Több Guinness-rekord is megdől most Budapesten

A MOM Sportban a férfi és női párbajtőr Westend Grand Prix-n több mint félezer pengeforgató lép pástra.

2015. 03. 18. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Vívó Szövetség idén alaposan átszervezte a legrangosabb versenyeit magába foglaló Grand Prix-sorozatot, s nagy szó, hogy Budapest bekerült a házigazdák közé. Tudniillik a három fegyvernemben (kard, párbajtőr, tőr) három kontinensen, Európában, Amerikában és Ázsiában immár csupán egy-egy GP-t rendeznek, de ezek „dupla” viadalok, mert a férfiak és a nők is pástra lépnek. Kontinensünkön kardban az oroszok, tőrben az olaszok lettek a kiválasztottak, a párbajtőrverseny lebonyolítását pedig többek között a franciák és a németek elől kaparintotta meg a magyar szövetség.

Az nem is lehet kérdéses, hogy a fegyvernemben a budapesti verseny vonzza a legtöbb indulót, de mivel a párbajtőr a legnépszerűbb műfaj, az „abszolút” rekordok is borítékolhatóan nálunk lesznek. Mást ne mondjunk, a budai MOM Sportban péntektől vasárnapig férfi párbajtőrben többen lépnek pástra, mint az elmúlt hét végén Havannában férfi és női tőrben egyaránt. Szerdán a Magyar Vívó Szövetség sajtótájékoztatóján Csampa Zsolt szövetségi elnök a számok tükrében mini-világbajnokságról beszélt, egyúttal megemlítette, hogy a magyar színek képviseletében várhatóan húsz-húsz vívó léphet majd pástra. Az összejövetelen minden túlzás nélkül jelentették be, hogy több sportági Guinness-rekord is várható nálunk, s ezeket most vegyük is sorba!

Férfi párbajtőrben már 296-an neveztek (a létszám még 300 fölé kúszhat), ami az országonkénti indulói limit bevezetése óta abszolút sportági rekordnak számít. Az eddigi csúcsot a 2012-es párizsi Monal-kupa tartotta 280 fős mezőnnyel. A női mezőnyt jelen állás szerint 219-en teszik ki; együttesen öt kontinensről 60 ország 515 reprezentánsa már bizonyosan fegyvert ragad.

A mennyiség mellett a minőség is imponáló, hiszen a férfiak világranglistájáról az első huszonöt kivétel nélkül itt lesz, és a női top 25-ből is csak egy versenyző hiányzik majd. Igaz, ő éppen a londoni olimpiai bajnok ukrán Jana Semjakina az ötödik helyről. A női ranglistavezetőről azért kell külön szólnunk, mert ő nem más, mint Szász Emese. A Vasas vb-ezüstérmes vívónője januárban könyökműtéten esett át, december óta nem versenyzett, s elmondása szerint már nagyon várja, hogy újra pástra léphessen. Mivel a világranglista első tizenhat helyezettje kiemelt, Szász vasárnap kezd a 64-es táblán, miként a férfiaknál a rangsor 11. helyét elfoglaló Eb-címvédő Rédli András (nyitóképünkön). A Balaton Vívóklub versenyzője a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy két éve a budapesti vb-n mennyire inspiráló volt a hazai szurkolók előtt vívni, ami az eredményességben is megmutatkozott; konkrétan a férficsapatunk világbajnok lett. A férfiaknál a mamut mezőny miatt megeshet, a selejtezőből valaki csak úgy tud feljutni a főtáblára, hogy a csoportküzdelmek után három egyenes kieséses asszót is meg kell nyernie.

„Szász Emese a könyökműtétje után már jó fizikai állapotban van és jól is vív, így remélem, minimum arra számíthatunk tőle, hogy bejut a legjobb nyolcba. Ami a férfiakat illeti, Imre Gézának még az ősszel volt egy második helye egy Világkupa-versenyen, a többieknek sajnos eddig nem sikerült úgy teljesíteniük, ahogy elvártuk volna. Ezzel együtt remélem, hogy a férfikanál is lesz magyar versenyző a nyolc között” – fogalmazott Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.