A szocsi olimpia, amit nem Szocsiban rendeznek

Bemutatjuk a téli ötkarikás játékok helyszíneit, amelyek között építészeti remekek is akadnak.

2014. 02. 05. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem áll szándékunkban végeredményt hirdetni, hogy Szocsi hányadik helyen áll a földkerekség leghosszabb városai sorában – egyes adatok szerint Honolulu után a második –, 145 kilométert azonban nyugodt szívvel elszámolhatunk a téli olimpia házigazdájának. S a Fekete-tenger-parti Riviérának okkal nevezett, szubtrópusi mikroklímájú vidéken, a pálmafás Szocsi belvárosában lakóknak mintegy negyven kilométerre akkor is el kell ugraniuk, ha az olimpia tengerparti körzetében egymástól kőhajításnyira felhúzott sportcsarnokok valamelyikében szeretnének megnézni egy hokimeccset vagy izgulnának a gyorskorcsolyázók versenyén. Az olimpiára megépített gyorsvasút mindenesetre leegyszerűsíti a közlekedést a Szocsi által bekebelezett Adlerbe. Az egyik szárnyvonal az ugyancsak Adlerhez tartozó repülőteret is összeköti Szocsi központjával, ahonnan a sínpálya felvezet a Kaukázusba is. Az olimpiai parkból pedig hozzávetőleg egy óra alatt fel lehet jutni a hegyvidéki körzetbe.

A tengerparti zónában hatalmas, de gyalogszerrel is könnyen bejárható kört alkotva sorakozik egymás mellett a megnyitó és záró- ünnepség színhelyéül szolgáló Fist Olimpiai Stadion, a Sajba Jégaréna, a Nagy Jégpalota, a Curlingcenter, az Adler Aréna és az Iceberg Jégpalota. A jégkorong, a curling, a gyorskorcsolya, valamint a műkorcsolya és jégtánc iránt érdeklődőknek ki sem kell tenniük a lábukat ebből a körből. A hegyvidéki körzetben Krasznaja Poljana (Vörös tisztás) magába foglalja a Roza Hutor alpesi pályát – itt rendezik az alpesi sí, a síakrobatika és a hódeszka versenyszámait –, a nemzeti síugróközpontot és a nemzeti lesiklóközpontot, ahol a bob, a szánkó és a szkeleton lesz műsoron. S az olimpiai helyszínek listáját a gerincen húzódó sífutó- és biatlonközpont teszi teljessé.

A látványos létesítmények természetesen a tengerpartiak. A 40 ezer fős befogadóképességű olimpiai stadionra 603 millió dollárt (133 milliárd forint) költöttek, üveg tetőszerkezete kagylót formáz, északi irányból nyitott, így a lelátóról pompás kilátás nyílik a Kaukázusra. A Nagy Jégpalota 180 millió dollárba, az Iceberg Jégpalota 44, az Adler Aréna 32, a Sajba Jégpalota 27, a Curlingcenter 14 millióba került. A tizenkétezres Nagy Jégpalota külsőre megfagyott esőcseppre hasonlít, napsütéses időben olyan hatást kelt, mintha valóban jégből lenne. Az olimpiai után sportarénaként és koncerthelyszínként funkcionál, és üzleti fórumokat tartanak benne.

A csak hétezres Sajba Jégpalota ugyancsak építészeti remekmű, ez viszont nem biztos, hogy marad a helyén. Elképzelhető, hogy az olimpia után szögekre lebontják, s ha nem is lesz egyszerű, másik orosz városba költöztetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.