Pontszerzés hatalmas mázlival Szocsiban!

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink elestek a B döntőben, de mégis a hatodik helyen zártak az olimpián!

2014. 02. 18. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult jól a nap számunkra a rövidpályás gyorskorcsolyázók versenyén. A kvalifikációs sorozatban női 1000 méteren csak egy kvótát szereztünk, de Heidum Bernadett tavaly a debreceni világbajnokságon hatodik volt, és azzal egyáltalán nem számoltunk, hogy most az első akadályt sem tudja átvinni. A futamában az 1500-on Szocsiban már bronzérmes olasz Arinna Fontana kétségkívül jobb formában van az olimpián, mint Eb-ezüstérmesünk – aki 1500-on kilencedikként zárt –, de a francia Véronique Pierront és a mindössze 16 éves Szofija Proszvirnovát a papírforma szerint meg kellett volna előznie. Heidum nem rajtolt túl jól, csak harmadiknak sorolt be az első kanyarnál, de egy kör sem telt el, amikor kigyorsított és belülről mindenkit megelőzve az élre állt. Kisvártatva azonban az utolsó helyre került. Proszvirnovát megelőzte ugyan, de a harmadik hely nem ért továbbjutást, ráadásul versenyzőnket utóbb szabálytalan előzés miatt ki is zárták a versenyből

Vesszőfutásunk a férfi 500 méter selejtezőjében folytatódott, Liu Shaolin Sándor futamában harmadik lett, és itt is csak az első kettő ment tovább. Knoch Viktor javított a képen, ő egy kínai versenyző mögött végezve, kiejtve egy hollandot és egy kazahot, beverekedte magát a legjobb tizenhatba. (A nyolcaddöntőt pénteken rendezik, Knochnak kínai, orosz és holland ellenfele lesz.)

S ezután következett a számunkra legfontosabb futam, a női 3000 méteres váltó B döntője, amelyben a 2010-es vancouveri olimpián ötödik helyen végzett együttesünk Heidum, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra összeállításban ezúttal is az ötödik helyért szállt harcba az orosz és a japán csapattal. (A hollandokat az elődöntőben kizárták, ezért lépett jégre csak három váltó.) Az esélyek kiegyenlítettek voltak, a Világkupa-versenyeken mindkét riválist verték már meg a mieink, de mindkettőtől kaptak is ki. Az olimpia B döntője úgy indult, és sokáig úgy is zajlott, ahogy szerettük volna, a mieink vezettek, de nyolc körrel a vége előtt Keszler esése megpecsételte a sorsukat, és így csak harmadikok lettek. Az orosz váltó 4:14,862, a japán 4:15,253, a magyar 4:24,496 perces idővel zárt. A végelszámolásnál azonban együttesünk nagy mázlival mégis a pontszerző hatodik helyen végzett, mivel az A döntőben a kínaiakat kizárták.

Heidum Bernadett a következőket mondta el a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának nyilatkozva:

„Annak ellenére, hogy a hatodik helyet előzetesen elfogadtam volna, most még nagyon csalódott vagyok. 1000 méteren az egyéniben kizártak, a váltóban pedig csak háromszor került rám sor, úgy érzem, mintha nem is koriztam volna. Azért fáj különösen a váltó, mert a táv első felében elképesztően jól mentünk, ez most újra az a csapat volt, amelyik az Európa-bajnokságon és az Universiadén is jól szerepelt. Gyorsan hozzáteszem, hogy nem az összetételére gondolok, csak arra, hogy nagyon együtt voltunk, és mindenki a maximumot hozta. Szandi es Zsófi is fantasztikusakat előzött, bravúrosan tartotta meg a pozíciót. Kecó hihetetlen jól rajtolt, borzasztóan sajnálom, ami történt vele, de short trackben bármi előfordulhat, én is jártam már így. Amennyire tudom, leért a bal korcsolyája a kanyarban, és ez lett a vesztünk. Hihetetlenül bosszantó, mert tele voltunk energiával, úgy éreztem, bőven van annyi erőm, hogy egy jó hajrával megnyerjük a futamot.”

Rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 méteres váltó:

1. Koreai Köztársaság (Cso Ha Ri, Kim Alang, Park Szung Hi, Sim Szuk Hi) 4:09,498 perc
2. Kanada (Marie-Eve Drolet, Jessica Hewitt, Valerie Maltais, Marianne St-Gelais) 4:10,41
3. Olaszország (Arianna Fontana, Lucia Peretti, Martina Valcepina, Elena Viviani) 4:14,014
6. Magyarország (Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra) 4:24,496



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.