Dusebajev csak őrjöngött vagy ütött is?

A Kielce edzőjét ötezer euróra büntették, bár tagadja, hogy ütött. Kérdés, e tekintetben lesz-e „visszavágó”.

Ch. Gáll András
2014. 03. 28. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BL-nyolcaddöntők legkiélezettebb párharcának ígérkezett a Kielce–Löwen derbi, és az első felvonás meg is felelt a várakozásoknak. Sőt, túl is teljesítette azokat, hiszen a lengyelek pályán elért 32-28-as győzelme mellett a két edző is megküzdött egymással. Igaz, e meccsen nem hirdettek végeredményt, legfeljebb annyiban, hogy a kontinentális szövetség, az EHF illetékes bizottsága 5000 euróra büntette a Kielce mesterét, Talant Dusebajevet, bár az összeg felének befizetését 2015. június 30-i próbaidőig felfüggesztette.

Hogy pontosan mi történt, az a fegyelmi tárgyaláson sem derült ki megcáfolhatatlanul. A mannheimiek mestere, Gudmundur Gudmundsson azzal vádolta kollégáját, hogy megütötte őt, ez azonban nem nyert igazolást. Az bezzeg igen, hogy Dusebajev a hivatalos sajtótájékoztatón valósággal hisztizett, azt vetve Gudmundsson szemére, hogy a mérkőzés során gusztustalan gesztusokkal provokálta őt.

A két szakember előéletét és habitusát ismerve mi azért hajlunk arra, hogy inkább az izlandi trénernek higgyünk. A hajdani szenzációs kirgiz, illetve szovjet, majd spanyol válogatott irányítónak, Dusebajevnek ugyanis a Ciudad Real és az Atlético Madrid edzőjeként többször is „elgurult a gyógyszere”, ám ennek érdekes módon jobbára az ellenfelek látták kárát. Mint például a Veszprém, mert a játékvezetők ritkán viselik el a folyamatos és gátlástalan pressziót, ezért a hajrában számos alkalommal ítéltek az addig szakadatlanul őrjöngő Dusebajev csapata javára.
Nem világos tehát, múlt szombaton Kielcében megálltak-e a felek a verbális inzultusnál, de hétfőn – e szokatlan időpontban rendezik a második felvonást – Mannheimben minden valószínűség szerint tetőzik majd az őrület. A Löwen képesnek tűnik négygólos hátránya ledolgozására, az ellenben kizárt, hogy Gudmundsson is „visszavágjon”. Dusebajev kapcsán már tartózkodnánk a kategorikus kijelentésektől; ő az a kevéssé rokonszenves típus, aki egyszerre sír is, üt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.