Dübörög a magyar cselgáncs, de leváltanák az elnököt

Hiába az érmek, akadnak, akik elégedetlenek Tóth László munkájával. Antal Kadosa a kihívója.

2014. 05. 14. 21:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cselgáncsozóink már huzamosabb ideje a magyar sport biztos éremszállítói, az olimpiáról egy ezüstöt (Ungvári Miklós – nyitó képünkön balra) és egy bronzot (Csernoviczki Éva) hoztak, a minap a montpellier-i Eb-n öt dobogósunk volt (Csernoviczki megvédte a címét), s a tavalyi budapesti Eb után júniusban 100 ezer dollár összdíjazású Grand Prix-t rendezünk, ami már a riói kvalifikációs sorozat része. Ezt nyélbe ütni sportdiplomáciai bravúr volt, és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke itthon is jól érvényesíti a sportág érdekeit. Az 1998 óta regnáló sportvezető az MJSZ jövő szombati közgyűlése előtt mégsem vehet mérget arra, hogy a posztján marad.

Most először ugyanis kihívója akad: Antal Kadosa, a Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt. társtulajdonosa, ügyvéd, egykori dzsúdós, akinek gazdasági alelnökjelöltje a korábbi Eb-bronzérmes Kosztolánczy György. Ám még figyelemre méltóbb, hogy kiktől csatolt támogatói nyilatkozatot a pályázatához: Magyar Nemzeti Bank, Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft., Mészáros és Mészáros Kft., Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató, Bánki Erik európai parlamenti képviselő.

„Az MJSZ jelenlegi vezetése és működése nem hatékony, továbbá teljes mértékben átláthatatlan, a szövetség folyamatos állami segítségre szorul, ad hoc jellegű és baráti ígérgetésre alapozó ingatlan-beruházásokat tervezget, nem rendelkezik átfogó sportágfejlesztési koncepcióval, nincs megfelelő edző- és bíróképzés, nem biztosítja a kielégítő nemzetközi bírói jelenlétet. Szinte teljesen képtelen európai uniós források megszerzésére és azok hatékony felhasználására, valamint az MJSZ jelenleg is törvénytelen alapszabálya révén jogszerűtlenül működik, nincs átlátható bizonylati rendje, pénzügyi fegyelme és szponzorációs koncepciója, ekként tagjai részére nem is biztosítja a megfelelő érdekvédelmet” – sorolja, ha nem is egy, de két szuszra Antal Kadosa a pályázatában.

Mindeközben az MJSZ vezetése kimondottan jó kapcsolatot ápol az állami sportvezetéssel, a kiemelt sportágak között is „kiemelt” támogatást harcolt ki, 2020-ig összesen 11 milliárd forintot. Tóth László éppen csütörtökön számol be a sportágfejlesztési programról a médiának. Az eseményen beszédet mond Simicskó István államtitkár; de gyanítjuk, nem csak a sportágfejlesztés lesz napirenden.


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.