Leesett a második emeletről, de visszamászott

Tóth Krisztián a világranglistán a negyedik helyen áll, az olimpiai kvalifikációs rangsorban pedig az első.

2014. 09. 11. 3:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még júniusban a hazai rendezésű Grand Prix után, amelyen ezüstérmes lett, azt mondta: a súlycsoportjához alacsony, azonban magassarkú cipőt mégsem vehet fel, így inkább még felszed három kiló izmot, hogy jobb legyen. Ezek szerint ez a plusz három kiló izom már fel is ugrott?
– Egyelőre nagyjából nyolcvan dekáról beszélhetek, de nem is kell semmit elsietni, még bőven van időm az olimpiáig. Aki gyorsan épít száraz tömeget, az veszít a rugalmasságából, a koordinációs képességéből, könnyebben megsérülhet, és ezeket elkerülném.

– Szűk két héttel a cseljabinszki világbajnokság után még mindig álomszerű, hogy mindössze húszévesen a súlycsoportjában a földkerekség második legjobbja lett, vagy kimondja, igenis ott van a legszűkebb elitben?
– A kettő között vagyok. Valahol már feldolgoztam, hogy beverekedtem magam a topkategóriába, de tényleg jó szó rá, hogy ez mégiscsak álomszerű. Már csak azért is, mert nem tagadom, már akadtak mélypontjaim. A súlycsoportváltás soha nem egyszerű, amikor pedig bejött az a szabályváltozás, hogy második szándékból sem lehet lábra támadni, az hatalmas csapás volt számomra. De szerencsére meg vagyok áldva egy viszonylag közepes tehetséggel, és egyszerűen kihívásnak fogtam fel, hogy ha már a második emeletről visszaestem a földszintre, akkor újra felmásszak. Szinte elölről kellett kezdenem a dzsúdót, eddig azonban úgy néz ki, hogy sikerült. Köszönhetően persze annak is, hogy a KSI-ben kiváló szakmai háttér áll mögöttem, és közösen át tudtunk lendülni a nehézségeken. Pánczél Gáborral és Preiszler Gáborral készülök, nagyjából 90:10 százalék arányban, és ugyanez volt az arány, amikor korábban a nevelőedzőim, Horváth István és Szombat Attila foglalkoztak velem. Minden kis apróság kellett ahhoz, hogy most vezethessem az olimpiai kvalifikációs ranglistát.

– Aminek megvan az a „hátulütője”, hogy ha idén még elindul a korosztályos világversenyeken is, akkor azokon is ki kellene vágnia a rezet. Holott egy évben három-négy nagy versenyre nem lehet csúcsformát időzíteni.
– Ráadásul nekem idén öt van, mert a felnőtt Eb és vb után a jövő héten már megyek a bukaresti junior Eb-re, november végén a varsói U23-as Eb-re, a kettő között pedig a junior vb-re Miamiba. Ez tényleg kicsit sok így együtt. Ennek ellenére ezeken is a dobogón szeretnék állni, lehetőleg legfelül, mégsem leszek csalódott, ha nem jön össze. A korosztályomban sem én vagyok az egyetlen, akivel most úgy számolnak, hogy a riói, de főleg a tokiói olimpián már befuthat, vagyunk legalább hárman, és ki tudja, mennyien csatlakoznak még hozzánk. Addig még sok víz lefolyik a Dunán. Ami az idei évet illeti, a két legfontosabb versenyről megvan az érem, ha még beesik valami, az már ajándék.

– Így a végén azt a kérdést nem hagynám ki, hogy végül is mikor vágta le az edzője, Pánczél Gábor haját kopaszra, mint vb-érmes, az előzetes megállapodásuk alapján?
– Ezzel nem vártam sokat, rögtön aznap, vacsora után fél 11-kor. Gábor próbált kibújni az ígérete alól, de mondtam neki, hogy nincs mese.

S egy ippon-győzelem Tóth Krisztiántól a cseljabinszki vb-n:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.