Polgár Judit nélkül kell helytállni az elitben

Noha mától már a tizedik férfisakkcsapat-világbajnokságot rendezik meg – az örményországi Cahkadzor a házigazda –, az esemény nem vésődött be a magyar sport, de talán még a magyar sakk köztudatába sem.

2015. 04. 18. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig a csapat-vb végtére rangosabb esemény, mint a sakkolimpia: csak négyévente rendezik meg (az olimpiát kétévente), s itt csak a legjobbak szerepelnek (egy kakukktojással).

A csapat-világbajnokságra ugyanis az előző olimpián elért eredmények, valamint a kontinentális rangsorok alapján hívnak meg tíz országot. Négy éve például a magyar válogatott kihullott a rostán, idén azonban a tavalyi, tromsői olimpián szerzett ezüstéremnek köszönhetően negyedik kiemeltként (2693-as Élő-pontátlaggal) ott van a mezőnyben.

A favorit Oroszországgal (2760), az olimpiai bajnok Kínával, a házigazda Örményország (2688), továbbá Ukrajnával (2719), Izraellel (2676), Kubával (2665), Indiával (2662), az Egyesült Államokkal (2647) és Egyiptommal (2548) egyetemben. Utóbbi kilóg a társaságból, az azonban már nem újdonság, hogy India a legjobbak között követel magának helyet, miként Kuba is, elsősorban éljátékosának, Leinier Dominguez Péreznek köszönhetően.

A sakkban járatosak Azerbajdzsánt joggal hiányolhatják a felsorolásból; a politikai játszma sajnos a sakktáblán is zajlik, kevésbé diplomatikusan: az azeriek bojkottálják az örményországi eseményt.

A magyar válogatottból hosszú évek, sőt évtizedek után először hiányzik Polgár Judit, aki a sakkolimpián jelentette be a visszavonulását.

Nélküle is erős a Lékó Péter, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Balogh Csaba,  Erdős Viktor összeállítású csapat. Elképzelhető, hogy Horváth Tamás szövetségi kapitány ezúttal is taktikázik a táblasorrenddel, ami Tromsőben bejött, de akárhogy is, az éremszerzés bravúr lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.