Pljuscsenkót a láb nélküli pilótához hasonlítják

Politikai ügy lett a kétszeres olimpiai bajnok visszalépése és visszavonulása.

2014. 02. 14. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sérülések, műtétek után az olimpiára összedrótozott a sportoló a csapatversenyben kiválóan teljesített, az orosz együttessel vasárnap aranyérmes lett, és leszögezte, hogy egyéniben is indul. Ha akkor visszalép a nyilvánvalóan meglevő hátfájdalmai miatt, rögtön hatalmas vihar kerekedett volna, és az oroszokról senki sem mossa le, hogy szembemennek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. A házigazda ugyanis a férfiaknál csak egy kvótát szerzett, s Pljuscsenko még a játékok előtt, nem lévén tisztában a szabályokkal, elárulta, hogy igazából csak a csapatversenyben szeretne indulni. Nem tudta, hogy cserélni – ha az adott országnak egy kvótája van – csak sérülés miatt lehet.

A 31 éves, vasárnap óta négy olimpiai éremmel, két arannyal rendelkező versenyző a hét elején becsülettel készült az edzéseken az egyénire, ám a fájdalmai nem szűntek, és csütörtökön este a bemelegítésnél a tripla axellel már nem is tudott megbirkózni. Ezután odakorcsolyázott a zsűriasztalhoz, közölte, hogy sérülés miatt visszalép, kisvártatva pedig a visszavonulását is bejelentette. Sírva fakadt, ám akadnak, akik ezt csupán színészi produkcióként értékelték. Pljuscsenkónak szép számmal akadnak ellendrukkerei, Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt szókimondásáról hírhedt vezére a történtek után úgy fogalmazott, hogy az „olimpia nem a rokkantak háza”, és eleve csak azoknak lenne szabad elindulni, akik egészségesek. Oroszországban jó néhány tehetséges, fiatal korcsolyázó van, akiktől Pljuscsenko elvette a helyet, márpedig neki az „invalid” állapotában már csak bemutatókon lenne szabad fellépnie. Zsirinovszkij hozzátette: az, hogy a hazai versenyző visszalépett a versenytől, hatalmas csalódás a nemzetnek, hiszen ebben a versenyszámban érmet reméltek.

Zsirinovszkij utóbbi megjegyzésével mindenesetre elárulta tájékozatlanságát, mert a férfiak versenyében az oroszok józan ésszel nem remélhettek érmet, legfeljebb Pljucsenkótól a csapatvesrenyben mutatott produkciója után. A háromszoros olimpiai bajnok Irina Rodnyina – aki a láng egyik meggyújtója volt – gyorsan ki is osztotta Zsirinovszkijt, hogy inkább foglalkozzon a saját dolgával.

A Szocsiban a párosok között Tatyjana Voloszozsarral, valamint csapatban is győztes Makszim Tranykov ugyancsak védelmébe vette Pljuscsenkót: „Nem is száz, hanem százötven százalékot teljesített, a csapatversenyben tizenkilenc pontot szerzett a lehetséges húszból. A rövid programban legyőzte a kanadai Patrick Chant [a legutóbbi három vb aranyérmesét – a szerk.], amit igazán nem várhattunk el tőle. Kovtun aligha kapott volna annyi pontot, mint Chan. Tehetséges versenyző, de még tapasztalatlan.”

Megszólalt az olimpiáról lemaradt Makszim Kovtun édesapja is. Elmondta, hogy fia nagyon szomorú, amiért nem indulhatott, de ha Pljuscsenkónak tényleg komoly a sérülése, akkor együtt éreznek vele. Márpedig a jelek szerint komoly, az orosz csapat orvosa szerint csütörtökön képtelen lett volna korcsolyázni.

Zsirinovszkijhoz hasonlóan Gennagyij Zjuganov, az Orosz Kommunista Párt elnöke is megpróbál politikai tőkét kovácsolni a történtekből, de ő Pljuscsenko oldalán áll. „Köszönjük meg Zsenyának azt a hőstettet, amit a csapatversenyben láthattunk tőle” – mondta, és Pljuscsenkót Alekszej Mareszjevhez, a Szovjetunió hőséhez hasonlította, aki a második világháborúban pilóta volt, mindkét lábát elveszítette, de visszaült a gépébe, és így is lelőtt hét ellenséges repülőgépet. Azt nem tudjuk, hogy Pljuscsenko mit szól ehhez az összevetéshez

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.