Japán csodagyerek döbbentette meg a sportvilágot

A 14 éves Ito Mima nyerte meg az asztaliteniszezők World Tour-sorozatának brémai versenyét.

2015. 03. 25. 5:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint nagyra táthatjuk a szánkat, hogy itt van egy újabb japán csodagyerek – posztolta ki a Facebookra még vasárnap Tóth Krisztina azután, hogy soha nem látott befejezést hozott az asztaliteniszezők World Tour-sorozatának brémai versenye. Tudniillik ezt egy 14 éves japán kislány, Ito Mima nyerte meg! A történtek után megpezsdült a világháló, és hétszeres Európa-bajnoknőnk – aki két éve zárta le a pályafutását, s a bajor pingpongélet fellendítésében vállalt szerepet – már az új szerepköréből fakadóan mutatott rá, hogy Ito valószínűleg hároméves korától kezdve szakember kezében van, és hozzávetőleg nyolcezer óra edzés lehet mögötte. Míg egy magyar vagy bajor gyerekek 14 évesen legfeljebb 1500 órát tudhat le. „S abból az első két-három év csak ütögetés, örülhetsz, ha valamennyire megtanulta a technikát, utána iszonyú energiával és időráfordítással javítgatod tovább. 6500 óra különbség, és nem csak számban, minőségben is óriási a differencia” – szögezi le Tóth Krisztina.

Ito Mimára már 2011 szeptemberében felkapta a fejét a pingpongvilág, amikor tízévesen junior World Tour-versenyt nyert Tajvanon – ilyen fiatalon ez addig még senkinek sem jött össze –, múlt vasárnap óta pedig a brémai győzelmével immár a „nagyok” között is ő a valaha volt legifjabb tornagyőztes. A 15. születésnapját majd októberben ünneplő kislány amúgy már jó ideje játszik a felnőtt mezőnyben is, és tavaly a nálánál csak fél évvel idősebb Hirano Miuval megnyerte a World Tour-döntő párosversenyét. Egyéniben is szépen araszol előre a világranglistán, a február eleji rangsorban a 38. helyet foglalta el. Januárban itt volt a budapesti World Tour-versenyen is, de nálunk a Tüskecsarnokban csak a legjobb 32-ig jutott, az U21-es tornán pedig második lett.

Brémában viszont csodát tett, miután a selejtezőből feljutott a főtáblára, ott sorrendben a német színekben szereplő Han Jinget (a világranglista 8. helyezettjét) 4:3-ra, a spanyol-kínai San Hsziao-nát (24.) ugyancsak 4:3-ra, a kínai Cse Hsziao-szit 4:0-ra (ő nincs a rangsorban, de elég az, hogy kínai), a szingapúri Feng Tian-vejt (4.) 4:0-ra, a döntőben pedig az ugyancsak váratlanul odakeveredett német Petrissa Solját (45.) 4:2-re győzte le.

„Eksztázisban vagyok, hogy ilyen fiatalon ilyen nagy versenyt nyertem! De ez még csak a kezdet, azon leszek, hogy még nagyon sok trófeát begyűjtsek. Jövőre szeretnék kijutni a Rio de Janeiró-i olimpiára, ott tapasztalatot gyűjteni, hogy aztán négy év múlva valóra válthassam a nagy álmomat: otthon, Tokióban az olimpián én nyerjem meg az egyéni versenyt” – mondja Ito Mima, akinek a brémai menetelése során a legnagyobb győzelme kétségkívül a világranglista negyedik helyén álló Feng Tian-vej kiütése volt. Íme a meccs legszebb poénjai:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.