Már szólt a Himnusz a kajak-kenu vb-n

A parakenus Rozbora András aranyérmes lett, pénteken minden magyar hajó repült a vízen.

2014. 08. 08. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még csütörtökön délután a krilatszkojei evezőspályára kisebb vihar csapott le mennydörgéssel, villámlással, és ennek a parakenusok itták meg a levét, mert a versenyszámaikat péntekre halasztották. A K-1 200 méter A sérültségi kategória – paralimpiai versenyszám – döntőjét azonban érdemes volt kivárnunk. Az idei Eb-n ezüstérmes Rozbora András esélyesként indult, és meg is nyerte a versenyszámát, egyszersmind az első aranyérmünket szerezve a vb-n!

„Az utolsó tíz méteren láttam, hogy jön az angol ellenfelem, mindenképpen szerettem volna visszavágni neki azután, hogy az Európa-bajnokságon kikaptam tőle. Szerencsére most egy hajszálnyival sikerült legyőznöm. Életem legjobbját nyújtottam, boldog vagyok, hogy ez összejött, és nagyon köszönöm az edzőmnek, Pruzsina Istvánnak a felkészítést” – nyilatkozta az eredményhirdetés után a 36 éves, mindössze három éve kajakozó Rozbora András, a magyar parakenusport második olyan versenyzője, aki világbajnoki címet szerzett.

A péntek délelőtti előfutamokból az olimpiai számokban női K-2 500-on a Szabó Gabriella, Csipes Tamara, férfi K-4 1000-en pedig a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel egység futamgyőztesként egyből döntős lett; és bár négyesünk Londonban ezüstérmes volt, most nem kis tettet hajtott végre. Simán megverte az olimpiai bajnok ausztrál négyest, ez éles meccs volt, mert csak az első helyezett juthatott be rögtön a fináléba. Az elnyűhetetlen Kammerer az utolsó öt méterre már letette a lapátot, és diadalmasan öklözött a levegőbe. „Hétszázötven méternél visszavertük az ausztrálok támadását, jó pályát mentünk, ilyen kell, vagy inkább még jobb a döntőben is” – fogalmazott utóbb vezérevezősünk. Ebben a számban az oroszok a címvédők, ők is megnyerték az előfutamukat, azonban neccesen verve a fehéroroszokat, vagyis nem tartalékolhattak, mégis közel három másodperccel gyengébb lett az idejük a mieinkénél. Ám azt se hallgassuk el, hogy tegnap a leggyorsabbak a Londonban bronzérmes csehek voltak. Az olimpia óta Kammererék csak egy árva Eb-bronzot nyertek, de úgy tűnik, újra a régiek.

A Szabó, Csipes duó az idei Eb-re állt újra össze, Brandenburgban győzött, és most az előfutamában is erődemonstrációt tartott, a célba érkezés után jöhetett a pacsizás. „Biztató a döntőre nézve, hogy háromszáz méter után könnyedén el tudtunk lépni a fehéroroszoktól” – jegyezte meg Szabó Gabriella. Egységünk az Eb-n a lengyelek és a szerbek előtt nyert, s halkan mondjuk, hogy papíron most sincs nehezebb dolga, mert ebben a számban Európa a világ. És azt se bánjuk, hogy most nincs ütőképes német egység.

Magyar viszont szinte minden fronton akad. Női K-1 500-on Kozák Danuta az olimpiai, a világ- és az Eb-címvédő, ahogy ilyen rangok és címek birtokosához illik, délelőtt az előfutamában, délután pedig a középfutamában is tönkreverte a mezőnyt. De nagyjából ugyanezt a koreográfiát követve lett döntős C-2 1000 méteren a regnáló világ- és Európa-bajnok Vasbányai Henrik, Mike Róbert kettős is.

Kozák mindenesetre nem volt maradéktalanul elégedett: „A rajtom nem sikerült tökéletesre, és a táv közepén némileg lelassultam, szóval még maradt bennem. A döntőben gyorsabb leszek” – ígérte meg. Később 200-on a lebonyolításból adódóan csak a középfutamba juthatott be, ez is rutinfeladat volt számára, de sprintben tovább lépett Dudás Miklós (K-1) és a Molnár Péter-Bán Kristóf (K-2) páros is. Ami a nem olimpiai számokat illeti, döntős a férfiaknál K-1 500-on Dombvári Bence, C-1 500-on Khaut Kristóf, K-2 500-on a Dombi Rudolf-Boros Gergely, C-2 200-on a Lantos Ádám-Nagy Péter duó, a nőknél K-2 200-on a Kárász Anna-Vad Ninetta, C-2 500-on a Lakatos Zsanett, Takács Kincső egység.

„Amit eddig kötelezően kellett hozni, azt gyakorlatilag hozta mindenki, de látszik, hogy az ellenfeleink is jól felkészültek. Így azt még nem lehet megjósolni, hogy a végén kik lesznek a leggyorsabbak. Bár természetesen tíznél több éremesélyt is látok, továbbra is azt mondom, hogy ha lesz tíz dobogós helyezésünk, és ebből öt-hat olimpiai számokban születik, akkor az már jó szereplés” – nyilatkozta Storcz Botond vezetőedző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.