Görbicz lefejelője ismét csatasorba állhat a BL-fináléra

A Győr a Podgoricával döntőzik a BL-ben, és az ősi ellenféllel szemben a legédesebb a győzelem, de a legkeservesebb a vereség.

Ch. Gáll András
2014. 05. 04. 3:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan volt ez a BL-sorozat, mint egy középkori ütközet, amelyben a két legdaliásabb vitéz ugyan megvívja az előcsatározásait, de kezdettől fogva a másikat, fő vetélytársát figyeli, mert pontosan tudja, hogy kettejük küzdelme dönti el az egész hadjáratot.

Így történik ezúttal is. A magyarok veretlenül, a legjobb 16-ból és a 8-ból is csoportelsőként léptek tovább, a montenegróiak mindkétszer kénytelenek voltak beérni a második hellyel, a középdöntőben éppen az ETO mögött. De egyszer sem kaptak ki a győriektől, 23-23-ra és 26-26-ra mentek egymással. A 2012-es BL-döntő emléke – 54-54-es összesítéssel, több idegenben lőtt góljával a Buducnost nyert – valószínűleg sokáig kísérti még az ETO-t, hiszen a Moracsa-csarnokban túlzás nélkül súlyos fizikai inzultusban volt része, méghozzá a pályán, következmények nélkül.

A sérelmeket csak fokozta ama bizonyos idén márciusi 26-26, annak is zárómomentuma, amikor Milena Knezevics előre megfontolt szándékkal, indifferens helyzetben odaállt Görbicz Anita elé, és lefejelte. A női mezőnyben példátlan brutalitás keltette indulatokat, ha lehet, tovább gerjesztette a kontinentális szövetség, az EHF felfoghatatlanul enyhe ítélete, amely csupán két mérkőzésre tiltotta el az irányítót. Knezevics így éppen a vasárnapi döntőre térhet vissza. A Podgoricát kivéve ezért mindenki jobban járt volna, ha a Vardar Szkopje jut be a fináléba, de 22-20-as hosszabbítással a Buducnost csatlakozott az ETO-hoz.

A győriek szombaton ,,üzemszerű” játékkal, 29-26-ra gyűrték le a dán Midtjyllandot, ám ők is pontosan tudják, hogy a német Woltering kapust, a román irányítót, Neagut, az elöl-hátul feltartózhatatlan szerb beállót, Cvijicset, valamint további nemzetközi klasszisokat és amazonokat felvonultató montenegróiak ellen több kell. Mondhatni, minden és mindenki.

Ambros Martíntól szombat délután azt kérdeztük, a két nap, két meccs tempóra érett-e a csapata, mire az ETO trénere így válaszolt: „Ahogy mondtam, ez tulajdonképpen két nap, két döntő. A női mezőnyben eddig ez nem volt szokás, de már két-három hete erre készülünk, ezt segítette, hogy a Magyar Kupa négyes döntőjét is ebben a rendszerben játszottuk. Energiát nem tartalékolhattunk a dánok ellen, mert ha ezt tesszük, nem jutottunk volna tovább. Ma még nem gondolhattunk a holnapra.”

Este azonban már mindenkinek minden gondolatfoszlánya a címvédés lehetősége körül forgott. Annál is inkább, mert magyar klubnak ez még soha nem sikerült, hiszen a Vasas 1982-ben, a Dunaferr 1999-ben, az ETO pedig tavaly hódította el a BL-trófeát, ez eddig három egyszeri csoda. Ami tulajdonképpen megfelel a magyar igazságnak, de a norvég Lundénak és Lökének, a brazil Amorimnak vagy a montenegrói Bulatovicsnak ezzel igazán nem kell tisztában lennie.

Utóbbi egyébként nyáron visszatér a Podgoricához, de vasárnap itt a jó alkalom, hogy még feljebb alkudja a vételárát. Annál is inkább, mert Ambros Martín joggal jegyezte meg: „A Buducnost védelme roppant szilárd, csapatként kiválóan funkcionál, a feladat tehát nem könnyű, de adott.”

Kézzel, lábbal, szívvel és fejjel is a tökéletesre kell törni. Knezevics esetében a fejtől persze eltekintenénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.