Ötvenes luxemburgi vert bennünket, de túléltük

Női asztalitenisz-válogatottunk bejutott a legjobb nyolcba a lisszaboni Eb-n, jól jött ki a körbeverésből.

2014. 09. 25. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női asztalitenisz-válogatottunk a lisszaboni Eb-n a két kínaival kiálló hollandok elleni bravúros, 3-1-es győzelemmel nyitott a C csoportban, majd bosszantó módot kapott ki 3-1-re az oroszoktól: Póta Georgina sikere után három 3:2-es vereséget (Madarász Dóra, Lovas Petra, Póta) kellett elkönyvelnünk. Így a zárókörben csütörtökön a Luxemburg elleni találkozón fél szemmel a holland–orosz-meccsre is figyelnünk kellett, hiszen a csoportból csak az első kettő léphetett tovább a negyeddöntőbe. S a luxemburgiakat már a hollandok és az oroszok is legyűrték, 3-0-ra, illetve 3-2-re.

Döbbenetes, de a Kínában született, háromszoros Európa-bajnok Ni Xialian (nyitóképünkön) még 51 évesen(!) is ott van a luxemburgi együttesben, a világranglista 72. helyezettje, két éve bronzérmes volt az európai Top 12 versenyen, és most Pótával (38.) is kibabrált. Olyannyira, hogy 3:0-ra győzte le. Szerencsénkre csak egyszer kellett szembenéznünk vele, a született luxemburgiakkal elbírtunk, válogatottunk 3-1-re nyert. A másik asztalon a hollandok is 3-1-re verték az oroszokat, így a hármas körbeverés ugyan előállt, de ebben az oroszok húzták a rövidebbet. Pótáék a legjobb nyolc között folytathatják, és pénteken 15 órakor az osztrákokkal játszanak. Ha nyernek, már biztosan érmesek.

Férficsapatunk az A csoportban még szerdán 3-0-ra kikapott a jóval esélyesebb portugáloktól (ha sokaknak szúrja is a szemét, ez a szomorú valóság), és csütörtökön az osztrákok ellen sem nekünk állt a zászló. A szituáció ugyanaz volt, mint a házigazdák ellen: papíron az ellenfél leggyengébb játékosa is erősebb, mint a mi legjobbunk. Mert a világranglista 31. helyén álló Gárdos Róbert 18 éves kora óta az osztrákokat erősíti – most 35 esztendős –, s tőlünk Pattantyús Ádámot a 88. helyével jegyzik legelőrébb.

Kosiba Dániel csak a 112. a sorban, ám ez most mit sem számított, mert 3:1-re legyőzte Gárdost, majd amikor a csapattalálkozó 2-2-re állt, a mindent eldöntő összecsapáson úgy nyert 3:2-re a kínai származású Chen Weixing (59.) ellen, hogy a döntő szettben 12-10-re kerekedett felül. Ennél szorosabb nem lehetett volna A harmadik győzelmünket Jakab János (154.) jegyezte, ő is alaposan felborította a papírformát, 3:2-re, az ötödik játszmában 16-14-re nyert Daniel Habesohn (75.) ellen. Nem mellékesen Gárdos és Habesohn párosban két éve Európa-bajnok, tavaly pedig Eb-ezüstérmes volt. Este viszont a 3. fordulóban még nagyobb fal tornyosult a mieinkkel szemben, mi több kontinensünkön a legnagyobb: az Eb-címvédő, vb-2. németek. S ez a fal már túlságosan magas volt, csapatunk 3-0-ra kikapott, így a folytatásban a 9-16. helyért játszik.   

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.