Zászlóvivőnk kiborult a kudarcon Szocsiban

Női váltónk nem jutott a döntőbe, áll a bál a csapatnál, Liu Shaolin Sándor egy ezreden csúszott el.

2014. 02. 10. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szocsiban egyértelműen rövid pályás gyorskorcsolyázóinktól várhatjuk a legjobb eredményeket, így fájó, hogy a short track első versenynapján, hétfőn versenyzőnknek csak kudarcokban volt részük. A januárban Eb-bronzérmes női váltónktól persze már az is bravúr, hogy kijutott az olimpiára, ahol mindössze nyolc csapat indulhat. Így a Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa összetételű staféta rögtön az elődöntőben volt érdekelt. Az papírforma, hogy a két továbbjutóval, a futamgyőztes Koreai Köztársasággal és Kanadával nem tudta tartani a lépést, de a verhetőnek gondolt oroszoktól is jócskán elmaradt a 3000 méteres távon. Négyesfogatunk így a B döntőben lép majd jégre. A csapat négy éve Vancouverben ötödik lett, s ezt a pozíciót most is megcélozhatja az oroszok és a japánok ellenében. A másik elődöntőben a hollandokat kizárták, így a mieink a legrosszabb esetben is a hetedik helyen végeznek.

„Ez nem az a váltó, amellyel érmet nyertem az Európa-bajnokságon és az universiadén. Nemcsak az összetételére gondolok, hanem egyénekre lebontva. Erről viszont nem szeretnék beszélni, beszéljenek az okokról azok, akik illetékesek ebben, én nem fertőzöm az agyamat ilyen gondolatokkal” – mondta rendkívül feldúltan olimpiai csapatunk zászlóvivője, Heidum Bernadett az MTI helyszíni tudósítójának. „Ez nem egy emberen múlott” – mondta ugyanakkor Keszler, utalva arra, hogy a megszokott összeállításhoz képest a nem teljesen egészséges Kónya Zsófia helyett ezúttal Darázs Rózsa kapott szerepet. Hozzátette, ebben a futamban mindent elrontottak, amit csak el lehetett, azaz a kigyorsításokat és a váltásokat. Keszler megjegyezte még, hogy szerinte a B döntőig teljesen rendbe jön Kónya, és vele erősebb lesz a csapat.

A férfi 1500 méter előfutamaiból Béres Bence, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor sem jutott tovább. Liu Shaolin roppant peches volt, mert a futamában úgy lett negyedik, hogy a harmadikként célba vágódó francia Thibaut Fauconnet egy ezredmásodperccel előzte meg. S időeredménnyel nem lehetett továbbjutni, a futamokból csak az első három került az elődöntőbe.

„Egyáltalán nem izgultam, nem gondoltam arra, hogy ez pályafutásom első olimpiai versenye. Összességében könnyebb volt annál, mint amire számítottam. Sajnos, amikor feljöttem másodiknak a kanadai mögé, ő belassult, és arra nem reagáltam időben. A többieknek lehetőségük volt előzni, én a végén hiába próbálkoztam kívülről, már nem sikerült. A célban ugyan azt mutatta az edzőm, hogy megvan a harmadik hely, de sajnos a célfotó más eredményre jutott” – nyilatkozta meglepően nyugodtan a még csak 18 éves Liu Shaolin Sándor a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóirodájának. Elszántan azért még hozzátette, hogy a következő két napban folytatja a kemény munkát, és bízik benne, hogy 1000 méteren tud javítani. Versenyzőnk egyébként 2:14,055 perces idejével megjavította az országos csúcsot, Darázs Péter hét éve felállított rekordját adta át a múltnak. Később a döntőben gyengébb időeredménnyel nyerték meg az olimpiát, de ez persze csak játék a számokkal, hiszen a rövid pályás gyorskorcsolyázók alapvetően taktikai versenyt vívnak egymással.

Béres és Knoch egyaránt utolsó lett a hatosában, utóbbi el is esett. „Nincs mit szépíteni, nagyon elrontottam. Taktikailag hibáztam, de a legjobb, ha gyorsan elfelejtem az egészet és mostantól az ezer méterre koncentrálok!” – nyilatkozta a futam után a 24 éves Knoch Viktor, aki a 2006-os torinói olimpián 1500-on hatalmas meglepetésre végzett az ötödik helyen. Béres úgy vélte, az 1500 számára jó bemelegítés volt, mert nem ez a főszáma. Elárulta, három-négy körrel a vége előtt érezte, hogy elfogyott az ereje, de az addig nyújtott teljesítménye biztató lehet az 1000 méterre nézve. A női 500 méteres verseny első köréből Keszler Andrea sem jutott tovább, futamában negyedik, utolsó lett.

Délután a férfi 1500 méter döntőjében a kanadai Charles Hamelin győzött a kínai Han Tien-jü és 2006-os olimpián még dél-koreaiként három aranyat begyűjtő (1000, 1500 és váltó) orosz Viktor An előtt. Pályafutása során Hamelin a harmadik olimpiai aranyát szerezte, Vancouverben 500 méteren és váltóban is diadalmaskodott.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m:

1. Charles Hamelin (Kanada) 2:14,985 perc
2. Han Tien-jü (Kína) 2:15,055
3. Viktor An (Oroszország) 2:15,062


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.