Budapest–Boston harc is lehet a 2024-es olimpiáért

Az Egyesült Államok Bostont indítja a 2024-es nyári olimpia rendezéséért

2015. 01. 10. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

London, Párizs és Madrid mögött New York csak negyedik lett a 2012-es olimpia rendezéséért folytatott versenyfutásban, és utána Chicago sem járt jobban. Amikor a NOB-tagság 2016-ról döntött – 2009-ben – Rio de Janeiro, Madrid és Tokió is megelőzte a Michigan-tó parti szeles várost. Az Egyesült Államok ezután a sebeit nyalogatta, 2020-ra nem kandidált, ám most újra csatasorba állt, és a nagy érdeklődésre való tekintettel még házon belül is előválogatót kellett tartani. Los Angeles, San Francisco és Washington is bejelentkezett, a helyi olimpiai bizottság (USOC) azonban pénteken Boston mellett tette a garast. A döntés egyhangú volt, az elnökség mind a tizenöt tagja Bostonra szavazott.

„A bostoni olimpia lenne az egyik leginnovatívabb, legfenntarthatóbb és legizgalmasabb a történelemben” – ígér máris fűt-fát John Fish, a pályázati bizottság első embere. A város mellett szólt, hogy a tervek szerint mindössze 4,5 milliárd dollárt emésztene fel a rendezése, amely jóval szerényebb költségvetés Peking 43, illetve Szocsi 51, de még London 14,4 milliárd dolláros büdzséjénél is. S a NOB reformcsomagja szerint immár az olcsóság és a fenntarthatóság is kívánatos. Szintén Boston javára írható, hogy a meglevő 51 ezer szállodai szoba mellett 30 ezer kollégiumi férőhelyet is felszabadíthatna a játékokra, továbbá a város keleti parti fekvése kedvez a televíziós közvetítések időrendjének. A pályázat erőssége továbbá, hogy a versenyhelyszínek többsége a városközpontban lenne, és a tervezett beruházások többsége az olimpia nélkül is megvalósulna.

Nem lényegtelen az sem, hogy Boston azon kilenc amerikai város egyike, amelyekben a profi kosárlabda (Celtics), a jégkorong (Bruins), az amerikaifutball (New England Patriots) és a baseball (Red Sox) is a legmagasabb nívót képviseli, a maratonjáról (nyitóképünkön) már szóltunk – kevesebb pezsgőbb sportéletű város akad a földkerekségen. Larry Probst USOC-elnök a denveri döntés után okkal fogalmazott úgy, hogy meggyőződésük szerint Boston hihetetlenül erős partner lesz a nemzetközi pályázaton. Mondani sem kell, ezt a Boston Globe című napilap is így látja, hozzátéve, hogy Párizs, Róma, Isztambul, Budapest, valamint a németektől Hamburg vagy Berlin erős ellenfél, s beszállhat a versenybe Doha, Baku és a Dél-afrikai Köztársaság valamelyik városa is. Eszerint tehát velünk máris ellenfélként számolnak, de a MOB majd csak a február 6-i rendkívüli közgyűlésén dönt arról, hogy valóban jelentkezünk-e.

Megjegyzendő, hogy az Egyesült Államok eddig négyszer rendezett nyári olimpiát: 1904-ben St. Louisban, 1932-ben és 1984-ben Los Angelesben, legutóbb pedig 1996-ban Atlantában, vagyis az Atlanti-óceán keleti partján, a legnagyobb népsűrűségű területén még soha, és a játékok 28 év után térhetnének vissza hozzá. S amennyiben Amerikát nem összefüggő kontinensként kezeljük – de miért is tennénk? –, bizony nem állíthatjuk, hogy a rotáció alapján London, Rio de Janeiro és Tokió után újra Európának kellene lennie a soros házigazdának.

Még ha mi ezt is szeretnénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.