Európa-bajnoknőnknek lecsúszott egy sör

Ma busszal jön haza az atlétikai Eb-ről Márton Anita, holott legalább négylovas hintó dukálna neki. Interjú.

2015. 03. 09. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azt nézzük, hogy legutóbb 1985-ben állt atlétánk fedett pályás Eb-n a dobogó tetején (akkor Athénban a férfiaknál a távolugrást Pálóczi Gyula, a 60 méteres gátfutást Bakos György nyerte – a szerk.), még most is folyhatna a magyar pezsgő a Vencel téren. Hogy telt a szombat estéje, éjszakája? – kérdeztük még vasárnap a tavalyi zürichi szabadtéri Eb-n is érmes, ott 19,04 méteres magyar csúccsal harmadikként záró Márton Anitát.
– A verseny után még elvittek doppingvizsgálatra, ahol elég nagy volt a tömeg, így már későn, és igencsak fáradtan értem vissza a szállásunkra. Megtartottuk a csapatértekezletet, kielemeztük a történteket, a többiek megünnepeltek, de ez inkább csak csendes ünneplés volt, jobbára beszélgettünk.

– Egy pezsgő azért csak előkerült valahonnan, nem?
– Pezsgő éppenséggel nem, más volt helyette. S bár ritkán iszom alkoholt, egy sör azért most nekem is lecsúszott, hogy jobban tudjak aludni. Ami így sem nagyon akart sikerülni, szerintem fél kettő körül jöhetett álom a szememre.

– Azért ez nem meglepő, ha az ember mellett ott van egy hatalmas Eb-arany, a televíziós közvetítésben lehetett látni, hogy a csehek nem spóroltak az anyaggal, szép nagy darab.
– Ez igaz, de az a helyzet, hogy az érmem még nincs nálam.

– De hiszen már ott volt a nyakában!
– Igen, de visszakérték, hogy a nevemet is belegravírozzák. Nálunk ez bevett szokás, a zürichi Eb-bronzomon is rajta van a nevem.

– Fedett pályán eddig 18,63 volt a legjobbja, ezen 60 centit javított, és három centivel megdöntötte a 26 éves országos csúcsot is. A selejtező után az Európai Atlétikai Szövetség honlapján el is árulta, hogy az aranyért jött, és megjavítani a 19,20-as magyar csúcsot. A hét elején azonban a magyar szövetség sajtótájékoztatóján jól titkolta a tervét!
– Amíg nem láttam a végleges rajtlistát, úgy gondoltam, hogy bármilyen színű éremmel elégedett lennék. Miután azonban kiderült, hogy a két fő riválisom, a német és az orosz lány nem indul, és a selejtezőben én dobtam a legnagyobbat, tudtam, hogy az arany is elérhető. Az is nyilvánvaló volt, hogy a fehérorosz lány (Julija Leancjuk – a szerk.) lehet a legnagyobb ellenfelem, mi már régóta küzdünk egymással, de lekopogom, eddig mindig én jöttem ki jól ezekből a párharcokból. Zürichben is mögöttem lett negyedik, szóval van egy olyan érzésem, hogy nem én vagyok a kedvence.

– Az utolsó sorozatban, amikor megelőzte, férfi rúdugrásban a francia Lavillenie a világcsúcsot ostromolta, hatalmas volt a zsivaj a csarnokban. Ez sem zökkentette ki?
– Éppen ellenkezőleg, mert úgy fogtam fel, hogy a közönség nekem szurkol.

– Nagy kérdés, hogy ezt az Eb-aranyat és a 19,23 méteres eredményét hogyan konvertálhatjuk át a jövő évi olimpiára.
– Technikailag és fizikailag is van még hova fejlődnöm, de a 19,23-mal kiegyeznék Rióban is. S persze a mostani helyezésemmel is! Komolyra fordítva, azt hiszem, a nyolcas döntőt megcélozhatom az olimpián, és én azért még Tokióban is ott szeretnék lenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.