Már nem csoda a spanyol arany

Bejött a papírforma a SYMA csarnokban: Fernandez Európa legjobb műkorcsolyázója.

2014. 01. 18. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javier Fernandez tavaly történelmet írt a zágrábi műkorcsolya-Eb-n, amelyen első spanyol korcsolyázóként szerzett érmet a kontinensbajnokságok históriájában; ráadásul 21 évesen rögtön aranyat. S hogy ez nem a véletlen műve volt, azt nem sokkal később a vb-n is igazolta, ahol a harmadik helyen zárt. Csak a kanadai Patrick Chan és a kazah Gyenisz Ten előzte meg, s tőlük az Európa-bajnokságokon értelemszerűen nem kell tartania. Itt, Budapesten a rövid program után úgy nézett ki, hogy mástól sem, hiszen csütörtökön 91,56 pontot gyűjtve zárt az élen, a mögötte második orosz Szergej Voronov 85,51, a harmadik cseh Tomas Verner 83,51 pontot könyvelhetett el.

Mielőtt szombaton a szabadkorcsolyázásban az utolsó csoportba ők hárman sorra kerültek volna, a szemünket rajta tartottuk a román színekben versenyző, csíkszeredai Kelemen Zoltánon is, aki sajnos a tervezetthez képest eléggé leépítette a kűrjét. Itt a 102,94-es pontszám nagyon „vékony”, s Kelemen a végelszámolásnál a rövid program utáni 14. helyéről a 21.-re esett vissza. Számára azonban sokkal fontosabb, hogy még tavaly megszerezte az olimpiai kvótát, így három hét múlva Szocsiban is felléphet. Mint ismert, az ötkarikás játékokon magyar színekben nem lesz műkorcsolyázó. Az Eb-n Forgó Kristóf a legjobb 24-be nem jutott be – 30. lett –, így őt a kűrben már nem is láthattuk.

Helyette megnéztük, hogy a legutóbbi három Eb-n dobogós, 2011-ben aranyérmes francia Florent Amodio most végigbotladozik a jégen, majd a kezébe temeti az arcát (111,3 pont a kűrre, a végelszámolásnál 13. hely). Az oroszoktól bezzeg Konsztantyin Mensov kivágta a rezet meg két remekbe szabott négyfordulatost, az egyiket kombinációban, hatalmas egyéni csúcsot, 165,12 pontot szorgoskodott össze. Majd kisebb hangrobbanás rázta meg a SYMA csarnokot – gyakorlatilag telt ház, 5500 néző látogatott ki –, az utolsó előtti csoportban kellett korcsolyáznia Brian Joubert-nek is. A korábbi világ- és háromszoros Európa-bajnok a rövid programban csak kilencedik lett, most legalább nem esett el, így valamivel vállalhatóbb produkcióval rukkolt ki (148,66). De a végeredményben csak a 8. helyre araszolt előre. S ha Joubert a régi önmagától messze is került, attól még változatlanul hatalmas kedvenc. Az első Eb-aranyát éppen nálunk nyerte 2004-ben, 19 évesen. A lelátókról most is annyi plüssfigurát dobtak be neki a jégre, hogy nyolc gyerek szedte össze nagy nehezen.

Az utolsó csoport első jégre lépőjeként Voronov is tűzbe hozta a közönséget, a nívót illetően Mensovot másolta, sőt, kevéssel jobb is volt nála (167,04), így az élre került. Neki csak a pálya egyik sarkából hajigáltak be ajándékokat, talán ott ült a család; de egy új nadrágot is bedobhattak volna neki, mert amiben a korcsolyázott, annál a pirosnál csak jobbat vehetne fel

Fernandez öltözékét most nem illethette kritika – a rövid programban viselt szörnyű kűrruhája miatt még Verner is cikizte –, s ugyan a programjában akadt kisebb egyensúlyvesztés, ezt a hatalmas anyagerő, a három négyfordulatos (!) és az előadás bőven kompenzálta. A spanyol versenyző kűrjére 175,55-öt adtak a pontozók, s bár még hárman hátravoltak, ünnepelhettük az Európa-bajnokot. Az eredményhirdetésnél pedig már egyáltalán nem szokatlan a spanyol himnusz.

A dobogóról Verner a hiányosabb kűrjével (140,15) lecsúszott a hetedik helyre, az ezüstérem Voronové, a bronz Mensové lett. Az idei orosz bajnok, a 18 éves Makszim Kovtun, akit a tervek szerint az oroszok Szocsiban indítottak volna, csak az ötödik helyen végzett. Így főhet a szakvezetés feje, hogy az egyetlen kvótát ki használja fel, mert még a most otthon maradt, 2006-os olimpiai bajnok Jevgenyij Pljuscsenko is lesben áll.

Eredmények, férfiak: 1. Javier Fernandez (spanyol) 267,11; 2. Szergej Voronov (orosz) 252,55; 3. Konsztantyin Mensov (orosz) 237,24; 4. Michal Brezina (cseh) 236,98; 5. Makszim Kovtun (orosz) 232,37; 6. Peter Liebers (német) 225,76.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.