Pólós lányaink nem rúgták szét az istálló falát

Háromszor is a negyed utolsó pillanatában kapott gólt csapatunk, így őrjítő, 12-11-es vereséget szenvedett.

Ch. Gáll András
2014. 07. 16. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen csapatsport van, ahol a férfi- és a női szakág kontinenstornáját egy időben és helyszínen rendezik: a vízilabda. Az európai szövetség ugyanis még nem merte „elengedi a lányok kezét”, pedig szerdai, margitszigeti tapasztalataink alapján talán megérné egyszer a kockázatot.

„Tizenkét kapott góllal nem lehet mérkőzést nyerni a jobb csapatok ellen, magunknak tettük nehézzé ezt a találkozót, ezzel pedig a további utunkat is” – nyilatkozta Merész András szövetségi kapitány a lefújást követően az M1 csatornán.

 

A szakember hozzátette: nekik elsősorban a keresztbejátszásra kell majd készülniük, de most a legfontosabb a görögök elleni pénteki mérkőzés. „Kicsit össze kell majd kaparni a társaságot, igyekszünk ezt úgy megoldani, hogy minél hamarabb túllendüljünk ezen a mai vereségen\" – mondta a kapitány.

Igaz, két ősi ellenfél találkozott, már amennyiben a harminc éve létező hölgypóló esetében az ősi megfelelő jelző egyáltalán. Az 1985-ös kezdetekkor, az első Eb-n a hollandok még 19-4-re agyabugyálták el a mieinket, akik azért így is beértek másodiknak – ennyit az akkori mezőnyről. Az első három Eb-n ez is maradt a sorrend, a negyediken, 1991-ben, Athénban azonban megtörtént a magyar hatalomátvétel, és azóta együttesünk felé billen a mérleg nyelve. Olyannyira, hogy Eb-n legutóbb 1993-ban kaptunk ki a hollandoktól, egyéb tétmeccsen pedig 2008-ban, a pekingi olimpiai elődöntőben.

Azóta viszont rendre felülkerekedtek a mieink, így a szerdai rangadó három évtized kölcsönös tiszteletére, tapasztalataira és persze sérelmeire alapozva indult. Merész András szövetségi kapitány, fokozandó a várakozást, még kijelentette: „A jelenlegi helyzetet ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a versenylovak a derbi előtt nem sokkal már szétrúgnák az istálló falát. Nyilván nagyon várjuk a rajtot. A napi forma elérése és csiszolása, valamint a különleges feszültség kezelése van most napirenden.”

Arra pedig a gól a leghatásosabb gyógymód. A publikum annyira áhította a magyar találatot, hogy egy ízben még az oldalhálót fodrozó löketet is megünnepelte, ami részéről bocsánatos baki, ám a hivatalos műsorközlőtől már kissé jelentősebb „üzemzavar”. Szerencsére hamarosan érkeztek a valódi gólok is. Az elsőt Keszthelyi Rita vágta be, így négy perc elteltével ő nyitotta ki az Eb-zsákot. A csapat 0-2-ről 3-2-re fordított, az első negyed végét jelentő 3-3 a duda pillanatában – vagy talán azt követően – esett. Kísérteties, de ugyanez történt a második szakasz végén is, így alakult ki félidőre a 6-6. Amihez itt 18, ott 14 lövési kísérlet kellett. A kaput ebből mindkét fél 11-szer találta el, ami inkább a mi tizennyolc próbánkhoz képest kellemetlen arány.

Ennél is kellemetlenebb, hogy 8-6-nál olyan gólt ítéltek meg a riválisnak, amelynél nem haladt át teljes terjedelmével a vonalon a labda. No meg a záró minutumban beesett a már menetrendszerű ellengól, így 24 perc után már 10-9 volt oda.

A végén pedig 12-11, még mindig oda – de ezúttal legalább a mieink préselték be az utolsó találatot. Persze sovány vigasz, de izmosabbat pénteken, a görögök ellen várhatunk.

Eredmények, nők, 1. forduló:
A csoport:
Hollandia–Magyarország 12-11 (3-3, 3-3, 4-3, 2-2)
a magyar góldobók: Keszthelyi 3, Szücs, Kisteleki H., Kisteleki D. 2-2, Antal, Tóth 1-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.