Steven Spielberget is megbabonázta a korcsolyázónő

A Japánban szerdán kezdődő világbajnokság előtt a koreaiak tiltakoztak az olimpiai női döntő pontozása miatt.

2014. 03. 25. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy hónapja boldog-boldogtalan megszólalt, hogy szerinte Agyelina Szotnyikova jogosan lett-e a női műkorcsolyázás olimpiai bajnoka; jó néhány korábbi, hangsúlyozottan nem orosz klasszis illette kritikával a pontozást, így a német Katarina Witt is, a 17 éves versenyző Instagram-profilján pedig egyenesen elszabadult a pokol. A közösségi hálón az ezüstérmes Kim Ju Na rajongóinál főleg azok a fotók verték ki a biztosítékot, amelyeken Szotnyikova Vlagyimir Putyinnal együtt szsperepelt, és csak a szolidabb hozzászólók érték be annyival, hogy az aranyérmet az orosz elnök intézte el neki. Sőt, a bajnoknő ellendrukkerei most új erőre kaptak azután, hogy a Koreai Köztársaság olimpiai bizottsága egy nappal a Japánban ma kezdődő világbajnokság előtt bejelentette: az ország korcsolyázó szövetségével közösen nyújt be fellebbezést a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetségnek (ISU), s ebben arra kéri a szervezetet, hogy vizsgálja ki az olimpiai döntő bíráskodását.

Szotnyikova időközben az egyik olimpiai aranyérmes fotóját posztolta, és azt írta, hogy köszöni a támogatást, meghatja a szeretet, ami övezi – mármint otthon –, és nagyon drukkol az orosz versenyzőknek a világbajnokságon. Az már korábban eldőlt, hogy a tokiói agglomeráció határán levő Szajtamában nem lép jégre, miként Kim Ju Na sem, aki 23 évesen befejezte a versenyzést. Ő maga Szocsiban nem ágált a pontozás ellen, s azt sem állíthatjuk, hogy hiányérzete lehet a pályafutását illetően. Elvégre Vancouverben ő lett az olimpiai bajnok, van két vb-aranya, s nem mellékesen a reklámszerződéseinek köszönhetően rendre ott volt a földkerekség nyolc legjobban kereső sportolónője között, évi 14-15 millió dolláros apanázzsal.

A vb-n két korábbi világbajnok, az olasz Carolina Kostner és a japán Mao Aszada is elköszön, előbbi 27, utóbbi 23 éves, de az aranyra ráhajt a még mindig a 16. születésnapja előtt álló Julija Lipnyickaja (nyitó képünkön) is. Szocsi előtt őt favorizálták az oroszok, miután januárban nálunk a Syma-csarnokban Szotnyikova előtt megnyerte az Eb-t, s az olimpián az őt körülvevő össznépi őrület dacára a csapatversenyben is aranyat szerzett; ám ezután egyéniben rontott, és csak ötödikként zárt. Viszont a minap kiderült, kapott egy levelet, és ez jót tett a lelkének: a kűrjében a Schindler listája filmzenéjére korcsolyázik, ami nem csak ebben a korban lenne embert próbáló feladat, de a rendező Steven Spielberg megdicsérte, milyen jól megoldja a feladatot a filmbeli piros kabátos kislány szerepében.

A világbajnokságon csak a férfiak versenyében lesz ott a regnáló olimpiai bajnok, no persze Juzuru Hanyjutól furán is venné ki magát, ha éppen otthon nem indulna el. A vb-n a magyar színeket a Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős képviseli, szerény reményekkel. De így is éppen kettővel több versenyzőnk lesz, mint amennyi az olimpiára kijutott

Turócziék kedden már a helyszínen gyakoroltak, némileg fáradtan. Az utazásuk összességében 18 órát vett igénybe, edzőjükkel, Berecz Ilonával magyar idő szerint kedd hajnalban érkezett meg Japánban. A szigetország már ötször volt házigazdája világbajnokságnak, legutóbb 2007-ben Tokióban. A 9 ezer fős Saitama Super Arenában ez lesz az első világbajnokság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.