Kedvenceink temetője lett a Serie A

Angliában a 2014/15-ös szezonra a Premier League csapatai egymilliárd eurót áldoztak új játékosokra.

2014. 09. 02. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radamel Falcao szombaton reggel világgá kürtölte a Twitteren, hogy valóra vált az álma, csak éppen a bejegyzés végére a „HalaMadrid” – hajrá Madrid – hashtaget tette. A bejegyzésnek aztán tíz perc múlva már nyoma sem volt, mert a hírek szerint a Real ajánlatára ráígért a Manchester City, ám a már tavaly is a fél világ által körüludvarolt kolumbiai gólvágó végül a Manchester másik csapatánál kötött ki. Falcao 7,6 millió euróért egy évre kölcsönbe érkezett a Monacótól a Unitedhez, amelynek opciója van a játékjoga végleges megszerzésére, a játékos pedig heti 346 ezer fontot keres, amivel a Premier League legjobban fizetett labdarúgója lesz. Falcao a térdoperációja után a nyári, brazíliai vb-re nem épült fel, de már hadra fogható, és Manchesterben szükség is lesz rá. A csapat bűn rosszul rajtolt a Premier League-ben, három meccsen két pontot szerzett, a Ligakupában pedig a harmadosztályú Milton Keynes Dons 4-0-val verte ki.

Louis van Gaal mindenesetre nem panaszkodhat, hogy elmaradt az erősítés, a nyári átigazolási időszakban messze az MU költötte a legtöbbet, 193,55 millió eurót. Falcao mellett érkezett a támadószekcióba még az argentin Ángel di María (Real Madrid, 74,95), a középpályára a spanyol Ander Herrera (Bilbao, 36,0) és a holland Daley Blind (17,50), a védelembe a mindössze 18 éves angol Luke Shaw (Southampton, 37,50) és az argentin Marcus Rojo (Sporting, 20,0). Szemet szúr, hogy a nemzetközi játékospiac top 10-es vételei között három is a „Vörös ördögöké”, Di María a harmadik, Shaw a nyolcadik, Herrera a kilencedik a listán.

A Manchester United után a Barcelona következik a költekezésben 157 millió euróval, amiből egyedül Luis Suárez 81 milliót vitt el, s ezzel idén a harapós uruguayi támadó volt a legdrágább portéka a piacon. A Liverpoolból befutott csatár eltiltása miatt – amiért a vb-n az olasz Giorgio Chiellinibe mélyesztette a fogait –csak október végén léphet pályára először, a kapuban a chilei Claudio Bravo (Real Sociedad, 12,0), valamint a francia Jérémy Mathieu (Valencia, 20,0) és horvát Ivan Rakitic (Sevilla, 18,0) viszont már elfoglalta a helyét.

A Liverpool 151,43 milliót költött, új csapatot építhetnek a Mersey partján, jött az angol Adam Lallana (Southampton, 31,0), a horvát Dejan Lovren (Southampton, 25,30), a szerb Lazar Markovics (Benfica, 25,0) és az olasz Mario Balotelli (Milan, 20,0). A kiadási listán a Real Madrid már „csak” 122,50 millió euróval foglalja el a negyedik helyet, de a vb gólkirálya, a kolumbiai James Rodríguez (Monaco, 80,0) és a világbajnok német Toni Kroos (Bayern München, 30,0) is nagy fogás. Az majd kiderül, hogy a vb-n parádézó Costa Rica-i kapus, a 28 éves Keylor Navas (Levante, 10,0) annak bizonyul-e. A mexikói Javier Hernández mindössze 2,5 millióért, kölcsönbe érkezett a Man. Unitedtől, ahol már partvonalon kívül került, kérdés, Madridban meg tud-e újulni. A Real amúgy szépen kasszírozott is, Dí María eladásán túl a Bayerntől 10 millió eurót kapott Xabi Alonsóért, a Juventustól pedig húszat Álvaro Moratáért.

Bár a már jó ideje nagy ígéret Morata még mindig csak 21 éves, a Serie A az idei átigazolási szezon után erősen elfekvő jelleget öltött. A Real kapujából kiszorulva a Milanba került Diego López 3 millió euróért, a milánói piros-feketékhez érkezett két évre kölcsönbe Fernando Torres is a Chelsea-ből, de az olasz bajnokságban talált menedéket ugyancsak harmincon túl a Manchester Unitedből Patrice Evra és Nemanja Vidics is. A francia a Juventusban, a szerb az Interben horgonyzott le, előbbi potom 1,5 millióért, utóbbi ingyen érkezett. De említhetjük a Veronát is, ahova két egykori Barcelona-játékos igazolt: a már 35 éves, 124-szeres válogatott mexikói Rafael Márquez otthonról, a Leonból 1 millióért, a három évvel fiatalabb argentin Javier Saviola pedig az Olimpiakosztól ingyen. S második éve itt kergeti a labdát a már 37 esztendős Luca Toni is.

Ami az európai elitligák összehasonlítását illeti, a Premier League-ben kerek egymilliárd eurót költöttek a csapatok, kétszer annyit, mint a Primera Divisiónban, ahol 482 millió euróra rúgnak a kiadások, míg a Serie A-ban 323, a Bundesligában 284 millió euróra. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Bayern Münchennek, amely csak ötvenmillió eurót költött, és ennek a felét az AS Romának utalta a marokkói Mehdi Benatiáért, meg kellene ijednie az angol élcsapatoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.