Milliókat ültettek a képernyők elé

Regőczy Krisztinának a szurkolók máig tartó szeretete a legnagyobb ajándék.

2014. 01. 25. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogy tetszett az Eb az olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncosnak, más részről pedig az ISU, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség sportigazgatójának?
– Mivel a Papp László Budapest Sportaréna foglalt volt, egy koncert közbeszólt, a magyar szövetségnek a SYMA csarnokban kellett otthont találnia a rendezvénynek, de talán így jobban is jártunk. Itt sokkal bensőségesebb Eb-t rendezhettünk, a versenyzők gyakorlatilag végig zsúfolt lelátók előtt korcsolyázhattak, karnyújtásnyira a nézőktől, ami fantasztikus élmény volt nekik és a közönségnek is. Az ISU-ban hárman képviseljük pici hazánkat, Sallak György, a magyar szövetség ügyvezető igazgatója, az elnökségbe is beválasztott Martos György, valamint jómagam, és mindhárman rengeteget dolgoztunk annak érdekében, hogy nálunk lehessen ez az esemény. Egy Európa-bajnokság rendezésének az elnyerése mindig sportdiplomáciai siker, s ha az Eb-re három héttel az olimpia előtt kerül sor, mint most, még nagyobb jelentőséggel bír. Így mondani sem kell, mennyire fontos volt, hogy jól vizsgázzon a szövetség rendező csapata.

– Kár, hogy a versenyzőinknek nem sok sikerélmény jutott, mert a 21. és a 30. helyeinket nehéz lenne sikertörténetként elkönyvelni. Legalább a jégtáncosaink jutottak volna be a legjobb húszba, és akkor bemutathatják a kűrjüket
– A Turóczi Dóra, Major Balázs kettős hosszú, kitartó munkával kivívta az Eb-indulás jogát; és roppant pechesek voltak, hogy legelsőként kellett bemutatniuk a rövid programjukat. Tudásuk legjavát adva inkább a középmezőnyhöz álltak közelebb. Hiába mondjuk, hogy a futási sorrendnek nem lenne szabad befolyásolnia a pontozókat, ők is emberből vannak, és a verseny legelején még nem mernek magas pontszámot adni. Dóriék azonban még fiatalok, szép jövő előtt állnak, és a gálán végül is előadták a kűrjüket.

– Annak idején persze önök, Sallay Andrással, amikor már a legjobbak közé tartoztak, rendre az utolsó csoportban korcsolyáztak. De ott inkább az elején vagy a végén szerettek kimenni a jégre?
– Az utolsó csoportra már csak öten maradnak, és sokan arra szavaznak, hogy legjobb másodiknak, harmadiknak sorra kerülni, mert a bemelegítés után akkor még melegek az izmok. Mi viszont szerettünk utolsóként, a közönségnek korcsolyázni, a szívünket ezüsttálcán odanyújtani.

– Mint az ISU sportigazgatója, sokat utazik?
– Meglehetősen. Az olimpia után ott leszek a junior vb-n, aztán a felnőtt vb-n, majd a szinkronkorcsolyázók világbajnokságán. És szinte még vége sem lesz a versenyszezonnak, máris kezdem a következő évadra a felkészítést, vezetem az edzőtovábbképzéseket, szemináriumokat szervezek.

– Maga az edzősködés már nem hiányzik?
– De, nagyon is! Rengeteg bajnokot neveltem ki sok nemzetből, volt szerencsém a francia Muriel Boucher-vel együtt dolgozni, akivel az Anissina, Peizerat párost közösen sikerült olimpiai aranyhoz segíteni. Szép évek voltak, a mostani feladatkörömmel azonban már összeférhetetlen a tanítás.

– Ha önnel vagy a volt párjával készítenek interjút, adódnak kérdések, amelyek ezekből soha nem hiányozhatnak, és szerintem nem is kell mondani, hogy melyek ezek, ugye?
– Persze, hogy nem, de lenne olyan kedves, hogy ön most kivételesen nem teszi fel ezeket? Annyiszor elmondtuk már, hogy mi történt az 1980-as olimpián, hogy érzünk az ottani ezüstérmünkkel kapcsolatban Szerintem a kedves olvasók számtalanszor hallották a történetet, ismerik a múltunkat, és annyi más, előremutató dolog van, amiről kevesebb szó esik.

– Kössünk kompromisszumot! Nem a Lake Placid-i játékokról, hanem az azt megelőző hetekről kérdezek egyet, és lenne még egy érdekes kapocs az olimpia és a mostani Eb között.
– Fussunk neki!

– A szovjet csapatok 1979 decemberében vonultak be Afganisztánba, az Egyesült Államok 1980. március 21-én jelentette be, hogy bojkottálja a moszkvai olimpiát. Ha Jimmy Carter elnök mindezt 1980 januárjában közli a világgal, akkor talán önök el sem utazhatnak Lake Placidbe. Belegondoltak ebbe akkoriban?
– Nem, mert mi teljes koncentrálással csak a versenyre készültünk, akkor már a győzelem volt a cél. Hála Istennek a politika akkor még nem szólt bele a sportba. A bojkott mindig megrázó a sportolónak, hiszen az olimpia nem olyan, mint a karácsony, hogy az lesz jövőre is. Egy ilyen politikai döntéssel pályafutások és sorsok dőlnek romba. Ezt mi is átéreztük – pedig miután az olimpia után két héttel megnyertük a dortmundi világbajnokságot, befejeztük az amatőr pályafutásukat –, fájt a szívünk a nyári olimpikonokért, akik nem mehettek el Moszkvába. Vannak dolgok, amiket nem lehet megbocsájtani.

– A vb-n legyőzték a Natalja Linicsuk, Gennagyij Karponoszov duót, amely előtte a szovjet pontozó mesterkedésének köszönhetően, nem kis botrányt kiváltva szerezte meg önök előtt az ötkarikás aranyat. A kapocs pedig a mostani Eb-vel az, hogy Linicsuk edzőként itt volt a SYMA csarnokban. Évek múltán engedett a fagyos hangulat?
– Fagyos hangulat soha nem volt, sportolók vagyunk. A világversenyeken a dobogón évekig két szovjet párossal, Linicsukékkal és a Mojszejeva, Minyenkov kettőssel forogtunk, és Mojszejeváékkal nagyon jóban voltunk. Linicsukékkal kölcsönösen elismertük egymást, s ha találkozunk, mindig kedvesen köszönünk, és pár percet elbeszélgetünk.

– Éveken át edzősködött, az Egyesült Államokban volt jégtánciskolája, 1996 óta pedig magas pozíciókat tölt be az ISU-ban, jelenleg a műkorcsolya, jégtánc és a szinkronkorcsolya szakági sportigazgatója. Honnan jött az ötlet, hogy Szocsiban már csapatversenyt is rendeznek; hogy a legerősebb tíz nemzet egy-egy férfi és női korcsolyázója, párosa és jégtánc kettőse vállvetve harcolhat az olimpiai bajnoki aranyért?
– Hosszú évek alatt átalakítottuk a pontozásos rendszert, változtattunk az előírt elemeken, s amikor a jégtáncban a kötelező táncot beolvasztottuk a rövid programba, adódott egy szabadnap a versenyprogramban. És ez megnyitotta a lehetőséget egy új versenyszámra. Lényeges, hogy a csapatversenyben csak teljes csapattal lehet indulni, ami arra ösztönzi a nemzeti szövetségeket, hogy mind a négy szakágat egyformán fejlesszék. A formátum egyébként nem új keletű, Japánban már több ilyen csapatversenyt rendezett az ISU, s miután a NOB rábólintott, Szocsiban hivatalosan is bekerült az olimpiai programba a csapatverseny. A program elejére kerül, hasonló a helyzet, mint volt 1976-ban, Innsbruckban, ahol a jégtánc először szerepelt a téli olimpián. Sőt, mi akkor már a megnyitó előtt versenyeztünk, így tudták a legoptimálisabban betenni a programba.

– A nemzetközi szövetség sportigazgatójának szabad tippelnie arra, hogy kik nyernek Szocsiban?
– Nem szoktam jósolni, mint ahogy versenyzőként sem tettem. Mindig azt mondtuk Bandival, hogy szeretnénk jobban szerepelni, mint akár előző nap vagy az előző fellépésünkön és a maximumot nyújtani. Most is ezt kívánom az összes versenyzőnek.

– A magyar sportban milyen szerepet tölt be?
– A Magyar Olimpiai Bizottságban elnökségi tag vagyok, és a Nők a sportban bizottság elnöke. Itt is szép feladataink vannak. Négy kategóriában is díjat alapítottunk A nők sportjáért elnevezéssel, a nők sportéletben betöltött szerepének hangsúlyozása céljából, amivel az adott év legkiemelkedőbb eredményeit is elismerjük. Kiírtunk továbbá egy művészeti pályázatot Nők a nyári olimpián, illetve Nők a téli olimpián címmel. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig bennünket díjazott azért a munkákért, amit a sportolónőkért és a nők sportolásáért teszünk. Előbb a bizottságunk kapott Jacques Rogge úrtól, a NOB előző elnökétől diplomát, majd személy szerint én kaptam kitüntetést tőle, amire nagyon büszke vagyok. Már csak azért is, mert ez az egyetlen kitüntetés, amit egész életemben bárhol, bármiért kaptam.

– Érmet annál többet nyertek. Az olimpiai ezüstöt vagy a vb-aranyat tartja értékesebbnek?
– Erre nincs egyértelmű válaszom, mert a maga nemében mindkettő fantasztikus eredmény. S még megemlíteném azt az ezüstöt is, amit az 1977-es Eb-n nyertünk, Helsinkiben. Ez volt az első nagy, dobogós eredményünk, így ez az érem is nagyon szépen csillog. A leggyönyörűbb azonban az a szeretet, ami a mai napig árad felénk. Szinte nincs olyan nap, hogy ne találkoznánk valakivel, aki azzal állít meg bennünket: jaj, de jó, hogy látom, mennyit szurkoltunk maguknak annak idején! Azt hiszem, és szerintem Bandi is egyetért velem, hogy nekünk ez a legnagyobb ajándék. Annak a tizenhét évnek, amit ketten együtt eltöltöttünk a jégen, minden napja gyönyörű volt. Igyekeztünk a mindennapos sikerélményekből táplálkozni. Soha nem jöttünk le a jégről úgy, hogy aznap nem lett volna valami jobb, mint azelőtt. Valamin mindig tudtunk csiszolni, és végig pozitívan álltunk a dolgokhoz.

– Február 17-re mi a programja?
– Nos, igen, annak idején 1967-ben ekkor kerültünk össze Bandival, és a világ akármelyik felén vagyunk, ezen a napon biztosan megtaláljuk egymást. Sajnos ő nem lesz ott Szocsiban, de majd telefonon hívjuk egymást, és nosztalgiázunk egy kicsit.

 

 

 

 

 

 

 



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.