Ég a ház a női tőrözőknél!

Csak tizennyolcan indultak a válogatón az egykor három magyar egyéni olimpiai bajnokot is adó szakágban.

2014. 01. 26. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiákon 1936-ban és 1948-ban Elek Ilona, 1964-ben Rejtő Ildikó, 1976-ban Tordasi Ildikó nyerte meg a női tőr egyéni versenyszámot, s 1964-ben csapatunk is a dobogó legfelső fokára állhatott Rejtő, Marosi Paula, Juhász Katalin, Ágoston Judit, Dömölky Lídia összeállításban. A szakág emellett további hat ezüstöt és öt bronzot hozott az ötkarikás játékokról, de a legutóbbi medál már meglehetősen régi keltezésű: 1988-ban harmadikként zárt a Jánosi Zsuzsa, Kovács Edit, Stefanek Gertrúd, Szőcs Zsuzsanna, Tuschák Katalin felállású, egy évvel korábban vb-t nyert együttes. Női tőrben arany azóta sem termett számunkra a világbajnokságokon, de Mohamed Aida és Knapek Edina a dobogóra azért többször odaért: előbbi egy ezüstöt és öt bronzot, utóbbi két bronzot szerzett. Mohamed a 2004-es olimpián negyedikként, Knapek a 2008-ason ötödikként zárt, s elévülhetetlen érdemeik vannak abban, hogy csapatunk 2007-ben Európa-bajnok lett, s még tavaly a zágrábi Eb-n is megszerezte a bronzérmet.

Ám Mohamed Aida márciusban már 38 éves lesz, és jelenleg második gyermekét várja (1993-ban volt vb-ezüstérmes!), az ugyancsak édesanya Knapek Edina is túl van a 36-on, az Eb-bronzérmes  együttes két másik tagja pedig a harmincon: a korábbi egyéni Európa-bajnok Varga Gabriella 31, Varga Katalin 33 éves.  A négyes fogat tavaly az Eb-t követő budapesti világbajnokságon nem jutott a nyolc közé, 10. lett, és Mohamed kiesésével tovább gyengültek a pozícióink. Az egyéni világranglistán Mohamed még a 17., Knapek a 21., Varga Katalin a 31., Varga Gabriella a 33., utánuk azonban hatalmas az űr. A vívástól eltávolodni látszó Kreiss Fanny a 109., több honfitársunk pedig nincs is a 150-ben.

A 2010-es ifjúsági olimpián bronzérmes Lupkovics Dóra 20 évesen egyelőre nem tudott betörni a felnőtt mezőnybe, s a tavaly kadét vb-aranyat szerző Schmél Viktóriától sem várhatjuk, hogy 17 évesen megváltja a világot. A legnagyobb problémát azonban az jelenti – amiért a vészharangot meg kell kongatni –, hogy a versenyzők „elfogytak”, így itthon edzőpartnerek sincsenek. S az, hogy a szombati válogatón, amelyet egyébként Varga Katalin nyert meg, összesen tizennyolcan léptek pástra, sajnos nem meglepő azután, hogy tavaly decemberben az országos bajnokságon is csupán harmincan mérették meg magukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.