Magyar hoki: egy kis Kanada

Honosított kanadai játékosokkal, erős kerettel vág neki a magyar jégkorong-válogatott a holnap Krakkóban kezdődő divízió I/A világbajnokságnak.

2015. 04. 18. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már mindig ez lesz – Ladányi Balázs értékelte így, egészen tömören a 2007. évi világbajnokságot, amelyet a házigazda Szlovénia mögött ezüstérmesként zárt a magyar válogatott. Ladányi persze nem arra gondolt, hogy örök másodikként lecövekelünk a világbajnoki második vonalban, hanem arra, mostantól mindig versenyben leszünk a feljutásért. Talán ő maga sem gondolta volna, hogy rögtön a következő évben a lehető legszebben teljesedik be a jóslata. A 2008-as bravúr óta eltelt évek azt bizonyítják, az akkori siker kiugró eredmény volt, miként a 2002-es hazai ezüst is (ami után becsúszott egy-egy negyedik hely is). Ám tagadhatatlan, 2007 óta minden évben kimondva, kimondatlanul úgy vágunk neki a vb-nek, hogy a feljutás gondolata is ott motoszkál a fejekben.

A 2012-es átszervezés óta – a 12 csapatot számláló másodosztályt immár erősorrend szerint osztják ketté – már nem csupán a győztes, hanem a második helyezett is bebocsátást nyer az A csoportba, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be. A magyar válogatott azóta kétszer a harmadik (2012, 2013), egyszer pedig az ötödik (2014) helyen végzett. Tehát nem csak fölfelé, lefelé is illik tekinteni.

Ebben az idényben, valljuk be, egyre többen utóbbit tették, szolidan a vészharangot kongatva. Amire a 2014. évi vb-ötödik helyezés, a novemberi négy nemzet tornáján nyújtott visszafogott teljesítmény (vereség a lengyelektől és az olaszoktól is), valamint a nagy generáció letűnése is nyomos okot szolgáltatott. Ezért is vetődött fel, hogy honosítással kellene megerősíteni a válogatottat. Ami persze mindig vitatható lépés, mert a külföldiek egyrészt óhatatlanul a magyar fiatalok elől veszik el a helyet, másrészt viszont hozzásegíthetik a csapatot a jobb eredményhez. Így érthető, ha valaki fanyalog a Frank Banham, Andrew Sarauer, Tyler Metcalfe kanadai trió csatasorba állításán, megnyugtatásként annyit azért kijelenthetünk, személyükben nem zsoldosakat „szerződtettünk”, hanem példaképként állítható sportembereket nyertünk meg a magyar hoki ügyének.

Az ő segítségükkel a kiesés réme aligha fenyeget, ám azt sem állíthatjuk, hogy a feljutás első számú esélyeseivé léptünk elő. A papírforma alapján Kazahsztán és Olaszország erősebb nálunk, Ukrajna és Lengyelország nagyjából velünk egy szintet képvisel, Japán pedig valamivel gyengébb. Ebből az következik, hogy a bennmaradást rögtön az ázsiaiak elleni első meccsen illene bebiztosítani. Aztán lehet hajszolni az álmokat; de csakis a realitás talajáról neki-nekirugaszkodva: a magyar jégkorongnak alapvetően itt, a divízió I-ben van a helye. Évtizedenként egyszer-egyszer ettől persze még ránk mosolyoghat a szerencse, bekopogtathatunk, sőt be is léphetünk a világelit ajtaján.

 



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.