A Veszprémet a világ végére is elkísérik rajongói

Csak a Barcelona esélyesebb egy picivel.

Ch. G. A.
2015. 04. 20. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoportselejtezők négy első helyezettje, a spanyol FC Barcelona, a német THW Kiel, a lengyel KS Vive Tauron Kielce, valamint a magyar színeket most már egyedül képviselő MKB MVM Veszprém jutott be az idei EHF Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, amelynek így külső szemlélője maradt a címvédő német SG Flensburg-Handewitt együttese.Négy olyan csapat maradt állva, amelyik a 33 szereplővel indult mérkőzéssorozat kezdetétől egészen mostanáig együttesen is csupán öt találkozóját veszítette el.

A Kiel egyszer-egyszer kapott ki Zágrábban és Szegeden, a Barcelona győzelmi sorozatát a lengyel Wisla Plock szakította meg, a Talant Dujsebajev vezette Kielcét csak a francia Montpellier verte meg, a veszprémieket pedig a német Löwen tudta egyszer megleckéztetni, akkor viszont nagyon.

A május végi Final Four elődöntőjének párosítását kialakító keddi kölni sorsolás előtt Szalay Péter, a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa a Kölnbe készülő nagy négyes mestereinek ugyanazt az összetett kérdést tette fel:Idén Európa – egyben a kézilabda világának – négy legjobb csapata verseng a Bajnokok Ligájának megnyeréséért, és ebből a négyesből kiemelhető-e egyetlen olyan, amelyiket abszolút esélyesnek lehet nevezni?”


Alfred Gislasson (izlandi, 55 éves), a THW Kiel mestere, a „rangidős”:
„Dicsőséget és extra felelősséget is jelent a számunkra, hogy a német csapatok közül egyedül mi maradtunk versenyben. Már tavaly kimondtam annak a hat csapatnak a nevét, amelyik a legtöbb eséllyel pályázhat a négyes döntőbe. Ezek közül került ki az idei Final Four négy szereplője, amelyeket most nem a világ legjobbjának neveznék, hanem olyan csapatoknak, amelyek egytől egyig rászolgáltak arra, hogy a Final Four szereplői lehessenek. Kiemelkedik közülünk az FC Barcelona, ők a favoritok, de a legnagyobb teher is az ő vállukra nehezedik.”

Talant Dujsebajev (orosz–kirgiz–spanyol, 46), a KS Vive Tauron Kielce edzője, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
„Csak ismételni tudom magamat azzal, hogy Európa legjobb csapatai közül, ha nem is sokkal, de kiemelkedik a Barcelona, a Kiel és a Veszprém. Tudásban, játékosállományuk tekintetében és a tapasztalatukban is. Közülük viszont egyiket sem nevezném meg a BL leendő győztesének, mert az elmúlt két évben sem a papírformát igazoló eredmény született a döntőben. Mint mindenkinek, nekünk is körülbelül negyven napunk van arra, hogy felkészüljünk a Final Four 48 órás próbatételére. Azt szeretnénk, hogy addigra fel tudjuk venni a versenyt az említett hármas bármelyik tagjával. Sajnálom, hogy Alex fiam csapata, a Vardar nem jutott tovább, teljesítményét viszont szülőként és szakemberként is nagyon nagyra értékelem.”


Carlos Ortega (spanyol, 43), az MKB-MVM Veszprém sikerkovácsa:
„Hátunk mögött a SEHA Liga-győzelmünkkel, előttünk pedig a hazai bajnokság és a Magyar Kupa mérkőzéseivel, tehát újabb két cím elnyerésének tervével, mindannyian tudjuk, hogy a legmagasabb csúcsra lesz a legnehezebb feljutni. A játékosaim keményen megdolgoztak minden egyes győzelemért és ugyanilyen
szorgalmasan és lelkesen „dolgoztak velünk” a szurkolóink is. Csodálatos volt számomra is az a transzparensük, amin az állt, hogy a „világ végére is elkísérünk benneteket”. Négy kiváló csapat készül Kölnbe, kimondva vagy kimondatlanul mind a négynek az a terve, hogy az útját sikerrel fejezze be. Egyikünk sem gondolhatja azt, hogy ő nagy esélyes. Tudás, kitartás, meglepetés és szerencse is kell a végső sikerhez. Szerencse is, hiszen sérülések nehezíthetik a csapatok dolgát. Két egymást követő napon kell kitűnően játszani, és nagyon sok függ attól, hogy a kapusok milyen teljesítményt nyújtanak.”

Xavier Pascual (spanyol, 47), aki 2009-ben vette át az FC Barcelona irányítását:

„A négy közé jutással egy újabb lépéssel közelebb kerültünk a legnagyobb tervünk megvalósításához, a negyeddöntő után mégis úgy érzem, hogy nagyon messze még az út vége. A tavalyi harmadik helyünkkel csalódást okoztunk, és ennek az idén nem szabad megismétlődnie. Nem örülünk annak, hogy esélyesként emlegetnek bennünket, mert ez sokkal inkább teher, mint hajtóerő. A Final Four mind a négy szereplőjének nagy kaliberű fegyverei vannak, de a csapatok az elhárítás és az ellentámadás arzenáljával is rendelkeznek. Mindenki szinte mindent tud a másikról. Ilyen alapállásban a mentális állapot és az összpontosítás képessége meghatározó lehet.”

A Final Four szereplői közül a Barcelona és a Kiel a mostani rendszerű fináléban hatból ötödször résztvevő, a Kielce és a Veszprém második kölni szereplésével büszkélkedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.