Lékó-arany a Bajnokok Ligájában

Első számú nagymesterünk Anandból merít erőt, s ismét megcélozza az első tízet.

2014. 04. 18. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerda este érkezett haza Moszkvából. Miként mondta, hulla fáradtan, ezért egy nap türelmet kért. Kialudta magát?
– Olyan történt velem, ami utoljára talán gyerekkoromban, már tíz órakor lefeküdtem, még a Real Madrid és a Barcelona kedvéért sem tudtam ébren maradni. Sakkban az orosz csapatbajnokság olyan, mint futballban a Bajnokok Ligája. Pihenőnap nélkül hét nagyon kemény partit játszottam a Malahit színeiben, többek között Karjakin, Griscsuk és Shirov társaságában, s brutálisan elfáradtam.

– Portisch Lajos említette egyik beszélgetésünkkor, a jó versenyeredményeihez az is hozzájárult, akármilyen izgalmas játszmát vívott, még vereség után is gond nélkül tudott kilenc órát mélyen aludni, s így frissen várta a másnapi partit. És ön?
– Sajnos én ezt nem mondhatom el magamról, bár a sakk is megváltozott az elmúlt évtizedekben. Nagyobb a tempó, számítógép segítségével készülünk, ami soha nem fárad el Így a sakkozók is szinte örökös készenlétben, stresszben élnek. Lajos valóban az egyik leghiggadtabb sakkozó, akivel valaha is találkoztam, de a mai sakkban talán már ő sem tudná nap mint nap átaludni az éjszakákat.

–  A szerzett Élő-pontoknak köszönhetően újra bekerül az első húsz közé a világranglistán. Tavaly viszonylag keveset és nem túl jó eredménnyel versenyzett. Tudja az okát?
– Az előző évben jelentős mértékben lekötötte az erőmet, hogy Anandot szekundánsként segítettem, amit persze cseppet sem bánok, nagy élmény és megtisztelő lehetőség volt. Június végén Grand Prix-verseny Kínában, júliusban a szokásos dortmundi torna, szeptemberben sajnos, szintén szokásosan gyors kiesés a Világkupán, utána másfél hónap intenzív munka Ananddal, a vb-döntő, végül Rodoszon az Európa-kupa. Örültem, hogy túléltem, idén nem tervezek ilyen sűrű programot.

– Idén is segít Anandnak a Carlsen elleni visszavágón?
– Ez szigorúan titkos kérdés, amiről nem beszélhetek, ahogy a tavalyi döntő után sem tehettem.

– Azt csak értékelheti, hogy Anand kivívta a jogot a visszavágóra. Önt is meglepte a sikere?
– Cseppet sem. Pontosan tudom, milyen munkát végeztünk el a tavalyi döntő előtt. Nem Vishy felkészültségével volt gond, hanem a mentális állapotával, talán nem hitt kellőképpen a győzelemben. Utána sokáig rágódott, hogy egyáltalán részt vegyen-e a világbajnokjelöltek versenyén. Amelyet éppen azért nyert meg, mert lelki teher nélkül, nem az első helyért, hanem a becsületéért sakkozott.

– Képesnek tartja Anandot a visszavágásra?
– Abban biztos vagyok, hogy az idei meccsük sokkal szorosabb lesz, mint a tavalyi, amit már önmagában az a tény érdekessé tesz, hogy Karpov és Kaszparov vetélkedése óta nem volt visszavágó a világbajnoki címért.

– Anand tíz évvel idősebb önnél. Erőt merít a sikeréből, hogy még ön sincs lekésve semmiről?
– Bennem továbbra is óriási a motiváció, amit a közös munkánk csak megerősített. Ugyanakkor a realitásokkal is tisztában vagyok. Előbb vissza kell kerülnöm az első tíz közé a világranglistán, ami nem lesz könnyű. Az is csak nehezíti a helyzetemet, hogy Magyarország, be kell látni, már nem sakknagyhatalom. Nem rendezünk komoly tornákat, s így a magyar játékosokat sem hívják máshová előszeretettel. Ezen a helyzeten lendíthet a kormány háromszázmillió forintos támogatása, ami, csak remélhetem, hosszú távú terv jegyében fogant. A következő világbajnoki ciklusban természetesen szeretnék ismét játszani, ennek érdekében a Grand Prix-sorozatban kellene jól szerepelnem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.