Európai babérokra tör a Veszprém

A tavalyi negyedik helyezés után előrébb szeretne lépni az MKB-MVM Veszprém a Bajnokok Ligája hétvégi, kölni négyes döntőjében.

2015. 05. 29. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 20 ezer férőhelyes Lanxess Arénában 2014-ben, az akkor „elsőbálozó” veszprémiek két vereséget szenvedtek el, előbb a THW Kieltől – amellyel most szombaton is az elődöntőt vívják –, majd a helyosztón a Barcelonától kaptak ki, vitatható játékvezetés mellett.

A „tanulópénz” megfizetése után idén nagyobb reményekkel vág neki a Final Fournak a 23-szoros magyar bajnok. Egyrészt tavalyhoz képest erősödött, rutinosabbá vált a kerete, és már nem számít újoncnak a négyes döntőben, másrészt a csoportkörben és a kieséses szakaszban is döntő részben remekelt. Közben megnyerte a magyar bajnokságot, a Magyar Kupát és a regionális SEHA Ligát.

A gólfelelős szerb Momir Ilic – aki korábban éppen a Kielben játszott – a sorozat honlapján kiemelte: ugyan a 2014-es Final Four előtt közel három hetük volt készülni, de éppen a tétmérkőzések hiányoztak abban a szakaszban. Most más volt a helyzet, a Mol–Pick Szeged elleni bajnoki döntő a múlt héten zárult. Most külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy miként lehet feltörni a háromszoros BL-győztes (2007, 2010, 2012) Kiel sziklaszilárd védelmét.

Ilic jelenleg 101 találattal a második helyen áll a góllövőlistán, a már búcsúzott dán Mikkel Hansen (PSG) vezet 103-mal – tavaly Ilic éppen 103-mal győzött –, míg a Barcelona macedón átlövője, az exveszprémi Kiril Lazarov 99-cel a harmadik. A Kielből Ilic honfitársa, Marko Vujin – aki szintén játszott már a Veszprémben – a legjobb, eddig 69-szer volt eredményes.

A legrangosabb európai kupában utoljára dobogón – a második helyen – a Veszprém állt, amikor 2002-ben elbukta a döntőt a Magdeburggal szemben. A BL-, illetve jogelőd BEK 1956/57 óta íródó történetében egyetlen magyar férfiklub győzött, 1982-ben a Budapesti Honvéd.

Magyar játékos utoljára 2011-ben győzött a BL-ben, akkor a Veszprém mostani kapitánya, Nagy László a Barcelonával ért a csúcsra, előtte pedig 2005-ben is nyert a katalán alakulattal. „Két meccsen dől el minden. A négy csoportgyőztes jutott a Final Fourba, és aki jobban összpontosít a záró hétvégén, az lesz a bajnok. Úgy érzem, sokat tanultunk a tavalyi szereplésünkből” – jegyezte meg az elutazás előtt Nagy.

A 2014-es Final Four mezőnyéhez képest egyetlen változás van: a címvédő Flensburg-Handewitt már a nyolcaddöntőben kiesett a Kiellel szemben, és utóbbi gárda a negyeddöntőben a Szegedet is kiejtette. Amúgy a négyes döntők 2010-es kiírása óta egyszer sem volt címvédés, ugyanakkor négyszer német, egyszer spanyol gárda diadalmaskodott. A Kiel tavaly második, a Barcelona a harmadik, a Veszprém a negyedik volt.

A másik ágon a nyolcszoros bajnok (1991, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011) Barcelona a lengyel Kielcével – a magyar szövetségi kapitány, Talant Dujsebaev csapatával – találkozik. Mindkét együttes remek formában van, a spanyol együttes a kieséses szakaszban imponáló magabiztossággal ejtette ki előbb a dán Allborgot (60–33-as összesítés), majd a horvát Zagrebet (68–44).

Ezzel szemben a 2013-ban harmadik lengyelek a csoportban meneteltek, egyedüliként a mezőnyben pontot sem veszítettek – többek között oda-vissza verték a Szegedet –, ám a nyolcaddöntőben csak 60–58-cal búcsúztatták a Montpellier-t és 55–51-gyel a Vardar Szkopjét.

A Final Fourban a barcelonai francia sztár, Nikola Karabatic lehet a második játékos, aki egyszerre birtokol olimpiai, világ- és Európa-bajnoki, valamint BL-címet. ez eddig csak honfitársának, Thierry Omeyernek sikerült még 2010-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.