Pergel Szandra csodát tett az Eb-n

Női asztalitenisz-válogatottunk az ötödik helyen végzett a lisszaboni Európa-bajnokságon.

2014. 09. 27. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női együttesünk Póta Georgina, Madarász Dóra, Lovas Petra összetételben délelőtt 3–1-re verte a fehéroroszokat; Póta mindkét meccsét megnyerte, győzött Lovas is, csupán Madarász Dórának kellett elkönyvelnie vereséget. Délután a csoportküzdelmek során egyszer már fölülmúlt hollandok ellen már az ötödik hely volt a tét. Téglás Péter szövetségi kapitány ezúttal Madarász és Pergel Szandra mellett az Eb-n addig nem szerepeltetett Ambrus Krisztinát küldte asztalhoz. S a csapat Póta nélkül is sikerrel járt az egyik kulcsemberét ugyancsak pihentető, a kínai származású Li Jiao nélkül felálló hollandok ellen, ezt az összecsapást is 3–1-re nyerte meg. (Pedig egy kínai játékos azért így is akadt az ellenfélnél.)

Ám 2–1-es magyar vezetés után, miután Ambrus Krisztina nagy meccsen kerekedett felül, nem ez a végeredmény sejlett fel. Az orosz származású Tyimina az első két játszmát viszonylag könnyen behúzta Pergel Szandra (nyitóképünkön) ellen, aki azonban egyenlített, a harmadik szettet 11–9-re, a negyediket még nagyobb küzdelemben 15–13-ra nyerte. Ez a két részeredmény mutatja, bizony ott volt a torkán a kés. A döntő játszmában Tyimina 9–5-re elhúzott, s így versenyzőnk még nagyobb slamasztikába került. Ám kimászott belőle, mert szenzációs hajrával egymás után hat labdamenetet nyert meg (!), a szett 11–9-cel az övé lett, a meccs 3:2-vel, és így együttesünk 3–1-re győzött. S ünnepelhette az ötödik helyet az Eb-n, ami a várakozás feletti eredmény, mert Tóth Krisztina visszavonulása után lentebb kellett adni az igényeinkből.

– Nagyon örülök, hogy nyertünk, így sikerült megszereznünk az ötödik helyet, ami ebben a kínaiakkal teli mezőnyben nem rossz eredmény. Tyimina ellen nehezen lendültem bele a játékba, de próbáltam „kiversenyezni”. A többiek nagyon jól játszottak, jó csapat vagyunk! – nyilatkozta érdeklődésünkre Pergel Szandra.

Férficsapatatunk azután, hogy a 9–16. helyért még pénteken este 3–1-re legyőzte az olaszokat, szombaton Jakab János, Kosiba Dániel, Lakatos Tamás összeállításban – utóbbi Pattantyús Ádámot váltotta – 3–1-re nyert a görögök ellen is, így este a lengyelekkel a kilencedik helyért léphetett asztalhoz. Az ezúttal újra szóhoz jutó Pattantyús nagy csatában verte Dyjast, majd Lakatos is szoros játszmákban Florast. A folytatásban Jakab és Lakatos egyaránt öt szettben szenvedett vereséget, a mindent eldöntő találkozóra pedig a rivális becserélte kínai származású játékosát, Wangot. Pattantyús sajnos nem bírt vele, így a 3–2-re győző lengyeleké lett a kilencedik, a mieinké a tizedik hely.

Jó hír, hogy mindkét együttesünk kivívta a jogot a 2015-ben első alkalommal megrendezendő Európai Játékokon való részvételre. A bakui esemény lényegében a kontinens „olimpiai” játékainak fogható fel; a jövő nyári programban huszonöt sportág versenyei szerepelnek. Asztaliteniszben a lisszaboni Eb első tizennégy helyezettje, a másodosztály győztese, valamint a házigazda Azerbajdzsán sportolói vehetnek részt az Európai Játékokon.

Eredmények:
Nők, az 5–8. helyért:

Magyarország–Fehéroroszország 31
Póta Georgina–Alena Dubkova 3:0 (8, 8, 7)
Madarász Dóra–Alekszandra Privalova 1:3 (3, -6, -7, -9)
Lovas Petra–Alina Arluszkaja 3:0 (7, 4, 5)
Póta–Privalova 3:0 (4, 12, 6)

az 5. helyért:
Magyarország–Hollandia 31
Madarász Dóra–Li Jie 3:1 (11, 7, -8, 8)
Pergel Szandra–Britt Eerland 1:3 (2, -2, -9, -7)
Ambrus Krisztina–Rianne van Duin 3:2 (3, -8, 9, -6, 8)
Pergel–Yana Timina 3:2 (-5, -7, 9, 13, 9)


Férfiak, a 9–12. helyért:
Magyarország–Görögország 31
Lakatos Tamás–Konsztantinosz Papageorgiu 3:2 (9, -8, 4, -9, 7)
Jakab János–Anasztasziosz Riniotisz 3:0 (12, 6, 6)
Kosiba Dániel–Panagiotisz Gionisz 1:3  (-8, - 7, 4, - 11)
Jakab–Papageorgiu 3:0 (14, 9, 9)

a 9. helyért:
Magyarország–Lengyelország 23
Pattantyús Ádám–Jakub Dyjas 3:2 (-9, 6, 9, -2, 8)
Lakatos Tamás–Robert Floras 3:1 (10, 9, -16, 9)
Jakab János–Daniel Gorak 2:3 (7, -5, -4, 9, -8)
Lakatos–Dyjas 2:3 (-6, -6, 5, 8, -5)
Pattantyús–Wang Zeng-yi 1:3 (-5, 8, -2, -4)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.