Ez kell Brazíliának, nem a futball-vb

Magyarország 6 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal a második helyen végzett az éremtáblán.

2014. 12. 08. 20:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvégre a zárónapon napon amúgy négy elsőséget begyűjtő Brazília (7 arany, 1 ezüst, 2 bronz) mögött Magyarország a valaha volt legjobb szereplését jegyezve 6 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal a második helyen végzett az éremtáblán. Ki hitte volna még az év elején, hogy a brazilok jobbak lesznek az úszó-vb-n, mint a futball-világbajnokságon?

De maradjunk a házunk táján, s nehéz lenne vitába szállni a Magyar Úszó Szövetség honlapján álló megállapítással: „Másodikok vagyunk, megelőzve az összes nagyhatalmat, beleértve az amerikaiakat, az ausztrálokat és a kínaiakat is – azaz elmondható, hogy a magyar úszók immár állandósították a helyüket a világ élmezőnyében. Íme az olimpiai ciklus első félidejének mérlege: 2013-ban a barcelonai vb-n az ötödik (3-1-1), a herningi rövidpályás Európa-bajnokságon a második (5-3-2), 2014-ben a berlini nagypályás Európa-bajnokságon a harmadik (5-4-5), majd most Dohában a második helyen (6-3-2) zárt válogatottunk az éremtáblázaton.”

Megjegyzendő, hogy az Egyesült Államok versenyzői hiába nyerték a legtöbb medált Dohában, szám szerint tizenhetet, a színeloszlással nehezen békülhetnek ki: hat bronz és kilenc ezüst mellé csupán két aranyat szereztek, ami az éremtáblán csak a kilencedik helyre elegendő. Az ötszörös olimpiai bajnok Ryan Lochte különösen bosszús lehet: mindössze a 4×200-as gyorsváltóval tudott nyerni, emellett négyszer második, háromszor pedig harmadik lett.

A világbajnokság legjobb versenyzőit megillető trófeákat azok kapták, akik a vb előtt az összetett világkupát is megnyerték, azaz a férfiaknál a dél-afrikai Chad le Clos, ő négy egyéni számban győzött (50, 100 és 200 pillangó, 200 gyors, és 100 pillangón világcsúcsot döntött), a nőknél pedig ki más, mint Hosszú Katinka (nyitóképünkön), aki ugyancsak átmentette a formáját a vb-re. A Vasas versenyzője kilenc egyéni számban indult, nyolcszor dobogón állt, s mind a négy győzelméhez világrekordot társított: 100 és 200 háton, valamint 100 és 200 vegyesen, emellett 200 gyorson, 200 pillangón és 400 vegyesen ezüst-, 50 háton pedig bronzérmes lett. A férfimezőnyben amúgy a brazil Felipe Franca Silva öt aranyat szerzett, de csak kettőt egyéni számban (50 és 100 mell), hármat váltóban, és a 4×50-es koedukált vegyes váltó még nem igazán elfogadott szám a sportágban, ezért is taksálhatták többre Le Clos teljesítményét.

Válogatottunkból Gyurta Dániel olimpiai és világbajnokhoz illően győzött 200 mellen, az eddig hátúszóként számon tartott Bernek Péter nem kis szenzációt okozva nyerte meg a 400 gyorsot, s ne feledjük Verrasztó Dávid bronzát sem 400 vegyesen. Persze ezt a dohai öt napot nehéz is lenne felednünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.