Pólós lányainkon újra fogott a spanyol átok

Magányos harcosokként küzdve, elméleti hibákat vétve, 9-8-ra elveszítette csapatunk az Eb-elődöntőt.

Ch. Gáll András
2014. 07. 24. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pólós lányaink a tavalyi, barcelonai vb elődöntőjében tulajdonképpen már legyőzték a későbbi világbajnok házigazdát, hiszen 12-9-re vezettek ellene, ám ekkor a maguk részéről befejezettnek nyilvánították a meccset, kaptak zsinórban négy gólt, és 13-12-re alulmaradtak. Amikor Merész András szövetségi kapitánynak felidéztük e kellemetlen, mégis biztató emléket – nem véletlenül mondta centerünk, Bujka Barbara is, hogy egy ideje már mi vagyunk a jobbak, de ennek ezúttal a végeredményben is meg kell már mutatkoznia –, fanyar mosollyal jelentette ki: „Igen, dolgozunk rajta, hogy a vízilabdameccsek három negyedig tartsanak, de amíg ezt nem érjük el, és egyelőre nem megy, addig a negyedik negyedben is úgy kell játszanunk és koncentrálnunk, mint az első háromban. Ez a görögök és az oroszok ellen sikerült, sikerülnie kell a spanyolok ellen is. De ha ötméteresekre kerül a sor, az sem baj, mert van két kiváló kapusunk. Állunk minden kihívás elébe.”

Először is persze a lövések elé kellett volna odaállni, mert az első kettő bement, de erősen reméltük, hogy az addig négy találkozón kereken 30 védést bemutatott Bolonyai Flóra nem éppen most mond csütörtököt. A spanyolokra – akik a már említett barcelonai trauma előtt a londoni olimpián is az elődöntőből billentették ki csapatunkat – pólóban is jellemző, ami női kézilabdában; látszólag nem csinálnak semmit, de azt remekül. Addig zizegnek, amíg megőrjítik, a maguk szintjére húzzák az ellenfelet. Ezt most annyiban nem bántuk, hogy 0-2-ről 2-2-re kapaszkodni kellett, azaz felnőni hozzájuk.

A párosításból is adódó, mondhatni, megszokott ziláltságot fokozták a játékvezetők, akiket legfeljebb azzal mentegethettünk, hogy szemükbe sütött a nap. Bár egyszerre mind a kettőnek? Bolonyai ötöst fogott, Keszthelyi termelte a gólokat, de mindez nem állt össze egységgé, aztán Bolonyait Gangl váltotta, ám 5-8-nál így is kezdett elúszni az a bizonyos hajó. Ha valaki, mi persze tudjuk, hogy három gól fór még semmi – legalábbis a javunkra –, de amíg azt láttuk, hogy „csont nélkül”, messze fölé száll a labda emberelőnyben, addig jobb híján csak fohászkodhattunk. Azzal azonban képtelenség Eb-elődöntőt nyerni, és játékosaink a hajrában, nyilván az idegbaj határán, halmozni kezdték az elméleti hibákat is. Az pedig a vég. Ne keserítsük tovább egymást: 9-8-as vereség lett a vége, amikor már nem számított, hiába kaptuk szép sorjában a fórokat.

Az interjúzónában a spanyol meccsek utáni, szokásos kép fogadott: leszegett fejek, fátyolos tekintetek, behúzott kapucnik. Merész András szövetségi kapitány azonban mentségeket, külső körülményeket nem keresve mondta: „Nincsenek véletlenek, nem voltunk elég jók ahhoz, hogy nyerjünk. Az elején két góllal elengedtük a spanyolokat, küzdöttünk, de egyénileg később sem sikerült csapatként játszanunk, egyes kulcsszituációkban pedig érthetetlen megoldásokat választottunk.”

Így viszont egyvalami sajnos nagyon is érthető: a végkifejlet, a vereség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.