Hosszú Katinka pénzdíjánál is van nagyobb itthon

A bruttó pénzdíjak alapján idén eddig Babos Tímea a legjobban kereső magyar sportoló 467 418 dollárral, de Hosszú még előzhet. Gyurta, Fucsovics, Pars a további sorrend.

2014. 11. 12. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Találomra böngészve a világhálón, még a katalán L’Esportiu is fejet hajt Hosszú Katinka előtt, Clint Eastwood és Hilary Swank felejthetetlen filmje nyomán milliódolláros bébiként említik őt; tekintettel arra, hogy a Vasas versenyzője lett az első úszó a földkerekségen, aki szigorúan csak a pénzdíjakat nézve túllépte az egymillió dolláros bevételt. Az „étlapot” idén mindenhol végigúszó Hosszú sorrendben harmadszor nyerte meg a rövidpályás világkupa-sorozatot, a hét állomáson 68 érmet szerzett, ebből 51 aranyat, és a különböző bónuszokkal együtt 389 ezer dollárt (95,7 millió forint) kasszírozott. A versenyeken az aranyérmek „csak” 1500 dollárt értek, de a három etapon (Doha–Dubaj, Hongkong–Moszkva, Peking–Tokió–Szingapúr) a legjobbak plusz 50 ezret, a végső győztes 100 ezret tehetett zsebre, ezt a nőknél mind Hosszú Katinka kapta, s ne feledjük, az öt világcsúcsért is nyert 50 ezret.

A férfiaknál a csak mellúszásban induló, de az összetettben így is másodikként záró Gyurta Dániel 214 500 dollárt, 52,8 millió forintot keresett, s említsük meg azt is, hogy az első két etapot vállaló Verrasztó Evelyn 18 ezer dollárt gyűjtött. S úszóink még decemberben a dohai rövidpályás vb-n is gyarapíthatják a bevételüket, itt az egyes számokban a dobogósok 7000, 5000 és 3000 dollárt kapnak, de még a hatodik hely is 1000 dollárt ér, a világcsúcs pedig 15 ezret. Ugyanakkor idén a berlini nagy medencés Eb-n nem volt pénzdíj.

Mielőtt tágítanánk a kört, jegyezzük meg, hogy összeállításunkban kizárólag a hivatalos pénzdíjakat vesszük górcső alá, az egyébként sem nyilvános fizetéseket nem. A Blikk nem megerősített, de nem is cáfolt korábbi értesülései szerint mindenesetre a legjobban kereső magyar sportoló a kínai Csangcsun Jataj labdarúgócsapatánál szereplő Huszti Szabolcs, aki évi 4 millió eurót (1,2 milliárd forint) kap. A lap úgy tudja, Dzsudzsák Balázs évi alapfizetése a Gyinamo Moszkvánál 2,5 millió euró (770 millió forint), de ha hosszabbít, akkor ezt 3,2 millióra (986 millió forintra) emelik.

Miként bevezetőnkben már említettük, a magyar sportolók közül pénzdíjakból idén – eddig – a teniszező Babos Tímea kereste a legtöbbet, 470 168 dollárt (115,7 millió forint), amiből 127 029-et (31,2 millió forint) azért kapott, mert a wimbledoni tornán női párosban a francia Kristina Mladenoviccsal döntőt játszhatott. (Nyitóképünkön a duó az eredményhirdetés után, Babos jobbra.) De a tenisz szentélyében az is jól fizetett neki, hogy egyéniben a főtábla első körében kiesett, ezért 42 084 dollárt (10,4 millió forint) kapott. Hosszú Katinkához hasonlóan Babos Tímea is éppen idén lépte át az egymillió dolláros összkeresetet. Ebben a sportágban egyébként minden egyes cent átutalását könnyedén nyomon lehet követni a WTA és az ATP honlapján, a játékosok adatlapján.

Babos, Hosszú és Gyurta után rangsorunk negyedik helyén is egy teniszező áll, a férfi-világranglista 135. helyére lépett Fucsovics Márton idén eddig egészen pontosan 88 027 dollárt (21,65 millió forint) nyert. Viszonyításképpen: Serena Williams csak idén már 9 317 298 dollárnál jár (2,3 milliárd forint), s egy sztori: Caroline Wozniacki a US Open döntője után elfelejtette felvenni a második helyért járó közel 1,5 millió dollárt

Fucsovics mögé, az ötödik helyre Pars Krisztiánt sorolhatjuk be. Atlétikában a vb-cím 60 ezer dollárt ér, de szabadtéren idén csak Európa-bajnokság volt, és Zürichben olimpiai bajnokunk a dobogó tetején az arany mellé csak virágcsokrot kapott. Viszont amiért megnyerte a marrákesi világkupát és a nemzetközi szövetség kalapácsvető sorozatát, 30-30 ezret, s az egyes állomásokon elért öt első és egy második helyével mindösszesen 72 500 dolláros (17,8 millió forint) éves bevételre tett szert. Mellékszál, hogy Fucsovics és Pars ezekkel a számokkal már nem lenne az élbolyban a labdarúgó NB I fizetési listáján.

Atlétikában a versenyzők persze jellemzően a rajtpénzekre alapozhatnak inkább, a Gyémánt Liga-sorozat végén az egyes számok győztesei is „csupán” 40 ezer dollárt kapnak. De megéri például a berlini maratonon 2:02:57 órás világcsúcsot futni, ez a kenyai Dennis Kimettónak a bónuszokkal együtt 120 ezer eurót ért. Hagyományos olimpiai sikersportágainkat nézve sokkal rosszabb a helyzet, ha versenyzőink lehetőségeit nézzük. Kajak-kenuban például egyáltalán nincs pénzdíj, és a többiben is csak éppen csurran-cseppen. Tornában az A kategóriás világkupa-sorozat állomásain egy szerenkénti döntő megnyerése 1700 dollárt jelent, így ebből még Berki Krisztián – aki a nanningi vb-aranyával 3400 dollárt keresett – sem fog meggazdagodni.

Vívásban a katari párbajtőr-Grand Prix üdítő kivétel, ahol a győztes 10 ezer dollárt (2,5 millió forint) kap. A nemzetközi szövetség éppen idén vitte keresztül, hogy a következő szezonban minden GP-n fizessenek a legjobbaknak, és a győztes markát legalább négyezer dollár üsse. A heidemheini párbajtőr-GP-n megesett, hogy az érmesek grillsütőt kaptak, a legutóbb Bernben ezüstérmes Imre Géza egy karórával lett gazdagabb. A nemzetközi szövetség elnöke, a milliárdos orosz Aliser Uszmanov az utóbbi években a világbajnokságra a saját vagyonából az alapítványán keresztül szánt egy nagyobb összeget, az idei kazanyi vb-re kerek egymillió dollárt dobott be a dobogósoknak. Férfikardcsapatunk bronzérmes lett, amiért 20 ezer dollár (4,9 millió forint) járna neki, ám a kusza pénzügyi viszonyokra azért jellemző, hogy Szilágyi Áron erről nem is tudott. Miután kiderítettük, hogy a pénzdíjat utólag „igényelni” kell, olimpiai bajnokunk megköszönte az információt

 

Cselgáncsban a férfiak 90 kilogrammos mezőnyében a világranglista második helyére ugrott Tóth Krisztián 16 ezer dollárt (3,9 millió forint) keresett, de ezért nem akármilyen sorozatot kellett produkálnia: megnyert egy Grand Slam- és egy Grand Prix-versenyt, kétszer GP-n ezüstérmes lett, miként a cseljabinszki világbajnokságon is. A vb-n 6000, a GS-viadalon 5000 dollárt ér az arany. A Nemzetközi Cselgáncsszövetség azonban rögzíti, hogy a pénzdíjnak csak nyolcvan százaléka illeti meg a versenyzőt, húsz százalék az edzőé.

Birkózásban jellemzően a volt szovjet utódállamokban a helyi hatalmasságok által szponzorált versenyeken lehet pénzhez jutni; a bakui kötöttfogású Golden Grand Prix-sorozat döntőjében Lőrincz Tamás (71 kg) és Kiss Balázs (98 kg) az aranyérme mellé tízezer dollárt kapott. Oroszországban, a nyugat-szibériai Sahtyorszkaja Szlava, azaz Bányászdicsőség elnevezésű szabadfogású viadalon pedig Veréb Istvánnak (86 kg) háromezer dollárt ért az első hely.

Tóth Krisztián döntője Abu-Dzabiban a Grand Slam-versenyen:

Túllépve a küzdősportokon, asztaliteniszben Póta Georgina a világkupadöntőben a negyedik helyével 10 ezer dollárt keresett, amennyit korábban soha egy versenyen sem. Öttusázóink, sportlövőink és amatőr ökölvívóink ilyen összegről csak álmodozhatnak.

A teljesség igénye nélkül említsük meg az alpesi sít is, ahol nagyobb pénzek mozognak. A férfiaknál az összetett világkupagyőztes Marcel Hirscher idén 396 ezer dollárral gazdagodott. Miklós Editnek a Crans Montana-i vk-n lesiklásban jegyzett ötödik helye, amely az eddig legjobb magyar eredmény, nyolcezer dollárt hozott a konyhára.

Összeállításunk végére kivételesen egy tavalyi hírt teszünk, és átlépünk a mezsgyén: 2013 júniusában a Las Vegas-i póker-világbajnokság – World Series of Poker (WSOP) – No-Limit Hold’em versenyén Szécsi Norbert 2100 játékos közül győzött, és 345 037 dollárt, átszámítva 84,8 millió forintot nyert. Ha el is húzódott a parti, ebből azért tűrhető órabér jön ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.