Mire megkezdődött a közvetítés, kiestek a magyarok

Szász, Révész és Budai is a legjobb tizenhatig jutott a budapesti párbajtőr Westend Grand Prix-n.

2015. 03. 22. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délelőtt szomorúan konstatálhattuk a MOM Sportban, hogy a férfiaknál a legjobb 32 között már csak a 40 éves Imre Géza áll a hazai kompániából, amely a kezdésnél még húsz pengeforgatót számlált. Beszélhetünk arról, hogy a mezőny „világrekordot” jelentő 296 fős volt, aki számít, pástra lépett, de a mieink tömeges fegyverletétele ezzel együtt elszomorító. Ugyanakkor az elmúlt egy év eredményei alapján sajnos korántsem meglepő. Holott férficsapatunk Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Szényi Péter összetételben két éve éppen Budapesten lett világbajnok; s szerettük volna hinni, hogy ez nem afféle búcsúajándék volt a sorstól a két öreg harcosnak, Imrének és az 1977-es születésű Boczkónak. Utóbbi sajnos a hét végén Szényivel együtt már a selejtezőben, a 96 közé jutásért elvérzett, míg Rédli a világranglista 11. helyezettjeként, kiemeltként a 64-ben kezdett, de ott is fejezte be, mert 9-8-ra kikapott egy 17 éves némettől. Berta Dánielt a főtábla első körében a világranglistán második francia Robeiri verte ki (9-15), őt emiatt nem érhette szemrehányás.

Miként később Imrét (nyitóképünkön Szász Emesével) sem, hogy a második asszóját már ő is elbukta, mert 15-12-re a kétszeres egyéni világbajnok Novoszjolov verte meg. S ezt szó szerint is vehetjük, az észt óriás az egyik legkeményebb vívó a földkerekségen. „Hihetetlenül erős az alkarja, olyan erővel csap a pengére, hogy megtartani is alig lehet. Még évekkel korábban éppen miatta kellett megműteni a kezemet Most az asszó végére is teljesen bekötött, már képtelen voltam találni. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy az ellenfelem a végén jól váltott taktikát” – jegyezte meg Imre Géza, aki a passzív, jobb kezével is megjárta, amikor az erőhatás miatt kicsorbult pengéjét próbálta kiegyenesíteni, két ujját is elvágta. (Ekkor még nem tudhattuk, hogy Novoszjolov végül a versenyt is megnyeri.)

A  női viadalon – mert idén dupla Grand Prix-t rendeztünk – is komoly „vérveszteséggel” indítottunk, a selejtezőben elindult huszonegy vívónőnk közül csak Révész Julianna és Budai Dorina csatlakozott a főtáblára a világranglista-vezető, de könyökműtétje után visszatérő, éles asszót legutóbb decemberben vívó Szász Emese mellé. Ezen a fronton azonban jóval több sikerélményünk lett, mert mindhárom versenyzőnk megnyerte az első és a második asszóját is. Budait kinevezhettük a „hirtelen halál angyalának” – 15-14-re és 9-8-ra intézte el nevesebb ellenfeleit a ráadásban, de Révész is ránk hozta a frászt, a 32 között ő még a rendes játékidőben nyert 15-14-re a román German ellen. A jelek szerint azonban ő nem izgult. „A legutóbbi két asszónkban a hirtelen halál döntött, akkor is én nyertem, és most ugyanazzal az akcióval, mint az első alkalommal” – mondta el Révész.

„Legutóbb tavaly januárban, a dohai GP-n voltunk ilyen eredményesek, akkor négy versenyzőnk jutott be a legjobb tizenhatba, s Juli végül bronzérmes lett” – emlékezett Kovács Iván, a nők vezetőedzője.

Sajnos most a legjobb nyolcba már nem vezetett út számunkra. Révészt a dél-koreai Sin A Lam állította meg, Budai most a ráadásban alulmaradt a világranglistán második kínai Szunnal szemben, és Szász is egy tussal kapott ki a lengyel Piekarskától. „Kettős érzések kavarognak bennem, mert örülök, hogy nem az elején estem ki, a vívás sem ment rosszul, a könyököm pedig teljesen rendbe jött, már nincsenek fájdalmaim. Viszont egy tussal kaptam ki, ami bosszantó, a hazai közönség előtt jó lett volna érmet nyerni, és éppen itthon szakadt meg a nagy sorozatom. A tavaly márciusi barcelonai Világkupa óta minden Vk- és GP-versenyemen, hat viadalon dobogós voltam. De egyszer minden sorozat megszakad, és ez a verseny még éppen nem számít bele az olimpiai kvalifikációs sorozatba. Az a fontos, hogy majd ezután menjen a vívás, és bizakodom, hogy így lesz” – nyilatkozta Szász Emese.

Így a legjobb nyolc között már nem volt magyar versenyző, s amikor az addigi összefoglaló után igazából megkezdődött volna az élő televíziós közvetítés a Sport Klub csatornán (Révész asszójával indult az emelt páston), már csak a zsűriben volt érdekeltségünk. A nőknél amúgy a dél-koreai Sin A Lam nyerte meg a Grand Prix-t, aki Révész Juliannát is legyőzte, ebben a tekintetben a BVSC vívónőjének is pechje volt, mint Imre Gézának.

 

Eredmények:

Férfiak, a 64 között:
Ulrich Robeiri (francia)–Berta Dániel 15-9
Rico Braun (német)–Rédli András 9-8
Imre Géza–Niko Vourinen (finn) 15-13

a 32 között:
Nikolai Novoszjolov (észt)–Imre 15-12

Nők, a 64 között:
Szász Emese–Olga Kocsnyeva (orosz) 15-8
Révész Julianna–Isabel Di Tella (argentin) 15-5
Budai Dorina–Mara Navarria (olasz) 15-14

a 32 között:
Szász–Jana Zvereva (orosz) 15-11
Révész–Simona Gherman (román) 15-14
Budai–Lauren Rembi (francia) 9-8

a 16 között:
Magdalena Piekarska (lengyel)–Szász 15-14
Szin A Lam (koreai)–Révész 15-11
Szun Hu-szie (kínai)–Budai 10-9

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.