Korcsolyázóink betörtek a világelitbe

Kínai gyökerek, de csakis magyar diadal.

2015. 03. 15. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tartják, úszásban a vegyes váltó, kajak-kenuban a négyes eredménye mutatja meg igazán egy ország erejét az adott sportágban, hiszen egy jó versenyzője minden nemzetnek lehet, négy azonban nem terem véletlenül.

Ez alapján immár kétség sem férhet hozzá, rövidpályás gyorskorcsolyázóink betörtek a világelitbe a vasárnap a váltóval szerzett második hellyel, s hogy teljes legyen a kép, hölgyeink is megcsíptek egy ötödik helyet Moszkvában.

Reális lehet 2018-ban, a pjongcsangi téli olimpián az éremszerzés a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók számára a honi szövetség gyorskorcsolya ágazati igazgatója, Darázs István szerint. „A Himaláját akarjuk megmászni, és most az utolsó táborhelyre értünk. 2018-ban legalább ilyen jól szeretnénk szerepelni a dél-koreai ötkarikás játékokon” – mondta Darázs, aki hozzátette, nem szabad telhetetlennek lenni, illetve nem szabad, hogy „elszálljon a fejük” a mostani sikerek után, de a pjongcsangi éremszerzést minden eddiginél reálisabbnak nevezte. A rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt három téli olimpián pontszerző helyezést értek el. A férfi csapat idei áttöréséről azt mondta, hogy az elbukott olimpiai kvalifikáció hatalmas bizonyítási vágyat szült a versenyzőkben. Többek között ennek köszönhetőek a szezon során elért sporttörténelmi tettek, mint például Knoch Világkupa-diadala, vagy éppen a mostani két vb-érem. A nők picit gyengébben szerepeltek, de ez nem gond az olimpia utáni évben. A férfi váltó viszont hiba nélkül versenyzett. A sportban nincs ha, de ha az utolsó váltásnál másodikként indul Liu Shaolin, akkor akár a győztes kínaiak megelőzése is sikerülhetett volna” – értékelte Darázs a moszkvai vb-t.

Rövidpályás gyorskorcsolyázóink révén már a 2006-os torinói olimpián visszakerültünk a téli sportokban is jegyzett országok közé, Vancouverben és Szocsiban sem maradtunk pont nélkül, a 2014/15-ös szezonban pedig versenyzőink már a legszűkebb elitbe is betörtek. A montreali Világkupán a Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összetételű váltónk ezüst-, Liu Shaolin 1000-en bronz-, ugyanő Sanghajban 500-on ezüst-, 1000 méteren újfent bronzot nyert, februárban pedig Erzurumban Knoch a sportág első magyar Vk-győztese lett az 500 méter megnyerésével.

A hét végén a mieink tovább írták a sikersztorit. Liu Shaolin 500 méteren szerzett ezüstje a sportág első magyar vb-érme! A 19 éves versenyző édesapja kínai, de édesanyja magyar, már Budapesten született, így nagy melléfogás lenne azt gondolni róla, hogy az eredményességre fókuszálva honosítottuk. Értelemszerűen ugyanez a helyzet öccsével, a 17. születésnapját múlt pénteken ünneplő Liu Shaoanggal.

Női válogatottunkból Keszler Andrea még az év elején kidőlt, az Eb-n eltörte a lábát, de Heidum Bernadett és Lajtos Szandra két utánpótláskorú versenyzővel, Jászapáti Petrával és Bácskai Sárával is nagyot alakított, váltónk 3000 méteren ötödikként zárt.

Nagyon jó felkészülést zártunk, ezért nagy reményekkel érkeztünk. Folyamatosan változott a pozíciónk, voltunk elsők, másodikok és harmadikok is. Az utolsó váltásnál harmadikként indultam és az utolsó kanyar bejáratánál sikerült belülről megelőznöm az összetettben élen végzett holland Sjinkie Knegtet.

(Liu Shaolin Sándor a versenyt követően)

S még hátra volt a csattanó, férfiváltónk 5000 méteren a hollandok, a britek és az olimpiai bajnok oroszok előtt nyerte meg elődöntős futamát, a fináléban nagy hajrával, a kínaiak mögött mindössze 44 ezreddel elmaradva megszerezte a második helyet!

Bár a 2018-as pjongcsangi ötkarikás játékok még odébb vannak, már játszhatunk a gondolattal, hogy oda bizony az első téli olimpiai aranyérmünkért megyünk. De lehet, hogy a másodikért is...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.