Orosz nemzeti hős lehet az „áruló” koreai

A torinói téli olimpián három aranyat szerző An Hjun Szu ma már a Viktor névre hallgat.

2014. 02. 04. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpiai programban a műkorcsolyázóknál most debütál a csapatverseny, és ez már a pénteki megnyitó előtt megkezdődik a férfiak és a párosok rövid programjával. A kvalifikációt szerzett tíz nemzet egy-egy férfi és női versenyzőt, párost és jégtánckettőst nevezhet, s a helyezési számok összeadódnak. A legkiegyensúlyozottabbnak Kanada tűnik, de erős az Egyesült Államok is, az pedig nagy kérdés, hogy az oroszok mire lesznek képesek egyetlen férfiversenyzőjükkel. Aki ugyan a sportág legendája, az olimpiákról egy aranyat és két ezüstöt őrző Jevgenyij Pljuscsenko, de sérülésekkel bajlódva legutóbb 2012-ben indult nagy versenyen. (Az Eb-t akkor megnyerte.)

A férfiaknál a legutóbbi három vb-n a kanadai Patrick Chan győzött, de a december GP-döntőben kikapott a 19 éves japán Juzuru Hanyutól. (Egy ijesztő sztori a fiatal versenyzőről: hazájában éppen csak megúszott élve egy 2011-es földrengést, korcsolyával a lábán szaladt ki abból a csarnokból, amely összedőlt. A ház is összeomlott, ahol lakott, négy napig menekülttáborban élt.) No persze Chan sem öreg legény, éppen csak betöltötte a huszonhármat. S mivel kontinensünk legjobbja, a kétszeres Európa-bajnok spanyol Javier Fernández ugyancsak joggal pályázhat éremre, Pljuscsenkónak a dobogóra is nehéz lesz felfurakodnia.

A nőknél indul az előző vancouveri olimpia arany- és ezüstérmese is, a koreai Kim Ju Na és a japán Mao Aszada, a címvédő azonban nem várhatja jó előjelekkel az olimpiát, tavaly év végén lábsérülés hátráltatta a felkészülését. A GP-finálét Aszada nyerte meg az orosz Julija Lipnyickaja előtt, aki januárban Budapesten 15 évesen minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka lett. S emlékezhetünk, az 1998-as naganói olimpián az amerikai Tara Lipinski 15 évesen tudott nyerni, négy év múlva pedig honfitársa, Sarah Hughes 16 esztendősen Salt Lake Cityben. Lipinski azonban már világbajnokként, Hughes pedig vb-bronzérmesként korcsolyázott, így az egyelőre csak vb-6., jelenlegi amerikai bajnok Gracie Goldtól csoda kellene, hogy beteljesítse az amerikai álmot. Akkor inkább már Ashley Wagner, a GP-döntő bronzérmese – ha a többiek nagyot bakiznak.

Ami a párosokat illeti, az orosz Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov duó a vb-címvédő, de az Eb-n a kűrben mindketten elestek, és nagy szerencséjük, hogy a német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy duó a rövid program után visszalépett. A GP-döntőben Savchenkóék nyertek, akik négyszeres világbajnokok, de ők már nem mai gyerekek; Szolkowy 34 éves, Savchenko pedig Budapesten töltötte be a harmincat, és aznap kellett visszalépnie lebetegedve. Jégtáncban a vancouveri olimpia óta gyűri egymást a címvédő kanadai Tessa Virtue, Scott Moir és az amerikai Meryl Davis, Charlie White duó, a világbajnokságokon is rendre ők állnak a dobogó első és második fokán, de így volt a GP-döntőben, s az ottani sorrendből az amerikaiak – akik a vb-címvédők – meríthetnek erőt

Áttérve a gyorskorcsolyázókra, nagy pályán sokat elmond az erőviszonyokról, hogy az Egyesült Államok, Hollandia, a Koreai Köztársaság és Oroszország a férfiaknál és a nőknél is tíz versenyzőt indíthat, a férfiaknál pedig még Norvégia, a nőknél Japán és Kanada szerezte meg a maximális kvótát. A mezőnyben Sven Kramer a legnagyobb név, a 27 éves holland versenyző Vancouverben megnyerte az 5000 métert, s az olimpiákról van egy ezüstje és két bronza is. Hatszoros összetett világbajnok, pechje, hogy az olimpiákon ma már csak távonként rendeznek versenyeket. Említsük meg a 31 éves amerikai Shani Davist is, az első színes bőrű sportolót, aki téli olimpián egyéni számban nyert, 2006-ban 1000 méteren, és a címét 2010-ben megvédte. Érdekesség, hogy a 2013-as távonkénti világbajnokságot éppen Szocsiban rendezték, így az Adler Aréna a mezőny nagy részének ismerős lesz. Kramer tavaly itt is győzött 5000-en, s a holland csapattal is begyűjtött egy ezüstöt, míg a nőknél honfitársa, Ireen Wüst volt a legeredményesebb, három arannyal és két ezüsttel. A mezőnyben egy magyar induló lesz, Nagy Konrád 1500-on állhat rajthoz.

A rövid pályás gyorskorcsolya Korea, Kína és Kanada terepe, de illik említést tenni az oroszokról is, akik „leigazolták” a 2006-os olimpia legnagyobb sztárját. A koreai An Hjun Szu Torinóban három aranyérmet szerzett, ma viszont már Viktor An néven a házigazdát erősíti. Vancouver előtt megsérült, s bár felépült, nem vitték ki a játékokra, emiatt hazát váltott. Ennek ellenére szülőhazájában nem tagadták ki, amit jelez, hogy a Torinóban a váltóval ugyancsak olimpiai bajnok egykori honfitársának, Li Ho Szuknak ő a példaképe.

An a Viktor nevet egyébként azért is választotta, mert ez nagyon hasonlít a victory, győzelem szóra. A debreceni vb-n két ezüstöt szerzett, s 28 évesen akár megint összejöhet neki az arany. S akkor nemzeti hős lesz Oroszországban is. A jelenlegi koreai csapatban a még csak 20 éves Szin Da Vun a legnagyobb sztár, aki Debrecenben 1000 és az 1500 méteren is világbajnok lett. Mi persze leginkább a komplett olimpiai csapatunk felét kitevő nyolc versenyzőnkre figyelünk. Knoch Viktornak a torinói olimpiáról van egy ötödik helye, Heidum Bernadett a debreceni vb-n hatodik volt, női váltónk pedig a nyolcadiknál hátrébb nem végezhet, hiszen Szocsiban csak a földkerekség legjobb nyolc váltója indulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.