Varga János is „legyőzte” Hegedüs Csabát

A Tatai Olimpiai Központban ünnepélyes csapatgyűlésén mutatkozott be a Magyar Birkózó Szövetség új vezérkara.

2015. 02. 27. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A birkózók ünnepélyes csapatgyűlésén a január végén Hegedüs Csaba ellenében elnökké megválasztott Németh Szilárd mellett bemutatkoztak a szövetség alelnökei, Bacsa Péter, Komáromi Tibor és Kovács István is; bár valamennyien jól ismertek a válogatottak számára. Komáromi olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok, Kovács szabadfogásban az eleddig egyetlen magyar vb-aranyérmes, és Bacsa is indult olimpián, az utóbbi időben pedig a hazai bíróbizottságot vezette, és ismert nemzetközi versenybíró.

Elhangzott, hogy az új elnökség az elmúlt négy hétben már két ülést tartott. Döntöttek 27 egyesület kiemelt támogatásáról a tárgyi feltételeik javításához, és Németh Szilárd külön kiemelte, hogy az átláthatóság jegyében ezek a határozatok hozzáférhetők. Megjegyezte: hamarosan a január végi tisztújító közgyűlés teljes anyagát, közte az aláírási íveket is nyilvánosságra hozzák, hogy mindenki teljes képet kapjon arról, mi is történt az eseményen.

Az elnökség megerősítette a nemzeti csapatok edzői stábjait, így a kötöttfogásúaknál Struhács Györgyhöz és segítőjéhez, az olimpiai bajnok Repka Attilához csatlakozott Takács Ferenc, a szabadfogásúak kapitánya, Gulyás István munkáját a jövőben a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád segíti. A felnőtt- és utánpótlásválogatottak trénerei pénteken átvették a megbízatásukról szóló okleveleket.

Az ünnepélyes csapatgyűlésen az MBSZ hivatalosan is bejelentette, hogy az olimpiai és kétszeres világbajnok Varga Jánost (nyitóképünkön) jelölik a nemzet sportolójának a Buzánszky Jenő halálával megüresedett helyre.

A 75 éves Varga János az 1968-as mexikóvárosi olimpián a kötöttfogás 57 kilogrammos súlycsoportjában győzött, a vb-címeit 1963-ban és 1970-ben szerezte, s még négy vb-érme van: 1961-ben és 1967-ben második, 1962-ben és 1971-ben harmadikként zárt súlycsoportjában. Érdekesség, hogy 1961-ben még szabadfogásban indult. Az Európa-bajnokságokon 1967-ben és 1970-ben arany-, 1968-ban ezüstérem került a nyakába. Jegyezzük meg, hogy szőnyegre állt az 1972-es müncheni olimpián is, és itt úgy végzett a negyedik helyen egy a maitól eltérő lebonyolítású rendszerben, hogy a bírók a sorsdöntő meccsén csúnyán elbántak vele: 4-2-re vezetett egy hazai versenyző ellen, amikor a befejezés előtt huszonöt másodperccel leléptették.

Sportolói pályafutása után a Budapesti Honvéd és a juniorválogatott szakvezetőjeként dolgozott, mesteredzői címet szerzett, tanítványai közül Sipos Árpád és Faragó József Európa-bajnok lett. 1981-től nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett.

Varga János jelölését nem is szükséges indokolni, mindenképpen helye lenne a nemzet sportolói között, ahol jelenleg egyetlen birkózó sincs. Mindazonáltal meg kell említeni, hogy az elnökválasztást elbukó, az MBSZ-t huszonhárom éven keresztül vezető olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok, korábbi sikeres szövetségi kapitány, majd a Nemzetközi Birkózószövetségben is éveken keresztül magas pozícióban levő Hegedüs Csaba okkal lehet keserű, amiért nem rá esett a választás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.