Liu Shaolin: Nem szabad elszállnunk magunktól

Sporttörténelmet írtak rövid pályás gyorskorcsolyázóink a múlt hét végi moszkvai vb-n.

2015. 03. 17. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A világkupaversenyeken jó néhány érmet szereztek, a vb-re mégis úgy utaztak ki, hogy „csak” a döntőbe jutás a cél. Nem játszottak el a gondolattal, hogy Moszkvában is dobogóra állhatnak? – kérdeztük Liu Shaolin Sándort, akinek édesapja kínai, édesanyja magyar, 19 évvel ezelőtt Magyarországon született.
– Miután bekerültünk a döntőbe, már igen, de előtte el kellett jutnunk oda. És ez sohasem egyszerű, a jégen bármi megtörténhet.

– Mint például az, hogy a tavalyi téli olimpia előtt a sorsdöntő kvalifikációs versenyen éppen a kínai váltó utolsó embere kilökte Knoch Viktort, és ezen elúszott a kvótánk. Nem ment oda a tetteshez?
– Dehogynem, és majdnem lett egy kisebb verekedés is... Azóta pedig ha találkozunk, a köszönésre szorítkozunk. Ami megtörtént, az megtörtént, sajnos a váltónk nem állhatott rajthoz Szocsiban, de ettől nem zuhantunk össze.

– Amire most tanúbizonysággal szolgáltak. S ha azt nézzük, hogy a váltó átlagéletkora alig haladja meg a húsz évet, ez nem csak a jelen, még inkább a jövő csapata.
– Így igaz, Viktorban egy olimpia még bőven benne van (Knoch 25 éves – a szerk.), hármunkban pedig inkább kettő.

– Mondhatjuk, hogy a 2018-as pjongcsangi olimpiára már aranyéremért megy?
– Nem szabad elszállnunk magunktól, így ilyet nem is jelentenék ki. Ezzel együtt természetesen azért dolgozunk, hogy kijussunk az olimpiára, és ott a legtöbbet hozzuk ki magunkból.

– A váltóban utolsó emberként a harmadik helyről indult, és úgy jött be másodikként, hogy a győztestől – történetesen a kínaiaktól –, 44 ezreddel maradtunk le. Ez azért bosszantó?
– Nem, mert az ezüstéremnek is nagyon örültünk, ehhez a végén mégiscsak le kellett kapni azt a holland srácot, aki megnyerte az egyéni összetettet. Az oroszok este egy bárban nagy bulit rendeztek, és hajnali négyig mi is elég jó hangulatban múlattuk ott az időt.

– Hogy osztja le, hány százalékban magyar és kínai?
– Fele-fele.

– Az öccsének, Liu Shaoangnak miért nincs magyar neve?
– Nem is tudom, ő így járt... Egyébként Ádónak szólítjuk, de mindenre hallgat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.