Összeomolhatott volna, de olimpiai bajnok lett

A 19 éves Juzuru Hanju rögtön az első ugrásából elesett, mégis ő a földkerekség legjobb műkorcsolyázója.

2014. 02. 14. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia műkorcsolya versenyein az első két aranyat a házigazdák nyerték – csapatban, majd a párosoknál a Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov duó révén –, az viszont a férfiaknál már a rövid programban eldőlt, hogy nem folytatódik a sorozatuk. Mivel Jevgenyij Pljuscsenko sérülése miatt visszalépett, a pénteki kűrben már nem volt érdekeltségük. Az pedig több mint valószínűnek tűnt, hogy az első hely sorsa a japán Juzuru Hanju és kanadai Patrick Chan között dől el.

A mindössze 19 éves, de már vb-bronzérmes távol-keleti versenyző, aki decemberben megnyerte a Grand Prix-döntőt, szenzációsan sikerült rövid programjára 101,45 pontot kapott; míg a legutóbbi három vb aranyát bezsebelő Chan haloványabb produkciója csütörtökön 97,52-t ért. A többiek a nyomukba sem érhettek, a bronzéremért azonban nagy csata körvonalazódott. Az Európa-bajnok spanyol Javier Fernández 86,98, a japán Dajszuke Takahasi 86,40, a német Peter Liebers 86,04, az amerikai Jason Brown 86,00, a korábbi világ- és Európa-bajnok, búcsúfellépése előtt álló francia Brian Joubert 86,54, a kínai Han Jan 85,66, a tavaly vb-2. kazah Gyenisz Ten 84,06 pontot korcsolyázott össze az első felvonáson.

Ám mielőtt pénteken este ők következtek volna, megnéztük a 24-es döntőbe utolsóként becsúszó, román színekben versenyző Kelemen Zoltánt. A 24 éves csíkszeredai korcsolyázó rossz napot fogott ki, mert a szépen sikerült tripla Axel, tripla toe-loop kombinációja után háromszor elesett, de a végelszámolásnál így is előrelépett egy helyet, vagyis 23. lett. El lehet képzelni, mit művelt a jégen az utolsó helyre visszacsúszó Viktor Romanenkov.

A harmadik csoportban aztán a 20 éves Ten kivágta a rezet, a remek programjára 171,04-et kapott, és 255,10 ponttal az élre állt. Az egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező Joubert két négyfordulatos ugrással is kirukkolt, a végére szemmel láthatóan elfáradt, de így is szépen búcsúzott, még ha ez a 145,93-as pontszámában nem is tükröződik. S kénytelen volt megbarátkozni azzal, hogy kiszorul a top 10-ből. (Végül 13. lett.)

Az utolsó hatos előtt még mindig Ten vezetett, amikor a szűk élmezőnyből Fernández jött először, dinamikus, erős kűrt futott, és boldogan integetett ki a nézőknek. Ám amikor meglátta a pontszámait, arcára fagyott a mosoly, mert a kazah versenyzőt ő sem tudta megelőzni. Hiába volt két szép négyfordulatosa, a harmadik, egy Salchow tripla lett, és a végén egy másik tripla Salchowot feleslegesen ugrott, az már ismétlésnek számított, és nem kapott rá pontot. Az igazi drámák azonban még csak ezután jöttek. Hanju rögtön az első ugrásából, a négyfordulatos Salchowból elesett, majd a tripla flipből két kézzel letenyerelt, és ezt is esésnek minősítették. Ám a japán tini nem omlott össze, végigpörgette a hihetetlenül anyagerős kűrjét, és a rontásai dacára az első helyre ugrott. A szabadkorcsolyázása 178,64 pontot ért, összességében pedig 280,09 pontja lett.

Chan hibátlan programmal megelőzhette volna, de nem élt az esélyével, kihagyta a „meccslabdát”. Ugyan ő nem esett el, de többször is bizonytalankodott, és a kűrben is elmaradt japán vetélytársától, 178,10-et kapott. S ha az arany nem is jött össze neki, az ezüstnek is örült. A 19 éves Juzuru Hanju nehéz pillanatokat élhetett át Chan korcsolyázása alatt, de most már felszabadultan, olimpiai bajnokként ünnepelhet Szocsiban. A bronzérmet Gyenisz Ten viszi haza, aki a kilencedik helyről kapaszkodott fel a dobogóra. A japán Tacuki Macsida pedig a 11. helyről az ötödikre. Csak játék a számokkal, hiszen az egyéni versenyben más volt a zsűri összetétele, mint a csapatversenyben: Pljuscsenko az ott kapott 259,59 pontjával bronzérmes lehetett volna.

Műkorcsolya, férfiak:

1. Juzuru Hanju (Japán) 280,09
2. Patrick Chan (Kanada) 275,62
3. Gyenisz Ten (Kazahsztán) 255,10
4. Javier Fernandez (Spanyolország) 253,92
5. Tacuki Macsida (Japán) 253,42
6. Dajszuke Takahasi (Japán) 250,67.






Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.