Messit kivéve minden a német arany mellett szól

Lionel Messit nem lehet, és botorság is lenne a párhuzam kedvéért az 1986-os Diego Maradonához hasonlítani.

2014. 07. 13. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi távlatból szemlélve a nyolcadik fináléjukra készülő németek esélyesként még nem vesztettek el, az ötödik csúcstalálkozójuk előtt álló argentinok viszont esélytelenül még nem nyertek döntőt. Persze a futballtörténelemből bőségesen citálhatunk példát arra, hogy az efféle okoskodás hiábavaló.

Éppen a labdarúgás legfontosabb mérkőzései, a világbajnoki döntők cáfolnak rá Gary Lineker közismert tételére, miszerint a futballt huszonkét ember játssza, és a végén mindig a németek nyernek. Németország eddig hétszer jutott el a fináléig, de „csak” háromszor diadalmaskodott. Igaz, csupán kétszer számított favoritnak, mindkétszer Beckenbauer vezérletével, aki 1974-ben csapat-, 1990-ben pedig szövetségi kapitányként koronáztatott meg. Nekünk, magyaroknak aztán végképp nem kell megmagyarázni, hogy legelső vb-győzelmük alkalmával, 1954-ben nem nekik állt a zászló.

Miként négy vereségük alkalmával sem. 1966-ban hazai pályán a Bobby Charlton, Jimmy Greaves, Geoff Hurst fémjelezte angol válogatott joggal bízhatott a végső győzelemben – különösen azután, hogy a magyarok és a portugálok eltakarították a címvédő Brazíliát az útjából. 1982-ben a többek között a brazilok és az argentinok testén át a döntőbe jutott olaszok tulajdonképpen csak beváltották a papírformát. 1986-ban Diego Maradonát egyszerűen nem lehetett megállítani, a 2002-ben világbajnok brazil válogatott pedig a futballhistória egyik legkiválóbb alakulata.

Hasonló megközelítésben az argentinok eddigi négy döntős szereplésük alkalmával hozták a kötelezőt. 1930-ban Uruguay primátusához nem férhetett kétség, miként 1990-ben a németek is erősebbek voltak náluk. 1978-ban, ha másként nem ment volna, hatalmi befolyás, 1986-ban pedig Maradona mellett „Isten keze” is segítette őket.

A két csapat párharcai közül a már említett két döntő, az 1986-os és az 1990-es kívánkozik az élre. Ám a legutóbbi két összecsapásuk nagyobb hatással lehet a jelenre. Németország és Argentína az előző két világbajnokságon egyaránt a negyeddöntőben találkozott, s mindkétszer a németek nyertek. 2006-ban 1-1-es döntetlen után emlékezetes büntetőpárbajban, amikor Jens Lehmann kottából védte az argentin tizenegyeseket, s kétszer is hárított, 2010-ben pedig lehengerlően, 4-0-ra. Ami azért is érdekes, mert a két csapat négy év alatt szinte semmit sem változott.

Mindkét oldalon pontosan tudják, mi a helyzet. Az elődöntők után a németek nem csináltak különösebb ügyet a brazilok megalázásából, úgy viselkedtek, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Az argentinok, akik a világbajnokságon eddig igazából egyszer sem villogtak, talán még Nigéria ellen mutatták a legmeggyőzőbb teljesítményt, viszont úgy ünnepelték a hollandok feletti sikert, mintha már teljesítették volna a küldetésüket. Alejandro Sabella szövetségi kapitány és Lionel Messi is azt hangoztatta, az volt a céljuk, hogy bejussanak a döntőbe; a németek véletlenül sem mondtak effélét.

A múlt, a jelen egyaránt a németek mellett szól, posztról posztra haladva a keretük is erősebb – leszámítva Messit. Aki az egyenes kieséses szakasz eddigi három mérkőzésén nem tudott gólt rúgni, s úgy általában adós a jó játékkal; nem lehet, nem is szabad az 1986-as Maradonához mérni. Ám megvan benne a képesség arra, hogy akár egyedül eldöntse a világbajnoki döntőt. Ilyen játékosa Joachim Löwnek nincsen. „Csak” roppant erős és egységes csapata.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy megismétlődik az 1990-es finálé koreográfiája. A német gépezet bedarálja a már jóllakott argentin sereget.

Döntő: Argentína–Németország, Rio de Janeiro, vasárnap, 21.00

Várható csapatok:

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Mascherano, Biglia – Di María, Messi, Lavezzi – Higuaín

Németország: Neuer – Lahm, Hummels, Boateng, Höwedes – Khedira, Schweinsteiger – Özil, Kroos, Müller – Klose

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.