Spanyol vonal a válogatottnál is?

Értesüléseink szerint a Kielce trénerét, Talant Dujsebajevet nevezhetik ki nemzeti együttesünk élére.

Ch. Gáll András
2014. 10. 02. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy esztendeje elhanyagolható kockázattal jövendöltük meg, hogy Németh Andrást választják női kapitánynak, hiszen minden logikus érv mellette szólt. A férfiszakágban, Mocsai Lajos nyári távozását követően közel sem volt ennyire tiszta és egyértelmű a helyzet. Az idő viszont sürget, mert a szlovénok elleni, júniusi pótselejtező elvesztése miatt válogatottunk lemaradt a jövő januári vb-ről, így a riói olimpiára már csak a 2016-os Európa-bajnokságról juthat ki, és az Eb-kvalifikáció a hónap végén megkezdődik.

Október 29-én a portugálokat fogadja, majd november 2-án Ukrajnába látogat csapatunk – a kvartett negyedik tagja Oroszország, ketten jutnak ki a kontinenstornára –, igaz, utána fél év szünet következik. Ezért híreink szerint annak is felvetődött a lehetősége, hogy a két idei meccsre „szükségkapitányt” vessenek be, hisz a portugálokat edző nélkül is illene megverni, az ukránok ellen pedig sikerre vagy kudarcra sincs trénerfüggő garancia.

Az MTI megkeresésére a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) válaszában azt írta, hogy a férfiválogatott szövetségi kapitányáról még nem született döntés, a tárgyalások jelenleg is zajlanak. „Az MKSZ elnöksége az egyeztetések lezárultát követően hozhatja meg döntését, addig a jelöltek nevét nem kívánjuk nyilvánosságra hozni, illetve az esetleges sajtóértesüléseket sem szeretnénk kommentálni. A döntést követően értesítjük a médiát és a nyilvánosságot” – áll a levélben.

Úgy tudjuk, mégis hosszabb távú döntés született, azaz születhet; ha az előttünk álló napokban minden részletben megállapodnak a felek, Talant Dujsebajev lehet a kiválasztott. A 46 éves, kirgiz származású, még a Szovjetunióból indult és 1992-ben az utódállamok közös csapatával olimpiai bajnok, 1996-ban és 2000-ben viszont már spanyolként atlantai és sydneyi bronzérmes, egykori klasszis irányító edzőnek is megmaradt annak, ami játékosként jellemezte: öntörvényű zseninek. A Ciudad Real, majd a „telephelyváltás” után az Atlético Madrid trénereként majdnem tíz éven át gyakorolt folyamatos nyomást a játékvezetőkre és az aktuális rivális idegeire, veszprémi fellépései során ezért „tán csodáltuk, ámde nem szerettük”.

Idén januárban általános meglepetésre szerződtették Kielcébe – a kedvéért új pozícióba mozdították a lengyel sportági legenda Bogdan Wentát –, megbízatása három és fél évre, 2017 nyaráig szól. Madridi formában látott munkához, a csapatépítés mellett balhéival is alkotni kezdett.

A Rhein-Neckar Löwen elleni BL-nyolcaddöntőben minimum összeszólalkozott a németek edzőjével, Gudmundur Gudmundssonnal – azt állította, azért, mert amaz folyamatosan provokálta, az izlandi szerint viszont Dujsebajev szimplán gyomron vágta –, a Plock elleni lengyel bajnoki fináléban pedig régi vetélytársával, Manolo Cadenasszal akasztott tengelyt, amiért négymeccses eltiltást kapott.

Talant Dujsebajev tehát ellenfélnek nem ideális, de barátnak remélhetőleg az. Részben azért is, mert a spanyol vonalat képviseli, így – átvitt értelemben is – könnyebben szót érthet a Veszprémet dirigáló Carlos Ortegával és a szegedi Juan Carlos Pastorral, ami a válogatott kulcsfigurája, Nagy László és mások szerint is fontos szempont. Részben pedig talán azért is, mert a Kielcénél végzett munkája miatt a 2016-os, számunkra meghatározó jelentőségű lengyelországi Eb-n félig otthon érezheti majd magát. (Feltéve persze, ha csapatunk kijut és ő addig klubjánál pozícióban marad.) Főleg azonban azért, mert elképesztő szakmai tudást halmozott fel, és az a veszély végképp nem fenyeget, hogy jelenlétében akár a játékvezetők, akár a zsűri számára súlytalan lenne a kispad.

Persze, tegyük hozzá, érkeztével sérülne a „kluboktól független kapitány” elve, de e kitételnek inkább az a lényege, hogy a jelölt magyar kluboktól független legyen; ő olyannyira az, hogy férfi nemzeti együttesünk élén az első külföldi lenne.

Ha információink helyesnek bizonyulnak, és a jövő héten valóban pajzsra emelik Talant Dujsebajevet, azt végképp nem mondhatjuk, hogy személyében a szövetség vezérkara langyos, „tutista” megoldásra szavazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.