Pars Krisztián elkeseredett, csapdába esett

Olimpiai bajnok kalapácsvetőnk makacs közelítőizom-húzódással bajlódik.

2015. 04. 29. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a téli dobóbajnokságon is említette, hogy a dél-afrikai edzőtáborban, amikor súlyokkal dolgozott, túlzottan megterhelte a combközelítő-izmát. Nagy a gond?
– A múlt hét végén szerettem volna elindulni a veszprémi versenyen, számomra ez hagyományosan egyfajta évnyitó, állapotfelmérő, azonban csak néző lehettem. Fájt is a szívem, ám két hete megint szenvedek a közelítőmmel. A folyamatos megterheléstől tapad, tartja magát, ha nincs meg a feszülés, akkor elenged. Még jó, hogy nem szakadt be, mert ha bevérzett volna, akkor nem úsznám meg a műtétet. A dél-afrikai edzőtábor után volt egy kis pihenőm, azt hittem, hogy rendbe jöttem, de beleestem a csapdába. Be kell látnom, harminchárom évesen már nem vagyok mai gyerek, csak óvatosan szabad rámennem a nagy súlyokra. Amúgy is azt vallom, hogy a dobásban az erőnek csak harminc százalékban van szerepe, a technika, a helyes mozgás a döntő.

– Mekkora súllyal végezte a felvételt?
– Százkilencven kilóval. Éppenséggel ebből nem szükségszerű visszavennem, csak nagyon oda kell figyelnem, hogy megállítsam a pozícióban. Mert ilyenkor persze nem akarja ledobni a súlyt az ember. Az volt a baj, hogy lejjebb mentem vele a kelleténél, így sérültem meg még Dél-Afrikában.

– Most egyáltalán nem tud dobni?
– Tudok, de nem merek, mert azzal a szakadást kockáztatnám. S azért sem lenne érdemes, mert a félsz óhatatlanul bennem van, így a rossz mozgást gyakorolnám, az idegződne be. A forgással egyébként nincs gond, csak éppen most nem tudom olyan erővel megindítani a dobást, ahogy kellene.

– Hogyan tovább?
– Ha az ember mögött van két hónap kemény munka, majd jön két-három hét kényszerpihenő, és utána megint bele kell csapni a melóba, az a hullámzás nem szerencsés. Nekem azonban már van annyi rutinom, hogy ezt megoldjam. Sokat megéltem, jó néhányszor műtöttek, és mindig talpra álltam. Így lesz most is.

– A versenyprogramját át kell alakítani?
– Nem kell. Május végén indulok Ostravában, utána Rabatban, Turkuban és a Gyulai-emlékversenyen, július 7-én utóbbi lesz a főpróbám az augusztusi pekingi vb-re. Ostravában, Turkuban és Székesfehérváron jó a dobókör, ezeken a helyszíneken biztos nem tapad le a lábam, s nekem szükségem van a versenyekre, minél erősebb mezőnyben. Szóval annak örülnék, ha a Gyulai-emlékversenyen mindenki indulna, aki számít.

Nagy riválisa, a vb-címvédő lengyel Pawel Fajdek 80,13-mal vezeti a világranglistát, ennyit dobott Buenos Airesben. Mit szól hozzá?
– Tudom, hogy ő ott edzőtáborozott. Mi tagadás, meglepett az eredménye, mert két héttel korábban a téli Európa-kupán alig dobta túl a 76 métert, és egyáltalán nem volt stabil, ahogy mi mondjuk, esett, kelt. Várom, hogy egymás ellen versenyezzünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.