, az elődöntőért pedig a világbajnok oroszokat vagy a vb-ezüstérmes olaszokat kellene legyőznie. A franciák elsőre a gyengébb kínaiakat vagy az ukránokat kaphatják, a négy közé jutásért pedig a lengyelekkel vagy a koreaiakkal találkoznak. A francia együttes legutóbb a torinói Világkupán úgy végzett a harmadik helyen, hogy a bronzmeccsen a lengyelek legjobbja nem vívott ellenük, s félő, hogy Budapesten is megesik efféle „szívesség”… Amennyiben a papírforma válik valóra, vagyis a magyar és a francia csapat is megnyeri az első mérkőzését, a másodikat viszont egyaránt elbukja, akkor az 5-8. helyért szemtől szembe kerülhet egymással. Így történt tavaly a cataniai világbajnokságon is, ott együttesünk az ötödik helyért egy tussal, 44-43-ra nyert. Mindez előrevetíti, hogy nem akármilyen izgalmak várhatók vasárnap az Angyalföldi Sportközpontban. A németek akkor szólhatnak bele a két csapat párharcába, ha legalább bronzérmesek lesznek, amire csekély az esély, ám múlt vasárnap a kínai férfi kardcsapat sokkal rosszabb kiinduló pozícióból jutott ki Londonba azzal, hogy teljesen váratlanul megnyerte a moszkvai Világkupát.

Az, hogy kardcsapatunk lemaradt az olimpiáról – amire eddig nem volt példa – itthon megrázta a sportágat, és ezt a Magyar Vívószövetség szerdai sajtótájékoztatóján Füleky András ügyvezető igazgató sem kerülhette meg.

– Akadnak, akik máris lemondásokat, a fejek hullását követelik, és kétségtelen tény, az eddigi eredmények nem azt mutatják, hogy a magyar vívás diadalmenetben halad London felé. Mindannyian csalódottak vagyunk, és biztos, hogy rengeteg dolgot át kell gondolnunk. A Magyar Vívószövetség vezetése ki fog állni a nyilvánosság elé, nem dugjuk a fejünket a homokba, de szeretnénk megvárni a kvalifikáció végét. Kérnénk annyi türelmet, hogy a szövetség vezetésének legyen arra lehetősége, a kvalifikáció lezárulása után értékelhesse az elmúlt időszak történéseit, és utána hozhassa meg azokat a döntéseket, amelyekre szükség van. Nyilvánvalóan más lesz a sportág helyzete, ha a hét végén a legrosszabb variáció következik be, egy csapatunk sem jut ki Londonba, s így csak egyéni versenyzőkkel képviseltetjük magunkat az ötkarikás játékokon. De ne feledjük el azt se, hogy ha csak három, négy vagy öt vívónk jut ki Londonba, ők akár mindannyian éremesélyesként is utazhatnak ki – mondta el Füleky András.

A magyar vívók eddig hivatalosan két egyéni kvótát szereztek, férfi kardban Szilágyi Áron, férfi párbajtőrben Imre Géza révén, de a tőröző Mohamed Aida londoni részvétele is borítékolható. Az április 21-22-i európai pótkvalifikációs versenyen női kardban és férfi tőrben egy-egy kvótát célozhatunk meg, női párbajtőrben a helyzet attól függ, a csapat hogyan szerepel Saint-Maurban, ahol Szász Emese egyéniben is révbe érhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.