Ugrott a garázda bajnok pénzdíja

Csang Csi-ke a düsseldorfi világkupadöntő megnyerése után szétrúgta a reklámtáblákat.

2014. 10. 27. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmúltak már azok az idők, amikor a kínaiaknak a nagy versenyeken a szakvezetés előírta, hogy az egymás elleni meccseken kinek kell nyernie, és vasárnap a düsseldorfi világkupa döntőjében Csang Csi-ke és Ma Long sem „barátságos” mérkőzést vívott. Előbbi a világranglista negyedik helyezettje, vb-címvédő és regnáló olimpiai bajnok, utóbbi viszont a legutóbbi rangsorban előtte állt egy hellyel. Csang nagy csatában kerekedett felül, 2:3-ról fordítva 4:3-ra, a döntő szettet is a legszűkebben, 12-10-re megnyerve, s az utolsó pont után kijött belőle a feszültség: a játékteret övező reklámtáblák közül kettőt is szétrúgott. Ezután a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség úgy döntött, hogy a 45 ezer dolláros (10,9 millió forintos) pénzdíjat nem kapja meg.

„Nagyon sajnálom, amit tettem, ez elfogadhatatlan viselkedés volt” – mondta utóbb Csang Csi-ke. Az asztaliteniszben különösen komolynak számító tanulópénzt fizetett tettéért.

Jörg Rosskopf német szövetségi kapitány szerint túlzás, hogy Csang Csi-ke ilyen súlyos büntetést kapott. „Nevetségesnek tartom, hogy egy centet sem kap a sikeréért, s nem a teniszről vagy a Forma-1-ről beszélünk, ahol mérhetetlenül nagy büntetéseket lehet kiszabni” - nyilatkozta Rosskopf, s hozzátette, szerinte egy ezer dolláros szankció tökéletesen elég lett volna. A német kapitány szerint azért is érthető Csang reakciója, mert olimpiai és vb-győztesként „embertelen nyomás” alatt kellett teljesítenie, mivel edzője már a 2016-os riói ötkarikás játékok szempontjából is figyelte a teljesítményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.