Magyar dzsúdós lányok kalandjai Japánban

Spártai körülmények közepette tréningeznek a sportág őshazájában, világbajnokok között.

2014. 01. 25. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Franciska és Gercsák Szabina nyakig nagykabátban vacog, utóbbi még sapkát is húzott a fejére, előbbi pedig hatalmasat tüsszent, amikor létrejön a több ezer kilométert áthidaló internetes videókapcsolat Budapest és Cukuba között. Holott a lányok az egyetemi kollégium halljában tartózkodnak. Az U23-as Európa-bajnok, a 23 éven aluli korosztályból éppen kinövő Szabó Franciskától elöljáróban megtudjuk, wifi csak itt van, fűtés viszont kizárólag a szobában.

– Elsőre úgy tűnik, nem éppen irigylésre méltó környezetbe csöppentek!
– Itt a hallban hozzávetőleg két fok lehet a hőmérséklet, és azon sem csodálkoznék, ha odakint több lenne. Az viszont nagyobb probléma, hogy sajnos a közös zuhanyzót sem fűtik, így reggel mindig megfázom, napközben rendbe jövök, és másnap reggel ugye, megint megyek zuhanyozni... S őszintén szólva nekem a japán ételek sem jönnek be a sok rizzsel és hallal, no meg szójával. Jobb híján mikrózott spagettin élek.

– Ezek után azon se lepődnék meg, ha éjjelente többször is földrengés ugrasztotta volna ki az ágyából, elvégre arrafelé ez nem szokatlan.
– Földrengés éppenséggel nem volt, pedig egy kisebbre kíváncsi lennék, milyen átélni. Hangsúlyozom, csak egy kisebbre, nem olyanra, hogy a tető ránk szakadjon.

– Tulajdonképpen hogy kerültek ki Japánba?
– A Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával. Versenyzők hárman vagyunk, kettőnkön kívül itt van Sárecz Márton, Szabinával együtt ő is indul majd a nyáron az ifjúsági olimpián.

– Arra nyilván nem panaszkodhatnak, hogy a cselgáncs őshazájában lagymatag edzéseken kell részt venniük.
– Mielőtt kijöttünk Japánba, ahol Szabinával először járunk, ott voltunk Ausztriában a mittersili nemzetközi edzőtáborban is. Ott sem lazsáltunk, de amikor itt a délelőtti erősítés után megvolt az első délutáni két és fél, háromórás edzésünk, azt mondtuk, hogy ez nem európai embernek való. Pihenő nélkül egymás után tizennyolc ötperces küzdelmet vívni éppen a duplája annak, mint amihez otthon a válogatott keretedzéseken hozzászoktunk. Arról nem beszélve, hogy bele kellett szoknunk az itteni dzsúdóba. A japánoknak hihetetlenül jó az ütemérzékük, elég egy rossz mozdulat, és máris kirúgják a lábunkat. Éppen ezért az elején csak arra törekedtünk, hogy erőből lefogjuk őket, így azonban nagyon görcsösen dzsúdóztunk. Megesett, hogy küzdöttem egy lánnyal, és örültem, hogy kihúztam döntetlenre, pedig ő ötvenhét kilós én pedig hetven. Idővel aztán felvettük a stílust, és bírjuk a tempót is. Azt amúgy még nem is mondtam, hogy legalább négy-öt világbajnok van itt, vagyis elég jó a felhozatal az edzőpartnerek tekintetében. Így a negatívumok dacára nagyon hasznos ez az edzőtábor.

– Leghamarabb hol hasznosíthatják, amit most tanulnak?
– Február elején mindketten indulunk a párizsi Grand Slam-tornán, remélhetőleg már ott. Szabinának azonban az év fő versenye az ifjúsági olimpia, elsőéves juniorként a felnőttek között ő még ráér bizonyítani. Én viszont idén már kinövöm a huszonhárom éven aluli korosztályt, és szeretnék a felnőtt mezőnyben is valami szép eredményt elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.