Kiskorú bajnokok, akik mellé bébicsősz kell

Nadia Comanecinek megvannak a mai követői, Budapesten Julija Lipnyickaja is elkápráztatta a világot.

2014. 01. 21. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sonja Henie, a norvégok utóbb hollywoodi filmcsillaggá avanzsált műkorcsolyázónője már 14 évesen világbajnok lett 1927-ben, majd győzött az 1928-as, az 1932-es és az 1936-os téli olimpián is. Európa-bajnokságot a nőknek viszont csak 1930-tól rendeznek, és az elsőt kihagyta, 1931-tól kezdve nyert zsinórban hat Eb-címet. Az elsőt tehát 18 esztendősen, és ezzel már a múlt heti budapesti Eb előtt sem volt rekorder. Az orosz Irina Szluckaja 1996-ban 16 éves volt, amikor az első aranyát szerezte – a hétből. A múlt héten viszont a budapesti kontinensbajnokságon győztes Julija Lipnyickaja még csak a tizenötöt töltötte be, így a valaha élt legfiatalabb Európa-bajnok a sportágban.

S ha azt nem is állíthatjuk, hogy Lipnyickaja kűrjében minden rezdüléséből sütött, ő most a Schindler listája filmzenéjére korcsolyázik, máris jóval több egy „ugrómókusnál”, megvan az egyénisége. A hivatalos sajtótájékoztatón hetven-nyolcvan újságíró előtt persze még feszeng, de előtte a vegyes zónában a honfitárs sajtómunkások előtt mosolyog, poénkodik, és tündérien csacsogja, hogy már hatévesen tudta az orosz himnusz szövegét. Otthon felmászott az emeletes ágya tetejére, és ott énekelte, mintha a dobogón lenne. Bízik benne, hogy Szocsiban is olyan jól sikerülnek a programjai, mint most a SYMA csarnokban, és akkor az olimpiáról is lehet érme. Az ünneplésnél pezsgő egy korty sem csúszik le a torkán, de egy szelet torta jöhet! – mosolyog.

Azt már az edzőjétől, Eteri Tutberidzétől tudhattuk meg, hogy az orosz szövetség lesi minden gondolatukat, jószerivel még ki sem mondják, mire lenne szükségük, az elnök máris intézkedik. Így arra is meglett az anyagi fedezet, hogy Lipnyickaja édesanyja is elkísérje lányát minden versenyre. Többek között ő ügyel a kis bajnoknő speciális étrendjének összeállítására is.

Maradva az orosz tini vonalnál, Jana Kudrjavceva már betöltötte a tizenhatot, ám amikor tavaly a kijevi ritmikusgimnasztika-vb-n a valaha volt legfiatalabb összetett aranyérmes lett – bónuszként győzött szalaggal és buzogánnyal –, még csak tizenöt volt. No persze ebben a sportágban a húszévesek jószerivel veteránoknak minősülnek.

A londoni olimpia óta a női úszásban is nyomulnak a tinik. Az ötkarikás játékokon 17 évesen négy aranyat és egy bronzot nyert amerikai Missy Franklin már nagykorú, de honfitársa, a brit fővárosban 800 gyorson győztes Katie Ledecky csak márciusban lesz tizenhét. Tavaly a barcelonai vb-n 400, 800 és 1500 gyorson egyaránt aranyérmes lett, a két hosszabbik távon világcsúccsal, és tagja volt az Egyesült Államok győztes 4x200-as gyorsváltójának is. A Nemzetközi Úszószövetség 2013-ban őt választotta az év sportolójának. Szólni kell még az ugyancsak 16 éves litván Ruta Meilutytéról, a 100 méteres mellúszás regnáló olimpiai és világbajnokáról.

Szintén 16 éves, öt nappal idősebb nála Simone Biles, róla a tavalyi antwerpeni torna-vb előtt a sportágban legfeljebb a bennfentesek hallottak, azóta viszont az amerikai lány a női egyéni összetett világbajnoki cím védője, és belga földön talajon is a földkerekség legjobbja lett. Az összetett fináléban honfitársnőjét, Kyla Rosst előzte meg, ő már 17 éves, és neki olimpiai aranya is van, Londonban tagja volt a győztes amerikai együttesnek.

Egerszegi lenyomta a keletnémeteket

Számunkra a témában a legszebb kép persze az, amikor a csöppnyi Egerszegi Krisztina 14 évesen megszeppenve áll a szöuli olimpiai dobogó legfelső fokán a 200 méteres hátúszás eredményhirdetésénél, a két oldalán a keletnémet boszorkánykonyhában felturbózott emberhegyekkel. Ugyanebben az évben, 1988-ban Polgár Judit a szaloniki sakkolimpián 12 évesen 13 játszmából 12,5 pontot szerzett, és főszerepet játszott abban, hogy női csapatunk aranyérmes lett. A teljesség igénye nélkül a közelebbi múltból említsük meg, hogy londoni olimpiai bajnokaink közül Gyurta Dániel a 2004-es athéni játékokon 15 esztendősen már ezüstérmes volt 200 mellen, Szilágyi Áron pedig a 2007-es szentpétervári vívó világbajnokságon 17 évesen oroszlánrészt vállalt kardcsapatunk győzelmében.

Tágítva a kört a férfiaknál, a törökök zseniális birkózója, a kétszeres olimpiai bajnok Hamza Yerlikaya 1993-ban 17 évesen nyerte az első vb-aranyát; a britek műugrózsenije, Tom Daley 2009-ben 15 évesen lett világbajnok. Az osztrák síugrófenomén Gregor Schlierenzauer pedig az első vb-címét 2007-ben, 17 évesen szerezte meg. Ám azért ez nem jellemző; a „kisfiúknak” jóval nehezebb dolguk van a nagyok között, mint a lányoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.