Szocsi előtt nagy gondban vannak az oroszok

Kedden válogatóbizottság előtt korcsolyázik az élő legenda Jevgenyij Pljuscsenko.

2014. 01. 20. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2013-as műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot Londonban rendezték, de nem ám Nagy-Britanniában, hanem Kanadában, és az oroszok egy életre megjegyezték, hogy ott is akad egy ilyen nevű település. Egészen pontosan Ontario tartomány délnyugati részén fekszik, Québec mellett, és nem is kisváros, 370 ezer lakosa van. Itt esett meg, hogy a műkorcsolya-vb férfi versenyében az egyetlen orosz induló, a 17 éves Makszim Kovtun csak a 17. helyet szerezte meg. S ez azért volt nagy baj az oroszok számára, mert így csak egy kvótát szereztek az olimpiára.

A Grand Prix-versenyeken azonban továbbra is Kovtun bizonyult a legjobb orosznak, az év végén pedig ő nyerte meg a nemzeti bajnokságot, megelőzve az élő legenda Jevgenyij Pljuscsenkót és Szergej Voronovot. A 2006-os olimpiai aranyérmes, háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnok Pljuscsenko sérülések és műtétek után tért vissza, hogy Szocsiban fejezze be pályafutását, nagy versenyen legutóbb a 2012-es Eb-n szerepelt, amit megnyert, azt megelőzően pedig a vancouveri olimpián, ahol ezüstérmes lett. (Miként 2002-ben Salt Lake Cityben is.) Az orosz bajnokság után még azt hitte, megoldható, hogy az olimpián most debütáló csapatversenyben ő induljon Szocsiban, pár nappal később pedig az egyéniben Kovtun, ám azóta egyértelművé vált, hogy a szabályok ezt nem teszik lehetővé. Ehhez két kvóta kellene. Éppenséggel lehet cserélni a csapatverseny és az egyéni között, de kizárólag igazolt sérülés esetén; és a történtek után borítékolható lenne a világbotrány, ha a csapatversenyben az orosz induló „véletlenül” megsérülne.

Így nincs mit tenni, egyetlen versenyzőt kell kinevezni olimpiai indulónak. S a budapesti Eb sokat rontott Kovtun esélyein, mert a kétségkívül roppant tehetséges korcsolyázó nálunk csak ötödikként zárt. A 26 éves Voronov ugyanakkor ezüstérmes lett, és Kovtunt még a 29 esztendős Konsztantyin Mensov is megelőzte, ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Az érmesek sajtótájékoztatóján pedig mindketten jelezték, hogy örömmel indulnának az olimpián. A budapesti Eb-t kihagyó Pljuscsenko már 31 éves, túl van a csúcson, viszont nemzeti jelkép, aki az olimpia arca lehetne. Az oroszoknak főhet a feje, kinek adják oda az egyetlen kvótát, és Pljuscsenko a sajtóban emlékeztetett is rá, Kovtun „bűne”, hogy csak egy helyük van.

„Amit itt Voronov produkált a jégen, egészen fantasztikus volt, és nagymértékben meghatározó lehet az olimpiai csapat összeállításánál” – fogalmazott a múlt hét végén a SYMA-csarnokban az Eb-n jelen lévő Vitalij Mutko orosz sportminiszter. Ám utalt arra, hogy az orosz szövetség válogatási irányelvei a csapatba kerüléshez nem tették kötelezővé az Eb-részvételt. S megerősítette a hírt, miszerint a hét elején otthon a szakvezetés megnézi, Pljuscsenko milyen formában van, és utána döntenek. A versenyzőnek be kell mutatnia a versenyprogramját. „Legkésőbb január 23-án nyilvánosságra hozzuk az olimpián induló férfi műkorcsolyázónk nevét” – ígérte meg Vitalij Mutko. Az orosz sajtó szerint Jevgenyij Pljuscsenkónak kedden kell jégre lépnie. S nem kizárt, a teljes szerdai napra szükség lesz, hogy az oroszok egymás között dűlőre jussanak.

S az Eb végeztével kis összefoglaló, számokban: a sportág hetedik budapesti kontinensviadalára 33 nemzet 170 versenyzője nevezett, ám nem lehetett volna sikeres a lebonyolítás a világ több tájáról érkező 220 önkéntes nélkül. Volt köztük perui, mexikói, spanyol, olasz, német és francia nemzetiségű is. Ők szolgálták ki a résztvevőket, a nézőket, valamint a 200 akkreditált újságírót és fotóst. Az esemény biztonságáért 100 fős biztonsági szolgálat felelt. Hogy a napjuk nagy részét a rendezvényközpontban töltők ellátását megoldják a szervezők, 15 000 szendvicset, 18 000 süteményt, 12 000 palack ásványvizet, 6500 üveg üdítőt és több mint 3000 adag meleg ételt biztosítottak az Európa-bajnokság ideje alatt. A kilátogatókat és a médiát is folyamatosan információkkal kellett ellátni, ehhez több mint 50 000 oldalnyi információt nyomtattak a helyszínen. Az osztrák kivitelező által biztosított jégpálya elkészítéséhez, karbantartásához 180 000 liter vízre volt szükség. A HD-közvetítéshez megfelelő megvilágítás érdekében több mint 300 kisebb reflektor irányult a pályára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.